fbpx

Den Nya Akademiens litteraturpristagare Maryse Condé på Sverigebesök

Författaren Maryse Condé från Guadeloupe tilldelas Den Nya Akademiens Litteraturpris 2018. Foto: Wikimedia

Den 8–11 december besöker författaren Maryse Condé Sverige för att ta emot Den Nya Akademiens litteraturpris. Den insamlade prissumman landar på minst 250 000 kronor.

Den franska författaren Maryse Condé från Guadeloupe blev den lyckliga vinnaren av Den Nya Akademiens litteraturpris, ofta refererat till som ”ett alternativt Nobelpris”. Om några dagar kommer hon till Sverige för att ta emot priset och delta i flera officiella programpunkter.

Vi ställer några frågor till Den Nya Akademien om förväntningarna inför besöket.

ANNONS

– Vi väntar oss en strålande glad författare och en stor skara vänner och branschfolk som kommer från Frankrike, Guadeloupe och USA. Bland annat kommer Frankrikes före detta justitieminister och ett flertal internationella förläggare, säger Ann Pålsson, juryns ordförande.

– Sedan tidigare har våra förväntningar infriats med råge: författaren har genom priset sålt flera bokkontrakt samt intervjuats över hela värden, det har gjorts en dokumentär som kommer att sändas 9 och 16 december och biblioteken i Sverige har ökat utlåningen av böckerna. Om bokhandeln är aktiverad kring detta är jag inte lika säker på, men förhoppningsvis har det lett till att fler ställt upp någon av hennes titlar. Litterära priser är viktiga för författarskapen men också för försäljningen.

Hon berättar också att priset har lett till att en uppsats i litteratursociologi just nu skrivs vid universitetet i Gent och Stockholms universitet om ”Den Nya Akademiens ställning i det nutida svenska litterära prislandskapet”.

– Att det går att skapa och dela ut ett fullvärdigt pris, både kvalitetsmässigt och ekonomiskt, grundat på läsarnas och experternas bedömning och som spritts genom sociala medier och media utan ett öre i budget – ja, det känns stort och fantastiskt. Det verkar fortfarande gå att arbeta med vision och passion i en bokbransch präglad av dåligt självförtroende, säger Ann.

Prisceremonin äger rum söndag 9 december på Berns där prisutdelning och scenframträdanden står på programmet.

– Vi undersöker möjligheten att livesända från den slutna prisceremonin 9 december men det beror på artisträttigheter med mera, säger Ann. Filminslag från franska och japanska tevebolag görs. Förhoppningsvis kommer vi även att kunna få se bitar via svensk media.

För allmänheten erbjuds en litterär kväll på Bio Capitol måndag 10 december kl 18–20. Då visar Den Nya Akademien i samarbete med Franska Institutet och Leopard förlag en dokumentär om Condés liv, Une voix singulière, med efterföljande samtal om författarskapet med förläggare Dan Israel och Condés man översättaren Richard Philcox, lett av Yukiko Duke. Maryse Condé är själv närvarande under kvällen.

På måndagen gör Condé också ett besök på Rinkeby bibliotek där hon får möta gymnasieelever från Rinkebyskolan – på samma sätt som Nobelpristagare i litteratur gjort sedan 30 år tillbaka.

Hur ser intresset ut för de olika programpunkterna?
– Stort intresse för såväl besöket hos eleverna i Rinkeby, enligt Nobelpristraditionen, samt prisceremonin på Berns i Stockholm, inte minst från utländska medier. Biokvällen är nyligen utannonserad.

Prissumman som ska överlämnas till Maryse Condé har samlats in under 3 månader, från september fram till nu – än finns det möjlighet att bidra på Den Nya Akademiens hemsida.

– Vi har fått in cirka 450 000 kronor allt som allt. Från detta avgår förstås alla omkostnader men prissumman kommer att uppgå till allra minst 250 000 kronor. Pengarna kom in via crowdfunding som Kickstarter och Swish men bidragen från företag var inte minst viktiga, bland annat byggföretaget Veidekke, Berns Salonger, Diplomat Hotell och Franska Ambassaden. Samt alla privatpersoner och företag som erbjudit sina tjänster förstås, säger Ann Pålsson.

Ann tillägger dock att för Maryse Conde är inte pengarna det viktiga, utan att hon som svart kvinna från kolonierna får uppmärksamhet, och att sätta ljuset på det fattiga Guadeloupe.

̶  Jag hör till en liten ö som inte har något att säga till om i internationella frågor, säger Maryse Condé i ett pressmeddelande. Guadeloupe omnämns bara när det är orkaner, men jag har alltid varit övertygad om att vi äger en unik kultur, som formats av många olika inflytanden, från européer, afrikaner, indier och kineser. Att vinna det här priset innebär att vår röst, guadeloupernas röst, börjar höras. Det är en början på en egen, sann identitet för Guadeloupe.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny