fbpx

Elena Ferrantes fyra succéromaner blir TV-serie – över 350 000 ex sålda i Sverige

Street view of old town in Naples city, italy Europe

Elena Ferrantes hyllade romansvit på fyra böcker kommer att förvandlas till en tv-serie i 32 delar, enligt New York Times. De tre första böckerna har sålt över 350 000 exemplar bara i Sverige.

Den italienska regissören Saverio Costanzao har skrivit avtal om att regissera och även delta i manusskrivandet till en tv-serie i 32 delar baserad på den italienska författaren Elena Ferrante romansvit Min fantastiska väninna eller Neapelkvartetten som den även kallas.

Till New York Times säger Costanzo att den största utmaningen blir att överföra känslorna i boken till film. Tv-serien kommer att filmas som fyra säsonger med vardera åtta avsnitt på 50 minuter. Inspelningarna sker i Italien och väntas börja i höst. Tv-serien börjar troligen sändas hösten 2018.

ANNONS

Första boken Min fantastiska vännina (L’amica geniale) utkom redan 2011 i Italien och det kom att dröja till 2016 innan den svenska översättningen gavs ut av Norstedts. Förlaget lyckades sedan få ut de tre första böckerna före årsskiftet och den fjärde delen Det förlorade barnet är planerad till den 15 juni 2017.

Den italienska författaren Elena Ferrante (född i Neapel) debuterade 1992 med kortromanen L’amore molesto (Kvävande kärlek). Men det är med romansviten i fyra delar om barndomsvännerna Elena och Lila, som Elena Ferrante nått internationell ryktbarhet och kommit att bli Italiens mest kända författare. Eller känd och känd, Elena Ferrante är en pseudonym. Böckerna om Elena och Lila ges ut i närmare trettio länder.

Italienska journalister har pekat ut en italiensk översättare som författaren Elena Ferrante. Regissöre Costanzo räknar dock inte med att få träffa henne utan kommunicera via epost i samband med manusarbetet. Han är inte heller intresserad av hennes verkliga identitet.

ANNONS

– Det är hennes litterära verklighet som räknas. Jag är en av de människor som inte bryr sig om vem hon är, säger han till New York Times.

I december uppgavs att serien sålt mer än 5,5 miljoner exemplar världen över och att rättigheter var sålda till nästan femtio länder. Bara i Sverige har Neapelkvartetten sålt över 350 000 exemplar – redan innan den fjärde boken är utkommen.

Bilden: Gata i Neapel, foto: Fotolia.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.