fbpx

Dokusåpan Svenska Akademien del 7698 – Sara Danius: ”Inga planer på att återvända”

En anrik byggnad i Gamla Stan i Stockholm där arton (om de vore fulltaliga) ledamöter i Svenska Akademien bland annat beslutar om Nobelpriset i litteratur. Foto: Fotolia

Torsdag kväll: tre avhoppade ledamöter återvänder till Svenska Akademien.
Fredag morgon: Sara Danius dementerar att hon ska återvända och de andra två förtydligar sina löften om att hjälpa till i återuppbyggnaden.


Följetongen kring Svenska Akademien och Nobelpriset verkar ha fler delar än en amerikansk tvålopera från 1980-talet. Och minst lika många oväntade och osannolika vändningar i intrigen.

Den här veckan var inget undantag. På torsdagskvällen kunde Svenska Dagbladet avslöja att tre avhoppare var på väg tillbaka till Svenska Akademien och skrev: ”Dödläget bryts. Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund släpper kravet på att Horace Engdahl ska lämna Svenska Akademien, berättar Espmark för SvD. De tre avhopparna återvänder till Akademien för att institutionen ska kunna välja in nya ledamöter.”

En väldigt överraskande vändning. Skulle Sara Danius alltså vika sig för Horace Engdahl trots allt?

Nej, på fredagsmorgonen meddelade hon via Facebook: ”INGA PLANER PÅ ATT ÅTERVÄNDA. Igår kom ett besked i svenska medier om att jag har bestämt mig för att återvända till Svenska Akademien. Informationen är felaktig. För närvarande har jag inga planer i den vägen.”

ANNONS

Och snart visade det sig att inte heller Englund var med på återtåget. ”Jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet i Svenska Akademien, och kommer ej delta i några sammankomster”, skriver han i ett mejl till SvD. ”Dock önskar jag att spela en konstruktiv roll i återuppbygget av denna institution. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen av nya ledamöter. Det är allt jag har att säga för närvarande.”

Ingen i trion har formellt lämnat Akademien, däremot har de meddelat att de inte deltar i Akadmiens arbete. Hittills i år har däremot Klas Östergren, Lotta Lotass och Sara Stridsberg formellt ansökt om utträde. Även Kerstin Ekman har beviljats utträde. Vilket utlöst en kris då Akademien enligt stadgarna måste ha tolv närvarande ledamöter för att kunna välja in nya medlemmar.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny