fbpx

Linnea Axelsson får Svenska Dagbladets litteraturpris

Författaren Linnea Axelsson nomineras till Sveriges Radios lyrikpris för sin poesidebut "Ædnan". Foto: Sara Mac Key

Linnea Axelssons poesidebut Ædnan har belönats med Svenska Dagbladets litteraturpris, skriver tidningen. Det nästan 800 sidor långa diktverket har hyllats av kritiker och även nominerats till Augustpriset.

– Boken har fått ett liv, och det är roligt, säger Axelsson till SvD.

Ædnan går igenom 100 år av samisk historia och det moderna Sveriges framväxt. Författaren har medvetet lyft fram folkhemmets brutala sidor och låtit röster som inte ofta hörs komma till tals.

– Jag är ju för en stark stat. Och folkhemmet nådde väldigt långt med att förverkliga det man ville. Men samtidigt. Eftersom jag har den bakgrunden jag har så har jag ju sett andra sidor av det. Att man exploaterade naturen så ohämmat, det är för mig väldigt främmande, säger hon.

ANNONS

Linnea Axelsson föddes i Porjus, i Norrbotten, men bor nu i Stockholm. Hon har studerat humaniora vid Umeå universitet och disputerade 2009 på en avhandling i konsthistoria. 2010 debuterade hon med romanen Tvillingsmycket.

Linnea Axelssons bok Ædnan är dessutom en av sex nominerade till årets Augustpris i den skönlitterära klassen.

Text: TT

ANNONS

Fakta om Svenska Dagbladets litteraturpris

SvD:s litteraturpris premierar en lovande svensk författare som är aktuell med en ny bok och vars författarskap är i stark utveckling. Prissumman är på 30 000 kronor.
Linnea Axelsson får priset med denna motivering:
”Med ett på samma gång episkt och detaljskarpt berättande, lika kargt och vidsträckt som landskapen hon beskriver, ger årets pristagare röst åt ett folk vars fängslande berättelser sällan fått höras. Det här är en bok som skriver historia”.
Juryn består av Jenny Aschenbrenner, Kristoffer Leandoer, Therese Eriksson, Lisa Irenius (kulturchef SvD), Anders Q Björkman (biträdande kulturchef SvD) och Madelaine Levy (litteraturredaktör SvD).
(Källa: SvD)

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.