Så blev den gay kaninen Marlon Bundy bästsäljare i USA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kaninen Marlon Bundy har inte bara en bok skriven om sig. Utan två. Och så här gick det till när den mest kontroversiella av dem såldes i 180 000 exemplar på två dagar.

Ibland överträffar verkligheten dikten. Och kanske är just historien om kaninen Marlon Bundy en sådan historia, där man både kan dra på munnen och förbryllas över hur märklig världen kan vara. USA:s vice president Mike Pence har gjort sig känd som både abortmotståndare och hbtq-hatare, och vid ett tillfälle förkunnade han dessutom att homosexualitet är tecken på att ett samhälle håller på att gå under. Rejält konservativ, med andra ord.


ANNONS


Och han har dragit blickarna till sig flera gånger. När han flyttade in i ett nytt hus utanför Washington DC demonstrerade hundratals personer utanför hans nya hem. Man hängde upp regnbågsflaggor och dansade och sjöng framför byggnaden. Och många av de som redan bodde på gatan gick ut och dansade med i protesterna. Sett ur det stora hela är det förstås lika mycket en protest mot president Trump och hans sätt att styra landet.

Det som nu hänt är ännu en pinne på brasan, som man säger. Pences dotter har skrivit en barnbok om kaninen Marlon Bundy, som hela tiden befinner sig i närheten av vice presidenten och pedagogiskt berättar om hans dag. Illustrationerna är gjorda av Pences hustru Karen. Till saken hör att kaninen finns i verkligheten och att den har figurerat i sociala medier på ett eget konto under hela familjen Pences tid under Trumps ledarskap.

Nå, en dag tyckte Charlotte Pence, vice presidentens dotter, att det vore på tiden att skriva en bok om den lille rackaren till kanin. Boken fick titeln Marlon Bundo’s Day in the Life of the Vice President. Så ja, självklart kom boken att handla om hur kaninen följer Mike Pences dagar i vita huset, och så vidare.

Nu är inte allting så enkelt när man dragit blickarna till sig, som Pence gjort. Särskilt är det hans hat mot homosexuella som rört om i grytan, och hans uttalande om att man borde bota unga som säger att de är gay. Som en motreaktion skapade Jill Twiss från tv-showen Last week tonight with John Oliver en helt annan version av kanin-boken, tillsammans med resten av redaktionen. Den versionen heter Marlon Bundo’s Day in the Life of the Vice President. Men här är kaninen gay och blir kär i en annan hankanin, som han till slut får leva lycklig med i alla sina dagar.[AvF1]

ANNONS

Den sistnämnda boken är också den som börjat sälja. Den rusade iväg med hisnande 180 000 exemplar på bara två dygn.

När man ställde frågan till Charlotte Pence om vad hon tyckte om den gay kaninen, som på många sätt är en kopia av hennes egen huvudperson, så sa hon att hon inte hade några problem med det. Hon påpekade särskilt att båda böckerna skänker intäkterna till välgörande ändamål, och att man knappast kan ha något ont att säga om saker som kommer andra till godo.

Pengarna från boken som John Olivers-redaktion gjort går enligt Sveriges Radio till The Trevor project, som arbetar för att rädda unga hbtq-personers liv, och Aids United. Den ursprungliga boken skänker sina pengar till konstnärsterapi för par och organisationer som motverkar trafficking.

Tv-världen och en av upphovsmännen till historien om den gay kaninen säger till sina tittare att de ska köpa boken till sina barn, till andras barn, och att de ska göra det bara för att det kommer att irritera Mike Pence. Men han tillägger också att det är en riktig barnbok, som kommer att göra nytta.

I USA har man benämnt historien som ett barnbokskrig, men huvudpersonerna är mer sansade än så. John Oliver har dock ägnat en hel del tid åt Mike Pence och hans uttalande i sin hyllade tv-show.

För oss i andra änden av världen är alltihop fascinerande att följa, inte minst sedan boken om den lilla gay kaninen petat ner James Comeys biografi A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership från förstaplatsen på Amazon.

Slutsatsen man kan dra av det är väl att folk till sist ändå föredrar en kanins kamp att få gifta sig med vem han vill över Mike Pence verklighet. Hellre en kanin i kostym än en hbtq-hatare som vill förbjuda aborter. Fortsättning följer. 

 

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.