Boktips: Tio bra böcker om mindfulness, yoga och meditation 2018

Tio bästa böckerna om yoga, mindfulness och meditation - heala dig själv i år

Våga stanna upp i vardagen och ta en stund bara för dig själv. Andas, sänk axlarna och hitta ett ögonblick av inre lugn. Det hjälper. Och om du behöver ytterligare lite tips på vägen har vi sammanställt en lista på nio fina böcker för dig som vill hitta harmonin.

Livet går så mycket fortare än man tänkt sig ibland. Nästan varje vecka får vi höra talas om kollegor och vänner som fått sjukskriva sig på grund av utmattning och utbrändhet. Ofta är det dessutom människor som vi respekterar högt och som vi aldrig någonsin kunnat tro skulle hamna i den situationen. Och vet man ens själv när man är på väg mot den där punkten då det inte går längre? Antagligen inte.

En av de vikigaste saker du kan göra är att ta hand om dig själv och se till att din kropp och ditt sinne får den återhämtning de behöver. Mindfulness, yoga och meditation är ypperliga sätt att nå en stunds inre harmoni. Vad som passar just dig vet bara du, men oavsett vilken personlighetstyp du är så är jag helt säker på att också du känner hur dygnsklockan rusar på emellanåt.

Vänta inte på att det ska bli för sent – testa något av alla de goda råd, som numera baseras på klok forskning, och som sammanställts av kunniga människor i böcker. Själv har jag läst allihop – jag vågade inte chansa. Och jag ångrar mig inte. Det är kanske det bästa beslut jag någonsin tagit. Plötsligt har jag lite lättare att andas igen.

Tio bra böcker om mindfulness, yoga och meditation 2018

1. Fri från stress med Mindfulness : medveten närvaro och acceptans av Åsa Palmkron Ragnar, Katarina Lundblad, Anna Kåver

Mindfulness är en övning i att öka sin livskvalitet, minska stress och leva i harmoni med sig själv och andra.

Med hjälp av boken är det lätt att träna på egen hand.

Boken innehåller fakta, övningar, korta tankeväckande berättelser, intervjuer och lyrik som vävs samman till en helhet.

”Boken som helhet är vacker, klok och inspirerande.”
Tidningen Sokraten

2. Mindfulness i vardagen : vägar till medveten närvaro av Ola Schenström

Grundboken i mindfulness. Förord av Jon Kabat-Zinn.
Cd-skiva medföljer!

Mindfulness är träning i att vara närvarande i nuet. Ett österländskt sätt att förhålla sig till livet som motverkar oro och stress. Mindfulness i vardagen är en efterlängtad introduktion till detta förhållningssätt som på kort tid blivit populärt i Sverige.

Mindfulness i vardagen utgår Ola Schenström från vardagssituationer och beskriver hur vi kan lära oss att se dem på ett nytt sätt, tänka om och göra kloka val genom att vara medvetet närvarande. Genom övningar och praktisk handledning blir boken en följeslagare, från det att vi vaknar på morgonen tills vi somnar på kvällen.

Ola Schenström är idag den enda läkaren i Sverige som enbart arbetar med mindfulness inom vården. Han är utbildad av mindfulness grundare Jon Kabat-Zinn och är en av Sveriges främsta experter på området.

3. Allt du kan se när du saktar ner : hitta lugn och ro i en hektisk värld av Haemin Sunim

Den zenbuddhistiska munken och läraren Haemin Sunim har fått stor uppmärksamhet för Allt du kan se när du saktar ner. Född i Sydkorea och utbildad i USA har han sålt mer än 3 miljoner ex av sina böcker och han har över en miljon följare på Twitter, @haeminsumin, och Facebook. Idag bor han i Seoul när han inte reser runt i världen och föreläser.

I den här boken ger han kloka livsråd för olika situationer och sinnestillstånd. Den fungerar som en motvikt till vår allt stressigare vardag och tar till exempel upp vikten av att vila; hur man kan hantera besvikelser; att bli vän med sina känslor; att fånga ögonblicket; konsten att bevara en god relation; förlåtelse; kärlek; andlighet; framtidsplaner.

Allt du kan se när du saktar ner innehåller kortare och längre texter och fina illustrationer i färg av den koreanska konstnären Youngcheol Lee. Den vänder sig till alla, oavsett ålder, kön och religion.

