Amazon har tagit över domänen Amazon.se

"Brossard, Canada - September 03, 2012: Money App icon on High Resolution screen of New iPad 3. The iPad is produced by Apple Computer, Inc."

Ett tecken på att Amazon är på väg in i Sverige? Bolaget har efter flera års förhandling köpt domännamnet Amazon.se av den svenska småföretagare som ägt det sedan 1997.

Det är Di Digital som rapporterar om hur Amazon i tysthet nått en överenskommelse om att ta över domännamnet Amazon.se från en grafisk formgivare i Stockholm som driver företaget Amazon AB och fick tag på domänen innan Amazon ens hunnit få upp ögonen för den svenska marknaden.

I åratal har det spekulerats i när Amazon ska ta steget in i Sverige. Eller rättare sagt – när Amazon ska börja sälja svenska böcker på den svenska marknaden. För Amazon har redan många kunder i Sverige.

Bolaget Amazon Web Services Sweden AB registrerades redan 2010 och under 2016 omsatte bolaget 98,7 miljoner kronor. Men det är inte något e-handelsbolag – AWS säljer molntjänster till svenska företag men ägs av Amazon.com som också är en av kunderna.

En talesperson för Amazon i Europa avböjde att kommentera för Di Digital om införskaffandet av Amazon.se innebär något för en eventuell expansion till Sverige, därför att Amazon aldrig kommenterar eventuella lanseringsplaner.

Köpesumman är lika hemlig men det är ingen vild gissning att det handlar om miljonbelopp.

– Jag hade aldrig sålt den för under 1 miljon kronor. Med en duktig mäklare kan man säkert få uppemot 5 miljoner kronor”, säger Fredrik Björklund till Breakit. Björklund handlar själv med internetadresser. Hans bolag Miss Hosting driver också en auktionsplattform där domäner köps och säljs löpande.

Boktugg skrev för en tid sedan om Amazons lansering av streamingtjänst för filmer i över 200 länder, däribland Sverige. Något som skulle kunna tolkas som ett första steg mot en nordisk lansering även av Kindle och inte minst en nätbokhandel för fysiska böcker med alla svenska titlar. Amazon är sedan flera år tillbaka redan kunder hos Bokinfo och kan därmed aktivera alla produkter när de vill.

Däremot återstår för Amazon att teckna avtal med svenska förlag och/eller distributörer kring rabatter. Något som kanske är lika komplicerat som att få loss domännamnet?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL