ANNONS

De mest sålda böckerna på Amazon 2018

Ett av Amazons kontor, i Sunnyvale, Kalifornien, där de bland annat har utvecklingsavdelning och ett par tusen anställda. Foto: iStock.

Inte svårt att gissa vilken bok som sålde mest på Amazon förra året. Becoming av Michelle Obama. Tre böcker om Donald Trump fanns på topp 6 som även innehöll några mer oväntade.

Amazon är visserligen bara en återförsäljare av flera i USA men eftersom det är den i särklass största, ja kanske världens största bokhandel, så är det ändå intressant att studera deras topplista. Ungefär två av fem sålda (tryckta) böcker i USA säljs av Amazon.

Michelle Obamas självbiografi Becoming har sålt i rasande tempo och trots att boken kom ut i slutet av året så räckte det för att ta hem förstaplatsen på Amazon topp 100 över 2018 års mest sålda böcker.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Mer överraskande var då andraplatsen, en tämligen okänd författare för oss i Sverige. Rachel Harris har skrivit boken Girl, Wash Your Face. Hon är dock känd från tv, motivationstalare och har gjort sig känd som ”Tony Robbins för kvinnor”. Hon är även grundare av livsstilssajten TheChicSite.com och driver ett eget medieföretag. Med andra ord: hon har en plattform och en publik. I mars släpper hon en ny bok. Inte utgiven på svenska ännu – och frågan är väl om den skulle funka här?

Trean på listan är kanske inte okänd för Boktuggs läsare. The Wonky Donkey av Craig Smith. Aha, tänker du. Det var ju den bok som den sagoläsande skrattande skotska Janice Clark läste högt för sitt barnbarn vilket gjorde henne till ett Youtubefenomen.

Faktum är att vi skrivit om de tre följande böckerna på listan också under året. Fire and Fury av Michael Wolff samt Fear av Bob Woodward, två böcker som granskar den amerikanske presidenten. Det gör på sätt och vis även den bok som kniper sjätteplatsen: sagan om gaykaninen Marlon Bundo.

Dav Pilkeys Dog Man-serie återfinns med tre titlar på listan på platserna 16, 35 och 40. Här i Sverige är han mest känd för böckerna om Kapten Kalsong men den nya Hundmannen, den första i en serie om än så länge fem böcker, släpps i maj av Bonnier Carlsen.

ANNONS

Nedan hittar du topp 25 men ännu längre ner på listan kan noteras att det finns en del långkörare, äldre titlar som fortsätter sälja år efter år som The Alchemist (51) av Paulo Coehlo, How to Kill a Mockingbird (52) av Harper Lee och The Great Gatsby (94) av F. Scott Fitzgerald.

Förutom eviga romaner har vi förstås även klassiker som The 7 Habits of Highly Effective People (86) av Stephen R. Covey och Rich Dad Poor Dad (97) av Robert T. Kiyosaki.

På tal om moderna klassiker: på 99:e plats finner vi Harry Potter Paperback Box Set (Books 1-7) av J. K. Rowling.

Topp 25 mest sålda böckerna på Amazon 2018

1. Becoming av Michelle Obama
2. Girl, Wash Your Face: Stop Believing the Lies About Who You Are so You Can Become Who You Were Meant to Be av Rachel Hollis
3. The Wonky Donkey av Craig Smith
4. Fire and Fury: Inside the Trump White House av Michael Wolff
5. Fear: Trump in the White House av Bob Woodward
6. Last Week Tonight with John Oliver Presents a Day in the Life of Marlon Bundo av Jill Twiss
7. 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos av Jordan B. Peterson
8. Magnolia Table: A Collection of Recipes for Gathering av Joanna Gaines
9. Whose Boat Is This Boat?: Comments That Don’t Help in the Aftermath of a Hurricane av Stephen Colbert
10. The Subtle Art of Not Giving a F*ck av Mark Manson
11. A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership av James Comey
12. The Complete Ketogenic Diet for Beginners av Amy Ramos
13. Diary of a Wimpy Kid #13: Meltdown av Jeff Kinney
14. The 5 Love Languages: The Secret to Love that Lasts av Gary Chapman
15. First 100 Words av Roger Priddy
16. Dog Man: Lord of the Fleas av Dav Pilkey
17. Educated: A Memoir av Tara Westover
18. You Are a Badass av Jen Sincero
19. The Plant Paradox: The Hidden Dangers in ”Healthy” Foods That Cause Disease and Weight Gain av Dr. Steven R Gundry M.D.
20. Giraffes Can’t Dance av Giles Andreae
21. Player’s Handbook (Dungeons & Dragons) av Wizards RPG Team
22. Homebody: A Guide to Creating Spaces You Never Want to Leave av Joanna Gaines
23. The Very Hungry Caterpillar av Eric Carle
24. Crazy Rich Asians (Crazy Rich Asians Trilogy) av Kevin Kwan
25. The Hate U Give av Angie Thomas


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se