ANNONS

Amanda Lind blir ny kulturminister i regeringen

Amanda Lind blir ny kulturminister. Arkivfoto: Maja Suslin/TT.

Valet av ny kulturminister överraskade de flesta. Amanda Lind (MP), tidigare partisekreterare för Miljöpartiet, tar över efter partikamraten Alice Bah Kuhnke.

På pressträffen stod hon intill Stefan Löfven, med det långa rastahåret uppsatt i en knut på huvudet. Sveriges nya kultur- och demokratiminister, med ansvar även för idrottsfrågor, är vid det här laget van vid att blickarna dras till hennes frisyr.

– De som känner mig som politiker vet att jag är resultatinriktad, samarbetsinriktad, säger hon till TT och fortsätter:

– Jag ser fram emot att bygga vidare på det stora arbete som har genomförts den här mandatperioden för att stärka kulturen i hela landet, satsa på barn och ungas likvärdiga rätt till kultur. Men också att säkra demokratin, fria mediers oberoende, den granskande journalistiken och de nationella minoriteterna, urfolket samerna.

Född 1980, utbildad psykolog och har tidigare varit kommunalråd i Härnösand. Så lyder en kortfattad beskrivning av Amanda Lind. Statsminister Stefan Löfven utvecklade den på pressträffen.

– Hon är en erfaren och respekterad kommun- och rikspolitiker som också har varit Miljöpartiets partisekreterare, sade han. I den här tiden när det är viktigt att värna kulturen, det fria ordet och att främja vår demokrati är jag glad att välkomna Amanda till regeringen.

ANNONS

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, beskriver henne som politiskt slipad och på ett annat sätt än Bah Kuhnke lojal med sitt parti. Kritikerna, däribland Wiman, menar att hon inte har profilerat sig på kulturområdet och framhåller också att Amanda Lind hyllat tidigare MP-ministrar, inklusive den omdebatterade Mehmet Kaplan, som pionjärer.

För sajten YippieHärnösand berättade Sveriges nya kulturminister för tre år sedan att hon är gammal rollspelare som gillar serietidningar. Hon är dessutom intresserad av medeltiden, har spelat blockflöjt och sysslat med den textila tekniken nålbindning.

– Jag tar del av kulturlivet så mycket jag kan, Norrdans till exempel där jag bor, i Härnösand, är ett internationellt kompani som jag följer. Jag läser en hel del. Sedan är jag ansvarig för idrottsfrågorna och dem följer jag när jag hinner, särskilt ”Vinterstudion”.

TT: Vilken roll har kulturen i samhället?
– Framför allt är kulturen oberoende och har ett egenvärde. Sedan vet vi att kulturen är en fantastisk kraft och motor för samhället på jättemånga sätt. Den är extremt betydelsefull för ett fritt och demokratiskt samhälle.

Spekulationerna kring vem som skulle bli ny kulturminister har varit spretiga. Bland de namn som nämndes i förväg fanns bland andra Aida Hadzialic (S), Ardalan Shekarabi (S), Maria Wetterstrand (MP) – och även, något mer osannolikt, Svenska Akademiens förra ständiga sekreterare Sara Danius.

I en artikel i Expressen härom dagen sammanfattade Alice Bah Kuhnke sin tid som kulturminister med orden ”För fyra år sedan berättade en av mina företrädare för mig att tiden som kulturminister var den värsta i hennes liv. Jag vill säga till den som efterträder mig: Du har de bästa av dagar framför dig.”

I regeringsförklaringen slog Stefan Löfven bland annat fast att den omstridda gratisentrén på museer kommer att finnas kvar. Satsningar på kulturskolan och skolbiblioteken var också hjärtefrågor som nämndes av statsministern. Sverige får även ett helt nytt museum om Förintelsen. Dessutom lovade Löfven att ”konstnärers och kulturskapares ekonomiska trygghet ska förbättras”.

Text: Erika Josefsson, Sara Ullberg, Elin Swedenmark/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tidigare kulturministrar i Sverige

Alice Bah Kuhnke (MP) 2014–2019
Lena Adelsohn Liljeroth (M) 2006–2014
Lars Leijonborg (FP) 2006–2006
Cecilia Stegö Chilò (M) 2006–2006
Leif Pagrotsky (S) 2004–2006
Pär Nuder (S) 2004–2004
Marita Ulvskog (S) 1996–2004
Margot Wallström (S) 1994–1996

Fakta om Amanda Lind

Född: 1980
Parti: Tidigare partisekreterare i Miljöpartiet.
Bakgrund: Har varit aktiv medlem i Miljöpartiet sedan slutet av 1990-talet. Mellan 2011 och 2014 var hon ordförande för samhällsnämnden i Härnösands kommun med ansvar för plan/bygg- miljö- fritids- och kulturfrågor. Beskriver kultur som en av sina hjärtefrågor: ”Konst och kultur kan utmana etablerade föreställningar och stimulera det kritiska tänkandet. Alla ska ha möjlighet att ta del av och utöva konst och kultur.”
Amanda Lind är också utbildad psykolog.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se