Bokmässan: Frida Edman om efterlängtade beskeden kring publik

Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan i Göteborg. Foto: Svante Örnberg.

Igår kom ett efterlängtat besked. Lättnader genomförs den 1 juni och dessutom stegvis mer publik längre fram i sommar och höst. Vad innebär det för Bokmässan i Göteborg? Vi frågade Frida Edman.

På tisdag den 1 juni kan vi återigen börja arrangera författarsamtal med fler än åtta deltagare. Olika begränsningar gäller beroende på inomhus och utomhus. Fotbollen hoppas på fullsatta läktare igen i september. Så vi undrar förstås hur Bokmässan i Göteborg ser på beskedet igår.

Beskriv känslan igår när beskedet kom om lättnaderna 1 juni och planen framåt?
– Det är en oerhörd lättnad att samhället nu går in i en fas där vi ser ljuset i tunneln. Givetvis för hela demokratins och för alla oss människors skull, men det är ju givetvis så att det också underlättar för Bokmässans planering inför vårt hybridarrangemang 2021, säger Frida Edman. 

Vad innebär det för höstens bokmässa, hur mycket publik vågar ni räkna med eftersom det trots allt är mer osäkert exakt med datum senare i höst?
– Vi sitter nu med vår säkerhetsorganisation och tittar på hur våra flöden kan se ut när samhället går in i fas 4 – vilket enligt planen som presenterades igår skulle innebära att begränsningar i antal besökare tas bort i september. Lokalerna och våra studior har stor kapacitet men det viktigaste för oss är att skapa ett tryggt arrangemang och genomförande. Idag släpper vi möjligheten att köpa digitala accesser, köper man en sådan så kommer man få förtur till att växla upp den digitala accessen till en fysisk biljett när vi släpper dem. 

De internationella författare som ska medverka i höst, kommer de fortfarande att vara på videolänk eller tror ni att några kan/vågar resa till Göteborg?
– Det kommer vara många som medverkar digitalt, men också några tillresta tror jag – kanske från länderna närmast oss. 

Idag släpps biljetterna till Bokmässan Play, med boka-tidigt-pris fram till 30 juni.

Femstegsplanen (delar som berör bokbranschen)

Steg ett: 1 juni – 50 personer i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus. Kräver dock anvisade sittplatser.

Steg två: 1 juli – 500 personer i publik inomhus och upp till 3000 vid utomhusevenemang. Privata tillställningar för 50 deltagare.

Steg tre: 15 juli – Regler för hur många personer som får vistas på olika ytor inomhus respektive utomhus dras tillbaka.

Steg fyra: någon gång i september – Alla begränsningar för antal personer vid allmänna sammankomster och privat stryks.

Steg fem: inget datum satt – kvarvarande restriktioner lyfts, exempelvis trängselregler på allmänna platser samt rekommendationer att jobba hemma försvinner.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL