fbpx

De är favoriter till att vinna Augustpriset 2018

Kerstin Ekman har tagit emot Augustpriset två gånger tidigare. Får hon det igen på måndag blir hon historisk. Ingen annan författare har tilldelats tre Augustpriser tidigare. Foto: Fredrik Persson/TT

Startfältet framstår som ovanligt svårtippat – delvis beroende på den skönlitterära juryns nomineringsskräll. Men inför årets Augustgala på måndag har några starka förhandsfavoriter utkristalliserat sig.

Många var förvånade över att stora namn som Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg saknades när nomineringslistan till årets Augustpris presenterades den 22 oktober. Men de flesta var knappast DN-arga. I en skarpt formulerad krönika i tidningen hävdade kritikern Malin Ullgren att det skönlitterära Augustprisets värde hade ”devalverats” på grund av urvalet.

”Jättepaff, inte arg” är orden som Pekå Englund, chefredaktör på tidningen Svensk Bokhandel, använder för att beskriva sin reaktion på valet att lyfta fram Sami Said, Linnea Axelsson, Björn Runeborg, Ulf Eriksson, Kenneth Hermele och debutanten Karin Smirnoff. Yukiko Duke, kritiker och redaktör på Vi Läser beskriver urvalet som ”piggt och bra”.

– Det finns en vits med alla typer av litterära priser eftersom man kan använda dem på olika vis. Ett sätt är att sätta ljus på människor som förtjänar det, men som hade haft lite svårt att komma fram annars, säger hon.

Pekå Englund fick Karin Smirnoffs bok Jag for ner till bror som läsexemplar redan i somras och kände instinktivt att det var en Augustpriskandidat.

ANNONS

– Jag vann en privat middag på en vadslagning om att den skulle nomineras, säger han och tillägger att han inte vore förvånad om hennes roman Jag for ner till bror skräller till och vinner.

Men allra främst håller han ändå Linnea Axelssons samiska släktepos Ædnan (som fick Svenska Dagbladets litteraturpris), ”en fantastisk stark bok”. Det är också Yukiko Dukes personliga favorit.

– Jag tror att Ædnan och Smirnoff ligger bra till men skulle gärna se att Ædnan fick det eftersom lyriken alltid blir eftersatt i ett sådant här läge. Det är lite synd att lyriken och prosan körs ihop, det blir alltid till lyrikens nackel. Ædnan är ett kraftfullt diktverk om övergrepp i svensk historia som verkligen förtjänar att lyftas fram, säger hon.

Även Patrik Tornéus, grundare av litteraturfestivalen Littfest i Umeå, och Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagarna i Dalsland, skattar Axelssons lyriska berättelse högt, men håller på en annan pristagare.

– Jag tror och hoppas på Sami Said, säger Patrik Tornéus. Jag vet inte om han vill vara och kommer att fortsätta att vara författare, men jag har en känsla av att han är ett litterärt geni. Jag upplever honom som ett totalt unikum.

Victor Estby hyllar också Said, som är uttagen till tävlingen med sin tredje bok Människan är den vackraste staden, en myllrande berättelse som har beskrivits som en nutida James Joyce-roman om Europas alltmer stängda gränser. I fackboksklassen tror han på Magnus Västerbros Svälten. Hungeråren som formade Sverige – trots konkurrenter som tvåfaldiga Augustpristagaren Kerstin Ekman och Jens Liljegrens förhandstippade Vilhelm Moberg-biografi.

ANNONS

– Konstigt nog känns det lite fräscht och nytt ändå med att skriva historiska fackböcker på det sättet. Han är ju journalist i botten som har blivit ett slags folkbildare med de här historiska böckerna.

I barn- och ungdomsboksklassen är konkurrensen stenhård, med böcker som Jenny Jägerfelds Comedy queen, Almapristagaren Kitty Crowther och Ulf Starks Rymlingarna och Uje Brandelius Hemma hos Harald Henriksson. Men de experter TT har talat med lyfter fram Emma Adbåges bilderbok Gropen som sin stora favorit.

– Jag tycker att Gropen är rolig. Det var också roligt som hon presenterade den vid nomineringarna, att Gropen bygger på en verklig grop. Hon har gjort ett litet grävjobb, säger Victor Estby.

Text: Erika Josefsson och Sara Ullberg/TT

Här hittar du alla de nominerade till Augustpriset 2018 och missa inte gästbloggen från bakom kulisserna dagen då de nominerade offentliggjordes.

Experterna tippar Augustpriset 2018

I den skönlitterära klassen:
Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagarna i Dalsland:
– Jag tror att Sami Said är favoriten. Han är en fantastisk författare, men också väldigt duktig på att möta sin publik och framträda.
Yukiko Duke, kritiker och redaktör på Vi Läser:
– Jag skulle tro att Karin Smirnoff ligger bra till. Det är en slagfärdig och bra berättad historia med ett nästan thrillerartat sug.
Patrik Tornéus, grundare av litteraturfestivalen Littfest:
– Jag tror och hoppas egentligen på samma sak. Jag tror på Sami Said.
Pekå Englund, chefredaktör på Svensk Bokhandel:
– Den jag tror kommer att vinna är Ædnan. Den är fantastiskt bra med de här familjehistorierna och hur 1900-talet växer fram.

I fackboksklassen:
Victor Estby:
– Jag tror på Magnus Västerbro.
Yukiko Duke:
– Alla de här böckerna är väl värda ett pris, men jag skulle tro att Jens Liljestrand är favorit. Men även om jag tycker om hans bok skulle jag personligen vilja att Magnus Västerbro fick det för Svälten, som är en fantastisk redogörelse för en fruktansvärd tid i Sveriges historia.
Pekå Englund:
– Jag skulle tippa på Mannen i skogen av Jens Liljestrand. Mig som läsare tilltalar den för att bilden av Vilhelm Moberg i den är så motsägelsefull, han kommer fram som en väldigt komplex människa.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

I barn- och ungdomsboksklassen:
Yukiko Duke:
– Jag skulle tro att Comedy queen ligger bra till, för sin hjärtskärande berättelse om den tolvåriga Sasha som försöker överleva sin mammas självmord.
Pekå Englund:
– Jag är extremt förtjust i Gropen. Jag tycker den är så himla kul och att det även i bilderna finns en bra kritik mot oss vuxna.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny