Maryse Condé tog emot Den Nya Akademiens litteraturpris på 320 000 kronor

Från vänster: Alexandra Pascalidou, Lo Kauppi, Bianca Kronlöf, Maryse Condé och sist Ann Pålsson. Foto: Lena Koller

Den 9 december delades Den Nya Akademiens litteraturpris ut till Maryse Condé på en gala i Stockholm. Den crowdfundade och sponsrade prissumman landade på 320 000 kronor.

Prisceremonin hölls på Berns i Stockholm och i sitt tal beskrev 81-åriga Maryse Condé sitt liv, sin inspiration och det koloniala arvet som alltid varit ett viktigt perspektiv i hennes berättande. Hon lyfte även fram den stora betydelse priset har för hennes födelseland Guadeloupe.

– Sedan ni utsåg mig till mottagare av detta pris har jag värmts av en flammande eld, sa Maryse Condé i sitt tacktal.

– Inte bara min familj, som alltid har omfamnat mig med sin tillgivenhet och sitt stöd. Utan alla dessa anonyma läsare, som jag mött under en konferens eller som överväldigat mig med sina mejl, sms och telefonsamtal där de berättat hur glada de är för att jag får ett sådant välförtjänt pris. Jag har aldrig upplevt något liknande.

Under ceremonin överlämnade juryns ordförande Ann Pålsson priset och en skulptur av konstnären Susanna Arwin. Värdar för galan var initiativtagarna till Den Nya Akademien och litteraturpriset: författaren Alexandra Pascalidou, skådespelaren Bianca Kronlöf och regissören Lo Kauppi.

Leopard förlag ger ut Maryse Condés böcker i Sverige. Madeleine Persson på Leopard förlag säger till Boktugg att de absolut har sett en skillnad i försäljning sedan det annonserades att Maryse Condé fick Den Nya Akademiens litteraturpris.

– Dessutom fick vi veta av Maryse själv igår att priset gjort att fler översättningar nu planeras runtom i världen. Något som hon inte tror skulle hänt utan priset. Det är vi nog mest glada för här på förlaget, att nu kommer fler människor får upptäcka Maryses magiska litteratur, säger Madeleine Persson.

Maryse Condé besöker i samband med sitt Sverigebesök även Rinkeby bibliotek där hon träffar gymnasiestudenter, och på kvällen den 10 december hålls en filmvisning av Une voix singulière på Bio Capitol med efterföljande samtal om Maryse Condés författarskap.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL