Frida Edman, VD för Bokmässan i Göteborg. Foto: Svante Örnberg.

Frida Edman: Det fysiska mötet är centralt för Bokmässan i Göteborg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokmässan i Göteborg (22-25 september 2022) gör comeback i klassisk men ändå ny form. Frida Edman berättar om tankarna med två veckor kvar.

– Vi siktar på en stor återkomst. När jag pratar med Bokmässor runtom i världen är de optimistiska, de som genomfört sina arrangemang innan sommaren har inte kommit tillbaka till 100 procent jämfört med före pandemin men 70-80 procent. Den stora trenden är att det återgår till sin ursprungliga form. Det fysiska mötet är tillbaka, det är centralt för mässan, säger Frida Edman.


ANNONS


De senaste två åren har varit digitala och hybridvarianter med seminarier på Bokmässan Play. Men det är ingen tvekan om att den fysiska mässan är och förblir ryggraden även om det också 2022 kommer att finnas digitala inslag och möjligheten att se och lyssna via Bokmässan Play.

– Under pandemin ville vi ta ansvar och ”hålla öppet” även om det bara var digitalt. Men Bokmässan bär sig inte enbart digitalt, konstaterar Frida Edman krasst.

Kommer besökarna att återvända?

Antalet besökare på Bokmässan i Göteborg gick egentligen ner redan före pandemin, efter det trista 2017 som präglades av nazistdemonstrationer som förstörde för alla så fick Bokmässan göra en omstart.

Bokmässan antal besökare
2016: 96 293
2017: 77 292
2018: 85 371
2019: 86 132
2020: 0 (helt digital mässa)
2021: 6 709 (hybridmässa)

ANNONS

– Det är svårt att jämföra med de besökssiffror vi hade tidigare. Vi digitaliserade biljetterna 2018 och då fick vi mer kontroll på dessa jämfört med pappersbiljetterna. Men vårt uppdrag de senaste åren har varit att återupprätta mässan. Jag tycker att vi fick tillbaka känslan 2018 och utställare och samarbetspartners 2019, säger Frida Edman och fortsätter:

– Vi såg verkligen fram emot 2020 och det såg extremt positivt ut. Sedan kom pandemivåren och …

Så hur ser det ut inför 2022 års mässa med utställare?
– Vi har historiskt haft mellan 800 och 900 utställare men det beror mycket på hur duktiga de som delar monter är på att registrera samutställare. I år är det cirka 700 utställare och inte lika många samutställare. International Rights Center är inte riktigt tillbaka på normal nivå, säger Frida Edman.

Hennes känsla är att förlag och traditionella utställare är tillbaka.

– Det är många förlag som satsar rejält och tar hit författare. Det är otroligt härligt att allt rullar igång nu, inte bara i Göteborg utan runtom i litteraturvärlden.

Ni får lite konkurrens av olika litteraturfestivaler på flera orter?
– Jag tycker bara det är positivt att vi skapar fler mötesplatser för litteratur-Sverige.

Nattklubb på Bokmässan – nästan

Så vad är de stora nyheterna på Bokmässan? En är förstås att man satsar på en festkväll, en riktig sådan, på fredagen: Bokmässan By Night.


ANNONS


– Det är vi väldigt glada för. Det är inte helt enkelt att få till en bra yta då vi vet att bokmässan i sin ursprungliga form tar upp den mesta utrymmet men vi kommer att vara i Kongressfoajen vid K-salarna. Vi bygger upp scener och barer. Det blir ett härligt program med flera författare som DJ:s, säger Frida Edman.

Och monterminglen på torsdagen?
– De finns kvar. Men jag vill uppmana alla förlag som ska arrangera mingel i sin monter att boka det i tid. Efter pandemin har restaurangerna haft tufft med personal så man ska inte vänta till sista veckan.

Sedan några år tillbaka är det nämligen ett krav på att alkoholservering inne på mässområdet sköts av Gothia Towers personal.

Dessutom kommer Bokmässan att köra After Work i Gothias lobby på torsdagskvällen, något man smygstartade med 2018-2019.

Ett urval av seminarier kommer att sändas och vara tillgängliga på Bokmässan Play, precis som förra året. Men mest energi läggs på den fysiska mässan igen.

– Allt fokus är på den ”stora återkomsten” och att göra dessa fyra dagar så bra som möjligt. Jag tror att om vi får till ett härligt år så bådar det gott inför framtiden. Vi kommer återuppta idéer som vi hade före pandemin, säger Frida Edman och tillägger:

– Bokmässan är viktigt för att driva litteraturfrågor. Vi ska satsa på litteraturpolitiskt toppmöte för att lyfta branschens viktigaste frågeställningar. Och sedan utveckla den internationella delen vidare.

Snart dags att bygga montrar

Bokmässan i Göteborg närmar sig snabbt, torsdagen den 22 september öppnas dörrarna. När vi talas vid har Trä & Teknik fyllt mässhallarna och innan det är dags för bokbranschen ska man hinna med Möbelmässan (13-14 september). Den 18-19 september börjar man bygga upp Bokmässans montrar.

Finns det några indikationer på intresset från besökare inför Bokmässan?
– Det är överbokat på hotellet (Gothia Towers) och restaurangerna i närheten har mycket bokningar vad jag hört. Biljettförsäljningen ligger i nivå med 2019 men jag vågar inte dra för stora slutsatser. Det ser i alla fall positivt ut, säger Frida Edman.

Det är på många sätt en exceptionell situation där vi har faktorn att folk är svältfödda på event och att få träffas och umgås på det som kallats ”Bokbranschens personalfest”, kort sagt en längtan efter att det ska bli som vanligt igen efter pandemin. Samtidigt har vi de senaste åren upplevt hur digitaliseringen av boken har tagit fart på allvar. Vilken roll spelar det att 7 av 10 böcker som säljs inte är pappersböcker utan ljudböcker eller eböcker? Kan köpfesten på pappersböcker fortsätta på mässgolvet som tidigare eller blir 2022 året då förlagen får inse att den tiden är förbi? Det är frågor vi kanske får svar på i Göteborg om drygt två veckor.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …