fbpx

Nyheterna som redaktionen glömde – bokbranschen vecka 37

Den nya boken Fear om Donald Trump har blivit en bästsäljare, bland annat på Barnes & Noble. Foto: iStock.

Dags att rensa lite i listan över ”nyheter som skulle kunna bli en artikel” och samla upp dem i en snabbgenomgång. Nyheter om Amazon, Trump, Ferrante, Salinger och ännu ett Spotify for books.

”Finns det verkligen så mycket att skriva om i bokbranschen som är så liten?” är en fråga som ingen i branschen skulle ställa, tror jag. Så låt oss köra igång med att motbevisa det med några nyheter från veckan (och i vissa fall förra veckan).

Franska bokhandlare uppmanar till bojkott

Juryn för Prix Renaudot presenterade nyligen sina finalister, över 17 romaner och 7 essäer som har chans att vinna pris den 7 november. Bland dessa fanns Bande de Français, en bok av den franskisraeliska författaren Marco Koskas utgiven på förlaget Galligrassud. Det visade sig snabbt att den var egenutgiven – med hjälp av Amazons Createspace vilket fick de franska bokhandlarna att gå i taket.

Flera av dem bojkottade inte bara den titeln utan samtliga nominerade på listan. Inte för att den var egenutgiven utan för att bokhandlarna skulle tvingas beställa den från vad de kallar odjuret Amazon. (via Actualitté och The New Publishing Standard).

ANNONS

Watergate-reporterns bok om Trump snabb bästsäljare

Bob Woodwards bok Fear om Donald Trump har fått en strålande start, redan första dagen såldes 750 000 exemplar (vilket inkluderar förhandsorder) och den har nu tryckts i 1 miljon exemplar (och en nionde tryckning som beställts kommer att addera ytterligare 150 000 inbundna exemplar). Barnes & Noble säger till Publishers Weekly att det är den snabbast säljande vuxentiteln sedan Go Set a Watchman släpptes i juli 2014. Delvis tack vare att författaren var en av reportrarna som avslöjade Watergate-skandalen tror många bokhandlare att den kommer att sälja mer än Fire & Fury – en annan bok som avslöjar Trumps mörka sidor. Enligt Simon & Schuster var förhandsbeställningarna på Fear större än någon annan bok i förlagets historia.

Perlego (”Spotify för läromedel”) tar in 43 Mkr

Det är många som försökt sig på att bli Spotify för böcker i olika varianter. Brittiska Perlego vill göra det med läromedelsböcker. De har lyckats få med sig 650 förlag, däribland Oxford University Press och Macmillan, som får 66 procent av prenumerationsintäkterna – utifrån konsumtionen. Studenterna betalar 12 pund (ca 140 kr) per månad för obegränsad tillgång. Perlego menar att förlagen tjänar på att nå fattiga studenter som annars hade köpt begagnad kurslitteratur. Nu har Perlego tagit in 4,8 miljoner dollar (motsvarande 43 Mkr) i riskkapital för att expandera sin tjänst i UK och resten av Europa, skriver Techchrunch.

Penguin Random House ändrar villkor för eboksutlåning

Vi har tidigare berättat hur Tor (imprint till Macmillan) testar en karenstid på eböcker som innebär att bibliotek får vänta fyra månader innan de tillåts låna ut dem. Nu meddelar även Penguin Random House att de ändrar villkor för sina eböcker, men denna gång till något som biblioteken själva sägs ha efterfrågat. Istället för en licensmodell där biblioteken köper eboken och kan låna ut den för all framtid så sänker PRH priset och licensen kommer bara att gälla i två år. Priserna på vuxenböcker blir upp till 55 dollar, YA-titlar upp till 45 dollar och barnböcker upp till 35 dollar i den nya modellen, skriver Publishers Weekly.

Snart 100 år sedan J.D. Salinger dog – firas med nyutgivningar

J.D. Salinger skulle ha fyllt 100 år den 1 januari 2019. Förlaget Little, Brown kommer att uppmärksamma det genom att ge ut flera av hans böcker i nyutgåva. Han är såklart mest känd för The Catcher in the Rye (Räddaren i nöden).
”Min far hatade födelsedagar, helgdagar och i stort sett varje planerat kulturellt obligatoriskt firande och han hade helt säkert hatat detta hundraårsjubileum – men han älskade att skriva och han älskade sina läsare. Jag hoppas att hans läsare ska bli glada för en ursäkt att minnas honom på detta sätt, sa Matt Salinger, son till J.D. i ett uttalande, skriver Vulture.
Mer läsning: Du har väl inte missat vårt långa reportage om J.D. Salinger?

Elena Ferrante-filmatiseringen på HBO – officiell teaser ute nu

Elena Ferrantes bästsäljande bokserie Neapelkvartetten ska bli tv-serie på HBO, det är i sig ingen nyhet. Men nu närmar sig premiären. Nyligen släpptes en teaser (nedan) och som synes har den spelats in på italienska med engelska undertexter. Premiär 18 november enligt HBO:s amerikanska sajt, frågan är om det blir svensk premiär samtidigt? Totalt ska det bli 4 x 8 = 32 avsnitt av serien.

ANNONS


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny