ANNONS

Scribd återgår till abonnemang med obegränsad läsning

2018 återgick Scribd till obegränsad läsning och lyssning i sin tjänst - precis som de svenska streamingtjänsterna. Foto: Fotolia. Montage: Boktugg.

Den amerikanska tjänsten Scribd begränsade sitt abonnemang 2016 men meddelar nu att de återgår till att erbjuda obegränsad läsning och lyssning för 8,99 dollar per månad.

Det är Publishers Weekly som rapporterar om att Scribd nu väljer att åter erbjuda unlimited i sitt abonnemang. Scribd uppger själva att bolagets intäkter uppgick till över 50 miljoner dollar (motsvarande 400 miljoner kronor) under 2017 och de har fler än 700 000 betalande abonnenter med en tillväxttakt på 50 procent per år.

– Vi är lönsamma så vi kan återgå till den ursprungliga modellen och skicka vidare [en del av våra] intäkter till läsare, författare och förlag, säger Trip Adler, vd och medgrundare till Scribd i en kommentar till Publishers Weekly.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Det var 2015 som problemen för Scribd blev uppenbara då romanceläsare storkonsumerade böcker i tjänsten och de minskade antalet romancetitlar.

Året därpå begränsade Scribd tjänsten från obegränsad läsning/lyssning till max 3 eböcker per månad och en ljudbok.

Så vad ska de göra för att inte drabbas av samma problem igen då storläsare plöjer 20 titlar per månad? Jo, även om det ska vara obegränsad tillgång så kommer det att finnas vissa spärrar som ska upptäcka ”överkonsumtion” och då detta sker begränsas tillgången till de dyraste och mest populära titlarna för storläsare.

För svensk del är det givetvis intressant att en amerikansk boktjänst nu väljer unlimited efter att tidigare i viss mån ha dömt ut modellen. Kan det bero på att de svenska tjänsterna Storytel och BookBeat nu rullar ut sina tjänster på alltfler marknader och uppenbarligen lyckas få det att fungera?

ANNONS

Från och med den 6 februari gäller de nya abonnemangsvillkoren på Scribd.

Scribd har tidigare plockat in rejält med riskkapital så de har sannolikt en viss krockkudde ifall det återigen skulle visa sig att unlimited-modellen inte fungerar som planerat.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se