fbpx

Boktips: Tio bästa böckerna för dig som har frågor om klimakteriet

Frågor om klimakteriet? De här böckerna har svaret.

Frågor om klimakteriet? Det är inte alltid så lätt att veta vem man ska fråga om vad, och till vem man ska vända sig. Men som tur är har de här böckerna svaret.

Boktips: Tio bästa böckerna för dig som har frågor om klimakteriet

1. Stark genom klimakteriet : fysiskt, psykiskt, mentalt av Monika Björn

Nämn ordet klimakteriet och de flesta tänker på något negativt. Men så behöver det inte vara! Författaren och träningsexperten Monika Björn skriver om hur vi själva kan påverka vårt välmående.

Stark genom klimakteriet är en inspirationsbok för aktiva kvinnor som vill ta makten över sin egen hälsa. En positiv bok som visar att det finns hopp – och att det finns många saker man själv kan göra för att må bättre under en för många tuff tid i livet.

Boken vänder sig framför allt till de som upplever milda till medelsvåra symptom under klimakterietiden. För kvinnor som lider av svåra besvär betonar boken vikten av att inte vänta med att söka experthjälp. För ett är säkert, förr eller senare hamnar hälften av befolkningen här och då är det bra att veta vad du kan göra åt de vanligaste besvären.

Stark genom klimakteriet ger praktiska tips och råd om hur du kan lindra klimakteriebesvär med fysisk aktivitet och träning som kan utföras i princip var som helst. De tre områdena kondition, styrka och rörlighet med yoga ingår i boken, liksom den viktiga avslappningen med andnings­övningar och enklare meditation.

2. Jag känner inte igen henne : reflektioner om klimakteriet för män som inte förstår vad som händer med kvinnan och relationen runt 50 av AnnaLena Eriksson

Med ett brinnande intresse och hjärta som slår lite extra för feminism och frågor som rör kvinnors villkor i samhället startade en resa i slutet av 2016. Ju mer jag letade desto tydligare blev det för mig hur svårt det var att hitta modern information om klimakteriet och att ingen verkade prata om klimakteriet utan att gamla myter fick härja fritt. Att klimakteriet skulle innebära slutet på en cykel kändes hopplöst förlegat och smått irriterande. Klimakteriet är en fas, en övergång och inte en slutpunkt. Kvinnans roll har förändrats och nuförtiden spelar kvinnor runt 50 en viktig roll i samhället på andra sätt jämfört med tidigare. Om ett par generationer när våra döttrar kommer till klimakteriet hoppas och tror jag att klimakteriet intresserar och fascinerar både män och kvinnor. Att inte lyfta och prata om klimakteriet, och alla frågor som hör till, är ett mycket raffinerat sätt att diskriminera halva befolkningen och göra den andra halvan till någon slags norm. Vi är näst intill en miljon kvinnor i klimakterieåldern bara i Sverige just nu. Det gör frånvaron av samtal och information något märklig. Nu är det dags att göra kvinnligheten till norm och prata om klimakteriet som den naturliga del av livet som det faktiskt är, och inte minst fundera ut hur vi kan underlätta och supporta kvinnor under den här fasen. Hela attityden runt en kvinna i klimakteriet och bristen på öppenhet i samtal om klimakteriet är hopplöst förlegad.Kvinnor ska inte längre gå omkring och fundera på vad som händer, tro att de håller på att bli galna och kanske till och med skämmas lite om de tror att klimakteriet syns på utsidan. Istället ska vi öppet välkomna den förändring som alla kvinnor ska möta och prata om klimakteriet med den självklarhet och naturlighet som borde höra till. Vi är i dag intresserade av och informerade om kost, motion och allt som håller oss unga och som vi tror får oss att leva länge. Det är tid att låta samtalet om vad som sker med oss kvinnor i klimakteriet få samma uppmärksamhet och betydelse.En kvinna runt 50 är inte bara i klimakteriet, hon är i en fantastisk fas av möjlighet till personlig utvecklig. Hon är en unik individ som själv ska ta ansvar för sin egen hälsa. Tidigare i en kvinnas liv har behovet av vård funnits via ungdomsmottagningar och mödravård, men väl framme vid klimakteriet verkar en kvinna stå ensam och övergiven. Där finns inte någon given plats att gå till och få hjälp med adekvata undersökningar, samtal och eventuellt hormonbehandling. Lite i hemlighet och ofta med en känsla av skam, uppgivenhet och sorg får en kvinna söka sin egen information och sanning om vad klimakteriet innebär. Klimakteriet är så mycket mera än värmevallningar eller slutet av en kvinnas fertila liv och varje kombination av symptom är annorlunda och unik inom varje kropp.En av de svåraste frågorna kvinnan ska ta ställning till i denna fas är hur hon som frisk kvinna bör ställa sig till hormonterapi för att förebygga ohälsa senare i livet. Hur ska hon kunna göra det utan information om förändringar och konsekvenser? Hormonbehandling med naturliga hormoner börjar bli allt vanligare i många länder men på det området har vi mycket kvar att lära i Sverige.Med grundinställningen ”herre gud man får väl lära sig under tiden, hur svårt kan det vara?” kastade jag mig in i klimakteriets underbara värld med hull och hår.Som mamma till tre flickor är min drivkraft och längtan stor att få vara med och påverka framtiden för kvinnor. Den här boken är för dig som är lika genuint nyfiken som jag på kvinnan och den spännande resa hon gör genom klimakteriet.