4. Shinrin yoku : bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi av Yoshifumi Miyazaki

Vetenskap möter natur och mindfulness i den härboken om trädens helande kraft.

Begreppet shinrin yoku eller ”skogsbad” myntades i Japan på 1980-talet och betyder bokstavligt talat att bada i den atmosfär som finns i skogen.

Många människor har ett särskilt förhållande till träd, och instinktivt vet vi att vi mår bättre i naturen. Här guidar den japanske forskaren Yoshifumi Miyazaki dig i hur man utövar shinrin yoku. Han redogör också för de vetenskapliga bevis som finns för skogsterapins positiva effekter, bland annat sänkta stressnivåer, stärktimmunförsvar och positiv sinnesstämning.

Shinrin yoku är en naturlig metod för välbefinnandesom används i många länder runt om i världen. Boken ger dig de kunskaper du behöver för att pröva på shinrinyoku, oavsett om du väljer att följa ett helt program eller bara tillbringar mer tid i din lokala park.

I Japan är shinrin yoku den snabbast växande formen av mindfulness och man har kunnat visa att det kan bidra till att:
• sänka blodtrycket
• minska stress
• förbättra hjärt- och kärlhälsan
• minska blodsockernivåerna
• förbättra minne och koncentration
• bota depression
• höja smärtgränsen
• boosta immunförsvaret
• öka kroppens produktion av anticancerprotein
• gå ner i vikt

Yoshifumi Miyazaki är professor vid Chibas universitet och en av Japans främsta inom Shinrin Yoku. I boken Shinrin Yoku: Bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi berättar han hur skogsterapi fungerar, vad som händer med våra kroppar och sinnen, hur man kan använda det på olika sätt och hur man även kan utöva Shinrin Yoku i sitt hem med hjälp av olika aktiviteter.

5. Kreativa dagboken: ett år med mindfulness av Jocelyn de Kwant

Att komma in i ett kreativt flow är ett sätt att släppa vardagens alla påtryckningar och måsten. Man hänger sig helt åt sitt skapande och resultatet blir ett slags mindfulness.
I den här boken finns 365 idéer och uppgifter som hjälper dig att komma i kontakt med din inneboende kreativa kraft så att du kan hitta ett meditativt flow.

Du bestämmer själv hur lång tid du vill lägga på en uppgift och du gör dem i den ordning som passar dig. Skriv, rita och skapa direkt i boken.

Bokens övningar är indelade i tolv kapitel med olika teman som naturen, skriva, kroppen, sinnen och klotter.

Jocelyn de Kwant är journalist och skriver för tidningen Flow – en internationellt prisbelönt tidskrift om kreativitet och mindfulness.

6. Yoga är min terapi : yogaprogram för din kroppstyp baserat på ayurveda av Janesh Vaidya, Malin Barrling

Den välkända ayurvedapraktikern och författaren Janesh Vaidyas nya bok handlar om ayurvedisk yoga, där yogaprogrammen anpassas efter olika kroppstyper och sjukdomsbesvär.

”För tio år sedan, då jag för första gången reste utanför Indien, förvånades jag av hur yoga praktiserades i de flesta yogaskolor i Europa. Hela klassen utförde samma övningar, ledda av en instruktör. Det var något nytt för mig. Jag var van vid traditionella yogaskolor i Indien där gurun ger olika program till varje elev beroende på hans eller hennes kropps- och sinneskonstitution och balansen eller obalansen i hans/hennes hälsa, samt går runt bland eleverna och hjälper dem att följa sitt individuella program.”

I Yoga är min terapi lär vi oss att göra autentisk yoga utifrån vår egen kroppstyp, så som man traditionellt utövar yoga i Indien. Med grund i den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda presenteras en inställning och ett sätt att utöva yoga som ligger långt från de vanliga svenska yogaklasserna på gym och i andra sammanhang.

Inom ayurveda talar man om tre kroppstyper, vata, pitta och kapha. I boken lär du dig bestämma vilken kroppstyp du själv tillhör, och att hitta ett individuellt yogaprogram som passar just dig. Övningarna presenteras tydligt i text och bild för att du enkelt ska kunna utföra dem på egen hand.

I boken listas 53 olika sjukdomsbesvär eller obalanser i din hälsa, och vilka yogaövningar som kan hjälpa dig att lindra dem.

