fbpx

Här är jurymedlemmarna som ska nominera till Augustpriset 2018

Johannes Anyuru tilldelas 2017 års Augustpris i kategorin Årets svenska skönlitterära bok, för boken De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Foto: Sören Andersson

De juryer som ska nominera 18 böcker till Augustpriset 2018 har utsetts. Bokhandlare, kulturskribenter, bibliotekarier, programledare och professorer finns bland jurymedlemmarna.

Varje kategori har varsin jury som läser och bedömer alla böcker som anmäls till Augustpriset. Antalet anmälningar per år brukar vara mellan 140 och 180 titlar i varje kategori, och juryerna kommer sedan nominera sex titlar i de tre kategorierna. Juryledamöterna väljs för ett år i taget.

Vilka böcker som nomineras till Augustpriset kommer tillkännages den 22 oktober 2018, och på Augustgalan den 26 november får vi reda på vilka tre böcker som vinner. I år firar Augustpriset också sitt 30-årsjubileum.

Här är listan på 2018 års Augustprisjuryer:

Årets svenska skönlitterära bok

ANNONS

Anna Gillinger, ordförande, bokhandlare

Gunnel Furuland, bibliotekarie och litteraturforskare

Mats Granberg, projektledare Litteraturscen Östergötland, tidigare kulturredaktör Norrköpings Tidningar

ANNONS

Janina Orlov, översättare, litteraturvetare och slavist, lektor vid Stockholms universitet och FD i ryska språket och litteraturen vid Åbo Akademi

Carl Otto Werkelid, kulturskribent, tidigare kulturchef för Svenska Dagbladet samt tidigare kulturråd vid Sveriges ambassad i London

Årets svenska fackbok

Inga Lundén, ordförande, mentor och rådgivare i internationella biblioteksfrågor, tidigare Stockholms stadsbibliotekarie och t.f. kulturdirektör

Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet

Mårten Castenfors, chef Liljevalchs/Stockholm konst

Marianne Rundström, journalist, programledare och författare till Passé, de ofrivilliga pensionärerna

Susanne Ljung, journalist, programledare för Stil i P1 och krönikör i DN Lördag

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Björn Sundmark, ordförande, professor i engelska vid Malmö universitet och redaktör för Bookbird – A Journal of International Children’s Literature

Marcus Biderholt, bibliotekarie vid Umeå stadsbibliotek och programledare för Bokslukarna i SVT

Mia Juhlin, bokhandlare och SO-lärare

Amanda Stenberg, bibliotekspedagog på TioTretton

Mia Österlund, docent, universitetslärare i litteraturvetenskap, Åbo Akademi, samt vetenskaplig redaktör för tidskriften Barnboken – Tidskrift för barnlitteraturforskning

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Det instiftades av Svenska Förläggareföreningen 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska.

Du minns väl alla böcker som nominerades till Augustpriset 2017 och inte minst alla vinnarna av Augustpriserna 2017?

Efter att juryerna nominerat sex titlar i varje kategori läses de av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, spridda över hela landet. De består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner, och får ta emot pris på Augustgalan. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor, och pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Lektörer läser de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury som tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se. Vinnaren vår 15 000 kronor och presenteras på Augustgalan.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

fanny@boktugg.se

Stäng meny