3. Hormonbibeln 2,0 – För kvinnor genom hela livet! av Martina Johansson

När Martina Johansson 2014 kom ut med boken ”Hormonbibeln Hormonoptimering för den moderna människan” blev den väldigt uppmärksammad. Det blev också väldigt tydligt att folk inte vet så mycket om hormoner och i synnerhet inte de kvinnliga hormonerna.

Baserat på detta så har Martina nu skrivit en uppföljare som är inriktad på just de kvinnliga hormonerna och hur de påverkar vårt välbefinnande och skildrar olika tillstånd och metoder för optimal hormonbalans. I boken får du bl.a. svar på:
– Vad är naturligt och vad är onaturligt när det kommer till hormonsvängningar och menstruationer?
– Varför blir vissa gravida med en gång medan andra får kämpa i flera år?
– Vad finns det för alternativ till hormonella preventivmedel?
– Finns det hormonpreparat som är bra, eller är alla farliga?

Om författaren:
Martina Johansson är civilingenjör inom bioteknik och biofysik från Chalmers och har alltid jobbat
med forskning på olika sätt. Just nu arbetar hon som scientific editor. Martina har tidigare skrivit
tre böcker kring hormoner och hälsa.

4. Hej klimakteriet – lite vallningar har väl ingen dött av : texter om livet kring 50

Försvinner min kvinnlighet nu? Får jag pinsamma vallningar? Tappar sexlusten? Blir sur och grinig? Kvinnors klimakterium omges fortfarande av fördomar och motstridiga känslor. Men det är hög tid att slå hål på myten om ”surkärringen”. Betrakta klimakteriet som början på något nytt! I Hej klimakteriet gör journalisterna Åsa Albinsson och Maria Fröjdh upp med många föreställningar om kvinnors klimakterium. Den senaste forskningen varvas med personliga erfarenheter. Det är dags att släppa fram nya röster om livet runt 50! Flera kvinnor i sin bästa ålder, som Sissela Kyle, Nedjma Chaouche Liljedahl, Emma Hamberg, Karin Björkegren Jones, Nina Lekander, Mian Lodalen, Pia Sundhage och Camilla Thulin bidrar också med roliga, tankeväckande och inspirerande berättelser om livet runt menopausen. Sant är att mensen upphör, att en del kvinnor svettas mycket, får svårt att sova, blir deppiga. Och att möjligheten att bli gravid försvinner, något som både kan kännas som en sorg och en lättnad. Men långt ifrån alla kvinnor får medicinska besvär. För många blir klimakteriet en frihetstid. Bort med PMS och alla hopplösa mensskydd. Klimakteriet är en övergång, inte en slutpunkt! Hej klimakteriet!

5. Det går över : samlade sanningar om klimakteriet av Malin Clausson, Katharina Johansson, Lisa Thanner

Det började med puberteten. 2004 skrev Katharina Johansson en uppskattad handbok för människor i den första övergångsåldern:Pubertet – no problem. Redan då var det någon som sa: ”Gör en bok om hur det är att bli tant också.”Tio år senare var Katharina mogen för den idén. Liksom kollegorna Malin Clausson och Lisa Thanner. Tillsammans skapade de denna intervjubaserade bok om klimakteriet där kvinnor med helt vanliga och samtidigt helt unika erfarenheter av klimakteriet berättar.Boken, som också innehåller råd och rön, rena husmorstips och svar på vanliga frågor, utkom i en första digital version, som app för Ipad, 2014.Det går över, eller The Change, som den heter på engelska, väckte uppmärksamhet i media men ”tanterna” blev både glada och ledsna.De som hade en läsplatta blev glada, de som inte hade blev ledsna.Författarna har lyssnat på dem och därför finns nu Det går över också i den form du håller i handen. Målsättningen är att du ska ha glädje och nytta av det du kan läsa i den här boken.Klimakteriet väcker mycket känslor. Det gäller att försöka se de positiva och hantera de negativa.Vi är tre mångåriga kollegor som vill lyfta fram bra, roliga och angelägnaberättelser.Vi berättar i form av reportage, böcker, appar och kanske i framtiden helt andra läsvänliga format. Kultur och livsfrågor är ämnesfälten vi rör oss inom – och vad ryms inte där?Praktiskt nog har vi inte bara förmågan att tänka för tre, utan också en trehövdad kompetens: Lisa är fotograf, Malin skribent och Katharina formgivare.www.tredroppar.com

6. Klimakteriet av Maria O’Donnell

Alla kvinnor går igenom det. Plötsligt mår man dåligt, känner sig ledsen, och kroppen beter sig annorlunda. Mensen försvinner och kroppen går in i ett nytt stadium. Fast klimakteriet är något helt naturligt pratar vi väldigt lite om det. Måste det vara så?I Maria O’Donnells bok Klimakteriet får vi följa författaren under ett år i hennes liv, mitt i klimakteriet. Vi träffar också ett antal andra kvinnor som delar med sig av sina upplevelser och tips. Boken är rikt illustrerad med foton.