Yoga är min terapi är utformad för att passa yogautövare på alla nivåer, såväl nybörjare som erfarna. Boken hjälper dig att på ett djupare plan förstå din kropps- och sinneskonstitution och ger varje utövare tillfälle att hitta rätt övningar och att självständigt utöva yoga i hemmet.

7. Stressyoga : ta kontrollen över ditt liv av Per Söder

Ordet stress har sin rot i latinets stringere som betyder dra isär, slita sönder. Ordet yoga har sin rot i det indoeuropeiska yug som betyder föra samman, sätta ihop. Boken Stressyoga lär ut enkla handfasta tekniker för att kunna hantera stress och stressens olika symptom.

När vi under lång tid utsätts för stress upplever vi till slut att tillvaron slits itu och faller samman. Balansen mellan alla krav och förmågan att leva upp till dessa har rubbats och vi känner ständigt att vi inte räcker till. Stressen, som i sin akuta form tillhör kroppens försvar, blir i sin kroniska form en fiende som bryter ner oss.Människor som söker hjälp för svår huvudvärk uppger ofta stress som orsak. Och tanken bakom den här boken är att bryta stressen innan den leder till migrän eller andra svåra symptom.
Stressyoga är precis som Migränyoga en lättanvänd handbok som ger dig verktyg till att själv börja hantera din stress i vardagen. Yoga har visat sig kunna motverka alla negativa effekter från ständig stress. Allt som krävs är enkla övningar som alla kan göra varje dag i sitt eget hem.

PER SÖDER driver Yogamottagningen (www.yogamottagningen.se) som behandlar stress och stressutlösta symptom. De senaste tio åren har han jobbat som VD för en konferensanläggning och tidigare var han gymnasielärare. Söder har varit verksam som yogainstruktör sedan 2004 och arbetar främst med medicinsk yoga för personer som lider av svår huvudvärk. Migränyoga var hans uppskattade debutbok och nu kommer Stressyoga.

8. Mindfulness i hjärnan av Åsa Nilsonne

Vår kunskap om hjärnan är minst sagt ofullständig, men den växer explosionsartat. Jag gissar att många kan bli överraskade av hur just mindfulness visat sig vara ett användbart redskap i denna högteknologiska forskning. Idag accelererar kunskapen om hjärnan i takt med att metoder för hjärnavbildning utvecklas och förfinas, och genom att duktiga forskare ställer relevanta frågor och genomför väldesignade försök. Vi börjar bli allt bättre på att matcha olika delar av hjärnan med de arbetsuppgifter den utför, och vi börjar därmed begripa hur hjärnan sköter, eller missköter sin tjänst. Vi börjar förstå hur känsligt våra hjärnor läser av vår miljö och hur de ständigt formas av sina upplevelser.

Åsa Nilsonne är en av dem som introducerade mindfulness i Sverige. I den här nya utökade utgåvan beskriver hon arbetsplatsen hjärnan och visar hur modern neuropsykologi kan möta och fördjupa den kunskap som finns inom mindfulnesstraditionen.

9. Andas : Livet händer mellan två andetag av Ulrica Norberg

Andas! är en praktisk handbok som visar hur man tar kontroll över den egna hälsan och välmåendet.Ulrica Norberg är välkänd profil inom yoga och meditation där andningen är grundläggande. Hon har skrivit en lång rad framgångsrika böcker i ämnet. Boken Andas! förenar yogafilosofi och den senaste forskningen om hjärnan och nervsystemet.Författaren gör en resa bakåt i tiden, till flera tusen år gammal yogafilosofi där prana (sanskrit för andning) beskriver fyra delar av ett andetag. Och från dagens medicinska rön hämtar hon kunskap om neurologi som visar att den kemiska balansen i kroppen vävs samman via vår andning.Ulrica är passionerat intresserad av att se människor växa. För att hitta passion och potential behöver man rikta sitt fokus inåt. Med hjälp av andning, stillhet, reflektion och skapande kommer man långt. Med världen som sitt arbetsfält reser hon runt och skriver, utbildar och inspirerar människor i olika workshops. Hon har tilldelats titeln Yogiraj, yogamästare, som förärats endast nio västerlänningar före henne. Hon har utbildat över 500 yogalärare i världen.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL