fbpx

Så blev den gay kaninen Marlon Bundy bästsäljare i USA

Kaninen Marlon Bundy har inte bara en bok skriven om sig. Utan två. Och så här gick det till när den mest kontroversiella av dem såldes i 180 000 exemplar på två dagar.

Ibland överträffar verkligheten dikten. Och kanske är just historien om kaninen Marlon Bundy en sådan historia, där man både kan dra på munnen och förbryllas över hur märklig världen kan vara. USA:s vice president Mike Pence har gjort sig känd som både abortmotståndare och hbtq-hatare, och vid ett tillfälle förkunnade han dessutom att homosexualitet är tecken på att ett samhälle håller på att gå under. Rejält konservativ, med andra ord.

Och han har dragit blickarna till sig flera gånger. När han flyttade in i ett nytt hus utanför Washington DC demonstrerade hundratals personer utanför hans nya hem. Man hängde upp regnbågsflaggor och dansade och sjöng framför byggnaden. Och många av de som redan bodde på gatan gick ut och dansade med i protesterna. Sett ur det stora hela är det förstås lika mycket en protest mot president Trump och hans sätt att styra landet.

ANNONS

Det som nu hänt är ännu en pinne på brasan, som man säger. Pences dotter har skrivit en barnbok om kaninen Marlon Bundy, som hela tiden befinner sig i närheten av vice presidenten och pedagogiskt berättar om hans dag. Illustrationerna är gjorda av Pences hustru Karen. Till saken hör att kaninen finns i verkligheten och att den har figurerat i sociala medier på ett eget konto under hela familjen Pences tid under Trumps ledarskap.

Nå, en dag tyckte Charlotte Pence, vice presidentens dotter, att det vore på tiden att skriva en bok om den lille rackaren till kanin. Boken fick titeln Marlon Bundo’s Day in the Life of the Vice President. Så ja, självklart kom boken att handla om hur kaninen följer Mike Pences dagar i vita huset, och så vidare.

Nu är inte allting så enkelt när man dragit blickarna till sig, som Pence gjort. Särskilt är det hans hat mot homosexuella som rört om i grytan, och hans uttalande om att man borde bota unga som säger att de är gay. Som en motreaktion skapade Jill Twiss från tv-showen Last week tonight with John Oliver en helt annan version av kanin-boken, tillsammans med resten av redaktionen. Den versionen heter Marlon Bundo’s Day in the Life of the Vice President. Men här är kaninen gay och blir kär i en annan hankanin, som han till slut får leva lycklig med i alla sina dagar.[AvF1]

ANNONS

Den sistnämnda boken är också den som börjat sälja. Den rusade iväg med hisnande 180 000 exemplar på bara två dygn.

När man ställde frågan till Charlotte Pence om vad hon tyckte om den gay kaninen, som på många sätt är en kopia av hennes egen huvudperson, så sa hon att hon inte hade några problem med det. Hon påpekade särskilt att båda böckerna skänker intäkterna till välgörande ändamål, och att man knappast kan ha något ont att säga om saker som kommer andra till godo.

Pengarna från boken som John Olivers-redaktion gjort går enligt Sveriges Radio till The Trevor project, som arbetar för att rädda unga hbtq-personers liv, och Aids United. Den ursprungliga boken skänker sina pengar till konstnärsterapi för par och organisationer som motverkar trafficking.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Tv-världen och en av upphovsmännen till historien om den gay kaninen säger till sina tittare att de ska köpa boken till sina barn, till andras barn, och att de ska göra det bara för att det kommer att irritera Mike Pence. Men han tillägger också att det är en riktig barnbok, som kommer att göra nytta.

I USA har man benämnt historien som ett barnbokskrig, men huvudpersonerna är mer sansade än så. John Oliver har dock ägnat en hel del tid åt Mike Pence och hans uttalande i sin hyllade tv-show.

För oss i andra änden av världen är alltihop fascinerande att följa, inte minst sedan boken om den lilla gay kaninen petat ner James Comeys biografi A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership från förstaplatsen på Amazon.

Slutsatsen man kan dra av det är väl att folk till sist ändå föredrar en kanins kamp att få gifta sig med vem han vill över Mike Pence verklighet. Hellre en kanin i kostym än en hbtq-hatare som vill förbjuda aborter. Fortsättning följer. 

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.