Klimakteriet

Klimakteriet

 • Förlag: LL-förlaget
 • Format: Flexband
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-08-31
 • ISBN: 9789188073020

7. Klimakteriet av Åsa Moberg, Åsa Beckman, Agnes Wold, Gudrun Schyman, Astrid Assefa, Annika Lantz, Kerstin Brunnberg, Sara Kadefors, Maria Küchen, Azar Mahloujian, Unni Drougge, Gunilla Pontén

limakteriet eller menopausen är något som alla kvinnor har upplevt eller kommer att uppleva. Många tänker kanske på vallningar, humörsvängningar och att chansen, eller risken, att få barn därefter är obefintliga. Men i övrigt talas det väldigt sällan om vad det egentligen innebär.

Sanningen är att upplevelsen kan skilja sig åt drastiskt från person till person. I den här antologin skriver ett antal kända kvinnor om sina erfarenheter av klimakteriet både positiva och negativa. Berättelserna handlar inte så mycket om det fysiska, utan snarare om tankar och funderingar kring åldrande, kropp och vad det är att vara kvinna på 2000-talet.

Medverkande är bland annat Åsa Moberg, Gudrun Schyman, Agnes Wold, Astrid Assefa, Åsa Beckman och Annika Lantz.

8. Klimakteriet – En uppdatering

Denna bok handlar om övergångsåldern. Den tar upp de symptom och metabola förändringar som förekommer samt hur man kan behandla dem. Den tar även upp risker och fördelar med systemisk och lokal hormonbehandling men också andra alternativa behandlingar och hur man ska tänka om det finns interkurrenta sjukdomar. Ett avsnitt diskuterar behandling av kvinnor med tidigt sviktande äggstocksfunktion och ett eget kapitel ägnas åt män med sviktande testikelfunktion.

Boken vänder sig i första hand till allmänmedicinare och intern­medicinare. Även gynekologer som ständigt träffar kvinnor, där detta problemområde är eller kommer att bli aktuellt, har nytta av boken. Den kan dessutom tjäna som stöd för sjuksköterskor, barnmorskor och för den intresserade läkarstudenten.

Klimakteriet - En uppdatering

Klimakteriet - En uppdatering

9. Mat för hormonell balans av Mia Lundin, Ulrika Davidsson

Här är boken för alla kvinnor som vill laga mat för att hålla kroppen i hormonell balans, hjärnan alert och ge livsglädjen en rejäl skjuts!För rätt kost är grunden till hormonell balans. Får kroppen de näringsämnen den behöver slutar den ropa på hjälp. Du känner dig lugn, harmonisk och stark. Och ju mer balanserad din kropp är näringsmässigt, desto mindre hormoner behöver du ersätta i framtiden. Dina premenstruella symtom, förklimakteriet och klimakteriet blir lindrigare. Och med rätt kost förebygger du även inflammationer, benskörhet och viktökning.Mat för hormonell balans inleds med en lättillgänglig och uttömmande faktadel och avslutas med cirka 60 recept på god, hälsosam och lättlagad mat. En tvåveckors kostplan gör det enkelt att komma igång. Mat för hormonell balans är boken som visar hur du som vill främja din hormonella balans, vitalitet och livsglädje ska tänka och göra.

Mat för hormonell balans

Mat för hormonell balans

 • Förlag: Bonnier Fakta
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-08-23
 • ISBN: 9789174245905

10. Mat för hormonell balans av Mia Lundin, Ulrika Davidsson

Här är boken för alla kvinnor som vill laga mat för att hålla kroppen i hormonell balans, hjärnan alert och ge livsglädjen en rejäl skjuts!För rätt kost är grunden till hormonell balans. Får kroppen de näringsämnen den behöver slutar den ropa på hjälp. Du känner dig lugn, harmonisk och stark. Och ju mer balanserad din kropp är näringsmässigt, desto mindre hormoner behöver du ersätta i framtiden. Dina premenstruella symtom, förklimakteriet och klimakteriet blir lindrigare. Och med rätt kost förebygger du även inflammationer, benskörhet och viktökning.Mat för hormonell balans inleds med en lättillgänglig och uttömmande faktadel och avslutas med cirka 60 recept på god, hälsosam och lättlagad mat. En tvåveckors kostplan gör det enkelt att komma igång. Mat för hormonell balans är boken som visar hur du som vill främja din hormonella balans, vitalitet och livsglädje ska tänka och göra.

Mat för hormonell balans

Mat för hormonell balans

 • Förlag: Bonnier Fakta
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-08-23
 • ISBN: 9789174245905
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.