ANNONS

Donald Trump bakom ökad försäljning av pappersböcker i USA

Den nya boken Fear om Donald Trump har blivit en bästsäljare, bland annat på Barnes & Noble. Foto: iStock.

Efter tre fjärdedelar av 2018 så har försäljningen av pappersböcker ökat 2,5 procent i USA. Delvis tack vare president Trump och alla böcker som granskar honom.

Det är Publishers Weekly som rapporterar om försäljningsstatistik för de tre första kvartalen (januari-september) i USA, enligt NPD Bookscan. Totalt ökar antalet sålda pappersböcker med 2,5 procent. Eller i klartext: från 465 till 476 miljoner exemplar.

Det största segmentet, adult nonfiction (fackböcker), ökade med 5,7 procent där flera storsäljare är kopplade till president Donald Trump. Här hittar vi Michael Wolffs Fire and Fury som är den enda pappersboken som sålt över en miljon exemplar i år och Bob Woodwards Fear som sålt 760 000 exemplar på bara några veckor.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Däremot minskar försäljningen av skönlitterära titlar för vuxna med 4,3 procent jämfört med samma period förra året. Faktum är att även den mest sålda skönlitterära titeln har presidentkoppling – The President is Missing av James Patterson och Bill Clinton har sålt 618 000 exemplar.

Även bland böcker för unga vuxna minskar skönlitteraturen (-4,6 procent) samtidigt som nonfiction växer (+9,6 procent).

Barnböcker däremot visar tillväxt både på fiction (+1,6 procent) och nonfiction (+6,7 procent). När man studerar formaten så är det hårdpärm som växer mest medan audio tappar. Här handlar det då om fysiska ljudböcker på CD där antalet sålda exemplar sjönk från 2,3 miljoner till 1,7 miljoner, minus 26,6 procent.

Så vilka slutsatser kan man dra förutom att CD är dödsdömd och frågan är närmast hur länge det dröjer innan den marknaden är helt borta? Ja, man skulle kunna utläsa att skönlitterära böcker är på väg att digitaliseras. Förhoppningsvis.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se