Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan i Göteborg. Foto: Svante Örnberg.

Bokmässan: Frida Edman om efterlängtade beskeden kring publik

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Igår kom ett efterlängtat besked. Lättnader genomförs den 1 juni och dessutom stegvis mer publik längre fram i sommar och höst. Vad innebär det för Bokmässan i Göteborg? Vi frågade Frida Edman.

På tisdag den 1 juni kan vi återigen börja arrangera författarsamtal med fler än åtta deltagare. Olika begränsningar gäller beroende på inomhus och utomhus. Fotbollen hoppas på fullsatta läktare igen i september. Så vi undrar förstås hur Bokmässan i Göteborg ser på beskedet igår.


ANNONS


Beskriv känslan igår när beskedet kom om lättnaderna 1 juni och planen framåt?
– Det är en oerhörd lättnad att samhället nu går in i en fas där vi ser ljuset i tunneln. Givetvis för hela demokratins och för alla oss människors skull, men det är ju givetvis så att det också underlättar för Bokmässans planering inför vårt hybridarrangemang 2021, säger Frida Edman. 

Vad innebär det för höstens bokmässa, hur mycket publik vågar ni räkna med eftersom det trots allt är mer osäkert exakt med datum senare i höst?
– Vi sitter nu med vår säkerhetsorganisation och tittar på hur våra flöden kan se ut när samhället går in i fas 4 – vilket enligt planen som presenterades igår skulle innebära att begränsningar i antal besökare tas bort i september. Lokalerna och våra studior har stor kapacitet men det viktigaste för oss är att skapa ett tryggt arrangemang och genomförande. Idag släpper vi möjligheten att köpa digitala accesser, köper man en sådan så kommer man få förtur till att växla upp den digitala accessen till en fysisk biljett när vi släpper dem. 

De internationella författare som ska medverka i höst, kommer de fortfarande att vara på videolänk eller tror ni att några kan/vågar resa till Göteborg?
– Det kommer vara många som medverkar digitalt, men också några tillresta tror jag – kanske från länderna närmast oss. 

Idag släpps biljetterna till Bokmässan Play, med boka-tidigt-pris fram till 30 juni.

ANNONS

Femstegsplanen (delar som berör bokbranschen)

Steg ett: 1 juni – 50 personer i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus. Kräver dock anvisade sittplatser.

Steg två: 1 juli – 500 personer i publik inomhus och upp till 3000 vid utomhusevenemang. Privata tillställningar för 50 deltagare.

Steg tre: 15 juli – Regler för hur många personer som får vistas på olika ytor inomhus respektive utomhus dras tillbaka.

Steg fyra: någon gång i september – Alla begränsningar för antal personer vid allmänna sammankomster och privat stryks.

Steg fem: inget datum satt – kvarvarande restriktioner lyfts, exempelvis trängselregler på allmänna platser samt rekommendationer att jobba hemma försvinner.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.