PEN America delar ut litterära utmärkelser för 2,6 miljoner kronor

Författaren Edmund White på 1980-talet. Han belönas nu med Saul Bellow Award. Foto: Robert Giard

Edmund White och Ursula K. Le Guin är två av de dryga tjugo författare som den litterära tidskriften PEN America tilldelar priser 2018.

Den amerikanska organisationen PEN America uppmärksammar ett stort antal författare genom litterära priser och utmärkelser. I år har de delat ut priser för totalt 2,6 miljoner kronor till ett tjugotal författare, både etablerade och nya litterära röster.

Bara ett fåtal av pristagarna är utgivna på svenska, vilket förmodligen delvis har att göra med att vissa av titlarna kom under 2017 och inte har hunnit översättas ännu. Men den som gärna läser på engelska (eller den förläggare som är på jakt efter nya titlar att översätta) bör spana in den här artikeln från Publishing Perspectives som listar ett antal prisvinnande, och vissa av dem debuterande, författare att hålla ögonen på.

Utgiven på svenska med självbiografiska En pojkes egen historia (Modernista) är gayförfattaren Edmund White, som nu tilldelas Saul Bellow Award för sina samlade verk.

Ursula K. Le Guin som gick bort tidigare i år och som är mest känd för sina SF-böcker tilldelades postumt essäpriset Diamonstein-Spielvogel för No Time to Spare: Thinking About What Matters.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL