fbpx

Michael Wiander vill göra Dexter Olsson till en global succé

Författaren Michael Wiander har höga ambitioner för sin Dexter Olsson-serie. Foto: Sölve Dahlgren

Författaren Michael Wiander har stora ambitioner för sin barnboksserie Dexter Olsson. Han byter förlag till Stevali inför tredje boken och planerar samtidigt en serieboksversion.

– Jag har en galen målsättning, jag vill att Dexter Olsson ska bli en global succé. Även om jag sålt över 4 000 exemplar av de två första böckerna är jag inte nöjd och jag orkar inte vänta, säger Michael Wiander när vi träffar honom i samband med Bokmässan i Göteborg.

I år har han stått i hybridförlaget Vistos monter, det är där han gett ut de två första böckerna i serien om Dexter Olsson. Förra året (2017) hade han en egen monter på 22 kvm.

– Vi slog på stort då, vi hade fem personer som hjälpte till i montern. Jag trodde själv att vi skulle sälja 1 000 böcker men det visade sig vara omöjligt och vi landade på 300. Vi hade en apa som gick runt på mässan som en PR-kupp och vi satsade på Facebook-annonser, säger Michael Wiander.

Totalt lade han närmare 100 000 kronor på Bokmässan-äventyret 2017.

ANNONS

– Nu har jag fått tillbaka de pengarna, men jag kan fortfarande inte leva på böckerna så jag har gått tillbaka och jobbar heltid igen. Man måste våga satsa. Det var frestande med en egen monter i år också.

Kanske blir det en Dexter Olsson-monter nästa år i samarbete med hans nya förlag, Stevali. Trots framgångarna blir det alltså byte av förlag.

– Idus [Vistos systerbolag] ville ta in böckerna men de har inte samma resurser för att hjälpa mig nå ut i bokhandeln. De har så många författare. Så jag har jagat ett förlag med mer muskler. Jag kom i kontakt med Stefan och Christer på Stevali och kände direkt att de har energin som krävs för att bryta igenom. De vill hjälpa till att lyfta det här, säger Michael Wiander.

Stevali grundades 2004 av Stefan Lindström och Christer Lindblom som ett säljbolag men har på senare år utvecklats till att även ge ut egna böcker under tre namn: Stevali Fakta, Stevali Barn och Stevali Skön. Som säljbolag arbetar Stevali Sales med förlag som Grenadine Bokförlag, Offside press, Egmont Publishing och Bonnier Magazines & Brands. Stevali har även lyckats sälja in svenska författare internationellt till mer än 15 språk i över 25 länder.

Michael Wiander skriver nu på bok 3 i serien om Dexter Olsson som ska släppas innan sommaren 2019 vilket innebär färdigt manus senast under våren.

– Första boken tog mig femton år att skriva. För den andra boken tog jag ledigt och skrev på heltid i tre månader, då fick jag ett sådant coolt flow. Nu när jag jobbar samtidigt blir det mer fragmentariskt. Det är mycket svårare att skriva då och då. Men nu pressar jag mig att skriva varje ledig stund, säger Michael och skrattar.

Dexter Olsson-serien utgörs av riktiga tegelstenar. Morfars hemlighet (2017) på 648 sidor och Flykten till Vulkanön (2018) blev hela 687 sidor.

– Ja, det är många som tycker att man ska göra tunnare böcker. Men samtidigt är detta något som läsarna älskar, att inte boken tar slut direkt. Men nu ska vi göra serieböcker av dem, varje tjock bok blir tre serieböcker. Lite i stil med I Rosens mitt och Handbok för superhjältar, avslöjar Michael.

Han har hittat en ung talangfull tecknare, Nathalie Karlsson, som gjorde omslaget till andra boken. Hon ska nu göra även serieböckerna.

– Hon brinner lika mycket för det här projektet som jag, dessutom är hon otroligt duktig, säger Michael.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny