Kritik från tidningars kulturchefer mot valet av kulturminister

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet är besviken över utnämningen av Amanda Lind. Arkivfoto: Pontus Lundahl/TT.

Valet att utse Amanda Lind till ny kulturminister väcker förvåning. Vissa är avvaktande. Andra är starkt kritiska mot att Socialdemokraterna inte tog tillbaka posten.

– Jag är lite förvånad och tycker det är tråkigt att Socialdemokraterna inte själva tar kulturministerposten utan att Miljöpartiet fortsätter att ha den och att man ger den till en person som inte har en tydlig profil inom kulturpolitiken, säger Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, och fortsätter:

– Eftersom hon inte är så prövad där så kan man förstås inte döma ut henne innan hon tillträtt. Men det jag har sett hittills tycker jag inte tyder på att hon har den kollen, det intresset och det intellektuella förhållningssätt till kulturen som jag tror är viktigt för en kulturminister.

Hon ser också en risk för att ett mindre parti kommer att använda ministerposten för att profilera sig politiskt, vilket hon tror kan leda till en ökad polarisering.

– Generellt har värderingar som är kopplade till kulturfrågor blivit mer laddade politiskt, då tror jag det är viktigt med en kulturminister som kan motverka polarisering på det området snarare än att stärka den och min rädsla är att det blir det senare, att Amanda Lind bidrar till att skapa starkare motsättningar. Det återstår att se.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är starkt kritisk mot valet.

– Jag är otroligt besviken. Jag hade hoppats att Socialdemokraterna skulle ta tillbaka kulturdepartementet. Kulturfrågorna blir en allt viktigare dimension i det här nya ideologiska landskapet. Det är som att S har gett upp kulturpolitiken en gång för alla.

– Det här är andra gången på raken vi nu får en kulturminister som aldrig profilerat sig i kulturpolitiska frågor över huvud taget. Hon pratar bara om mänskliga rättigheter, vilket inte är samma sak som kulturpolitik. Hon har aldrig uttalat sig i kulturpolitiska eller mediepolitiska frågor alls.

Linderborg anser att Miljöpartiet fortfarande präglas av det kulturpolitiska program, som partiet lanserade när Alice Bah Kuhnke tillträdde.

– Alla som skulle ha anslag skulle silas genom etnicitet, representativitet och alla de här postkoloniala matriserna. De fick dra tillbaka förslaget, men ambitionen blev väldigt tydlig. Det är viktigare att skapa rätt än att skapa fritt. De pratar om goda värderingar, men det är inte det som är kulturpolitik. Det är att skapa ett klimat där kulturen kan vara så fri som möjligt.

Olof Lavesson, tidigare kulturpolitisk talesperson för Moderaterna, är även han förvånad över att Miljöpartiet fick fortsatt ansvar på kulturområdet.

– Jag blev väldigt förvånad över att Socialdemokraterna inte tog tillbaka den här posten. Den andra förvåningen är att Amanda Lind är ett väldigt oprövat kort, säger Olof Lavesson.

Med det sagt vill inte Lavesson döma ut Amanda Lind på förhand och han ser fram emot att höra hennes avsiktsförklaring.

– Jag har träffat henne i hennes roll som partisekreterare och tycker att hon verkar vara en kompetent, rak och tydlig person.

Lisa Irenius noterar också att Amanda Lind, liksom sin företrädare, är mycket aktiv på Instagram. En snabb titt gör henne orolig över omdömesförmågan.

– Senast i går hyllade hon alla tidigare miljöpartistiska statsråd, även Mehmet Kaplan. Han fick ju gå efter samröre med företrädare för extremistiska organisationer, och att ha med honom i en uppräkning där man pratar om ”pionjärer och hjältar” tycker jag tyder på bristande omdöme, och det är inte bra för en kulturminister som i den här typen av värderingsfrågor behöver ha en säker kompass.

Amanda Lind var ordförande för samhällsnämnden i Härnösands kommun 2011–2014. Nuvarande ordförande i kommunstyrelsen, Andreas Sjölander (S), beskriver Lind som en oerhört kunnig person.

– Hon var en viktig del av majoriteten i Härnösand och ett populärt kommunalråd, som jag uppfattade det, säger Sjölander.
– Kulturfrågorna ligger henne varmt om hjärtat så jag tror absolut att hon är rätt person att leda kulturdepartementet.

Andreas Sjölander anser att Lind är en samarbetsinriktad politiker som satte sin prägel på politiken i Härnösand.

– Alla blir inte profeter i sin egen hemstad men hon är respekterad brett och ett välkänt ansikte i Härnösand.

I kulturvärlden är Amanda Lind inte ett särskilt känt namn. Katarina Jönsson Norling, konstnär och ordförande för Konstnärernas Riksorganisation, känner inte till henne så väl, framhåller hon.

– Men det finns ju ett arbete att ta vid eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet har börjat satsa på konstnärers ekonomiska förutsättningar. Det nämndes också i regeringsförklaringen, säger hon.

– Vi hoppas på att de ska få i gång ersättningen vid utställningar för konstnärer, för det är katastrofalt. Vi hoppas också att de ska ta tag i konstnärsutredningen som kom förra året, för där fanns ett antal förslag. Vi vill också gärna se ett försvar av upphovsrätten.

Text: Elin Swedenmark, Björn Berglund/TT

Fotnot: Texten har uppdaterats under dagen med fler citat.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.