fbpx

PEN America delar ut litterära utmärkelser för 2,6 miljoner kronor

Författaren Edmund White på 1980-talet. Han belönas nu med Saul Bellow Award. Foto: Robert Giard

Edmund White och Ursula K. Le Guin är två av de dryga tjugo författare som den litterära tidskriften PEN America tilldelar priser 2018.

Den amerikanska organisationen PEN America uppmärksammar ett stort antal författare genom litterära priser och utmärkelser. I år har de delat ut priser för totalt 2,6 miljoner kronor till ett tjugotal författare, både etablerade och nya litterära röster.

Bara ett fåtal av pristagarna är utgivna på svenska, vilket förmodligen delvis har att göra med att vissa av titlarna kom under 2017 och inte har hunnit översättas ännu. Men den som gärna läser på engelska (eller den förläggare som är på jakt efter nya titlar att översätta) bör spana in den här artikeln från Publishing Perspectives som listar ett antal prisvinnande, och vissa av dem debuterande, författare att hålla ögonen på.

ANNONS

Utgiven på svenska med självbiografiska En pojkes egen historia (Modernista) är gayförfattaren Edmund White, som nu tilldelas Saul Bellow Award för sina samlade verk.

Ursula K. Le Guin som gick bort tidigare i år och som är mest känd för sina SF-böcker tilldelades postumt essäpriset Diamonstein-Spielvogel för No Time to Spare: Thinking About What Matters.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.