ANNONS

Amazon till Sverige i höst – men pappersböckerna kommer senare

Amazon på väg in i Sverige. Men faktum är att de redan säljer böcker för tiotals miljoner varje år till svenska kunder. Foto: iStock.

Amazon kommer att lanseras i Sverige i höst. Det uppger flera ehandelsprofiler för Di Digital. Böcker kommer dock inte att vara prioriterat tror de.

– Jag har hört många rykten om ett hemligt projekt i Stockholm och att man ska lansera något under våren. Jag gissar att det rör sig om en svenskspråkig sajt. Kanske ska Amazon lansera sajter på alla språk i EU? Jag tror man börjar med att använda lagerlokalerna i Tyskland. Sedan bygger man ut i de områden som tar fart, säger Pär Svärdson, som grundade Adlibris men numera driver nätapoteket Apotea, till Di Digital.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Det är Di Digital som rapporterat om Amazons intåg på den svenska marknaden. Enligt flera källor pågår en rekryteringsprocess där Amazon söker folk med ehandelskompetens och även har annonserat efter personer med lagerkompetens.

Amazon har varit inne och nosat på den svenska marknaden tidigare och började förhandla med Förlagssystem och Stjärndistribution men insåg snart att inga förlag var intresserade av att erbjuda dem rabatter på 30 procent eller mer. Inte minst Bonniers position som ägare av Adlibris och (på den tiden) KF:s ägande av både Norstedts och Akademibokhandeln/Bokus innebar att Amazon inte kunde klampa in och skaffa sig samma grepp som i många andra länder.

Men nu har de alltså ögonen på Sverige igen. Och troligen främst när det gäller hemelektronik och vitvaror.

– Jag skulle tro att de fokuserar på att sälja sportartiklar, hemelektronik och vitvaror. Det är lätt att sourca från Tyskland och Storbritannien där Amazon redan har lager. Kommer man upp i volym öppnar man lager i Sverige inom 1-2 år. Jag tror inte de satsar så mycket på böcker, där verkar de svenska förlagen hålla emot, säger Staffan Mörndal på Verdane Capital till Di Digital.

ANNONS

Han får medhåll av Jonas Tellander, vd för Storytel.

– Jag tror inte Amazon planerar någon jättesatsning på bokfronten i Sverige i år. Men man kanske planerar någonting. När man gick in i Holland började man ju erbjuda e-böcker via sin läsplatta Kindle till exempel, säger Jonas Tellander till Di Digital.

Men, man ska komma ihåg att många svenskar redan är kunder hos Amazon. Enligt Patrik Hedelin på Eequity handlas det redan från Amazon för 800 Mkr per år – utan en svensk sajt. Och det finns tusentals svenskar som äger en Kindle och redan nu laddar ner böcker till denna.

För förlagen blir den första frågan kanske: Är det dags att ladda upp svenska böcker på Amazon i större utsträckning? Dessutom är det sannolikt att Amazons Audible kommer att börja titta på att erbjuda svenska ljudböcker och tillsammans med Bokus lansering till våren skulle det innebära ännu tuffare konkurrens på ljudboksmarknaden. Vad gör Apple och Google på den fronten ifall Amazon flyttar fram sina positioner?

På sikt lär Amazon såklart även ge sig på att sälja pappersböcker. Framför allt när de bygger upp lager i Sverige eftersom Amazons lager byggs för att kunna hantera alla typer av varor.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se