fbpx

Bokmässan 2018: Globala torget och hållbarhet

Bokmässan 2016. Patrick Cockburn och Cecilia Uddén. Internationella torget, Stora scenen. Foto: Alexander Lagergren, Bokmässan.

Bokmässan i Göteborg 27–30 september närmar sig snabbt. Internationella torget byter namn till Globala torget som gästas av bland andra Nawal El Saadawi. Bokmässan välkomnar också att utställare tar tag i hållbarhetsfrågan.

Bokmässan i Göteborg byter namn på Internationella Torget till Globala Torget och vill sätta ytterligare fokus på framtidens globala utmaningar. Namnbytet understryker tydligare vad torget handlar om. Globala Torget är Bokmässans mötesplats för organisationer och rörelser som arbetar med de utmaningar som världen står inför.

– Så som läget nu är i Sverige och världen behövs mer än någonsin arenor där de krafter som står upp för mänskliga rättigheter och globala utmaningar kan samlas. Globala Torget ska vara en samlingsplats för idéutbyte om rättvisa, miljö, yttrandefrihet och demokrati, säger Patrik Desthon, projektledare för Globala Torget, på Olof Palmes Internationella Center, i ett pressmeddelande.

Sammantaget kommer 97 seminarier att genomföras på Globala Torget under fyra dagar. 40 organisationer finns på plats som utställare. Olof Palmes Internationella Center samordnar i år Globala Torget, och är den organisation som i samverkan med de andra deltagande organisationerna står bakom nysatsningen.

ANNONS

Globala Torget gästas bland annat av diplomaten Anders Kompass och utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén (bilden), och de globala målen kommer varje dag att skärskådas av komiker. Givetvis kommer också den litteraturälskande publiken att introduceras till nya böcker av Sergei Lebedev, Kent Warne, Maria Rachidi, Paul Hansen, Jan Guillou och många fler. Hela programmet hittar du på globalatorget.se

Nawal El Saadawi kommer till Bokmässan

På tal om Globala torget så kommer den egyptiska författaren och stridbara feministen Nawal El Saadawi till Bokmässan i Göteborg. Hon var bland annat en av förgrundsgestalterna under den egyptiska revolutionen för sju år sedan. Nawal El Saadawi, född 1931, har kallats för en av den arabiskspråkiga världens viktigaste författare. I decennier har hon kämpat för kvinnors rättigheter i såväl hemlandet som internationellt. Under den egyptiska revolutionen 2011–2012 deltog hon i demonstrationerna på Tahrirtorget i Kairo varje dag.

El Saadawi, som är utbildad läkare, har skrivit ett fyrtiotal böcker. På svenska finns bland andra Imamens fall, Den stulna romanen och Revolutionsskrivarna. På Bokmässan deltar hon bland annat på Globala Torget och i seminarieprogrammet där hon kommer att diskutera utvecklingen i Egypten och Mellanöstern efter den arabiska våren i ett samtal med Johar Bendjelloul. Hon medverkar även i ett samtal på Folkets Hus i Hammarkullen, där Bokmässan är medarrangör, i samband med sitt besök i Göteborg.

– Det är med stolthet vi tillsammans med Globala Torget och Ordfront kan berätta att Nawal El Saadawi kommer till Bokmässan. Med sin oförtröttliga kamp för kvinnors rättigheter och mot alla former av förtryck blir Nawal El Saadawis medverkan en viktig del av årets tema Respekt, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, i ett pressmeddelande.

Bokmässans eget arbete för hållbarhet

Häromdagen skrev vi om Norstedts förlagsgrupp som beslutat att ta betalt för plastkassar i sina montrar på Bokmässan. Även Bokmässan själva tittar på hållbarhetsfrågan.

– Bokmässans tygkassar är i återvunnen bomull och vi har även skickat gamla kassar till återvinning så att de kan användas i andra produkter. Det är välkomnande att se hur utställare tar initiativ till ökad hållbarhet, säger Frida Edman, Mässansvarig Bokmässan och Affärschef Kultur & Media på Bokmässan.

Bokmässan driver även en process kring hållbara projekt som blir en ny satsning inför i år. De kommer bland annat att kunna visualisera hur Bokmässan jobbar med hållbarhetsfrågor. Svenska Mässan har också en certifiering enligt ISO 20121 som gäller för mötesanläggningar, berättar Frida.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny