fbpx

Här är alla vinnarna av Augustpriset 2017

2017 års Augustpristagare. Bakerst: Johannes Anyuru (skönlitterära). Främst, fr v: Saga Miketinac (Lilla Augustpriset, Fatima Bremmer (fackbok), Sara Lundberg (barn/ungdom). Foto Sören Andersson.

Vinnarna av Augustpriset 2017 är utsedda: Johannes Anyuru (skönlitterära), Fatima Bremmer (fackbok), Sara Lundberg (barn/ungdom) samt Saga Miketinac (Lilla Augustpriset).

Det var festligt och fullsatt i Stockholms Konserthus med över 600 gäster på plats när Augustpriset delades ut på måndagskvällen. De tre kategorier är som du kanske minns: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.

Förutom de tre huvudklasserna delades även Lilla Augustpriset ut där vinnaren fick 15 000 kr. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Nedan följer de vinnande titlarna och juryernas motiveringar.

Augustpriset Årets svenska skönlitterära bok 2017

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, av Johannes Anyuru, Norstedts
Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression. Med poetisk fördröjning gestaltas den individuella utsattheten i en värld med krympande livsutsikter och en uppfordrande undran över verkan av människors handlingar.

ANNONS
Johannes Anyuru tilldelas 2017 års Augustpris i kategorin Årets svenska skönlitterära bok, för boken De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Foto: Sören Andersson

Augustpriset Årets svenska fackbok 2017

Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström, av Fatima Bremmer, Forum
Ett levande porträtt av en tid och av en person, som var undersökande journalist, äventyrare, barlejon, med en livslång förbjuden kärlek till en annan kvinna. En bok om att skriva och leva till varje pris.

Fatima Bremmer tilldelas 2017 års Augustpris i kategorin Årets svenska fackbok, för boken Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström. Foto: Sören Andersson.

Augustpriset Årets svenska barn- och ungdomsbok 2017

Fågeln i mig flyger vart den vill, av Sara Lundberg, Mirando Bok
Vad innebär det att ”få följa sina drömmar”? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.

Sara Lundberg tilldelas 2017 års Augustpris i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok, för boken Fågeln i mig flyger vart den vill. Foto: Sören Andersson.

Lilla Augustpriset 2017

Den röda cykeln, Saga Miketinac, Ronneby
Den röda cykeln tillhörde en pojke. Den blev kvar i diket efter olyckan och hittades av en flicka som hade den tills någon hade bråttom till ett livsavgörande möte. Därefter cyklade han som inte fick stanna och hon som fick det. Den röda cykeln binder ihop fyra berättelser om sorg, om glädje, om flykt och om framtidstro. Berättelsen är tidlös, fastän inslag finns som är högaktuella. Metaforerna är spännande. Som läsare vill man veta mer om alla som cyklar på den röda cykeln.

Vinnare av Lilla Augustpriset 2017: Saga Miketinac, för sin text Den röda cykeln. Till vänster prisutdelare kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Sören Andersson.

Om Augustpriset
Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, som är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. På Augustgalan, i år den 27 november, delas Augustpriset ut i de tre kategorierna. Sammanlagt har 498 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 145 titlar skickats in, till fackboksklassen 176 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 177 titlar.

Om Lilla Augustpriset
Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Posten var initiativtagare. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid den årliga Augustgalan, i år den 27 november. Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury. Juryn tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning, som i år pågick mellan den 23 oktober och 20 november. 457 texter har i år skickats in till Lilla Augustpriset.

Jurygrupper Augustpriset 2017

Årets svenska skönlitterära bok
Ingrid Elam, ordförande
Anna Gillinger
Carin Jämtin
Marina Sobasjnikov
Per Svensson

Årets svenska fackbok
Inga Lundén, ordförande
Gunnar Broberg
Mårten Castenfors
Marianne Rundström
Emi-Simone Zawall

ANNONS

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Björn Sundmark, ordförande
Marcus Biderholt
Ulf Boëthius
Mia Juhlin
Amanda Stenberg

Lilla Augustprisets jury 2017
Lotta Lyssarides, ordförande
Johanna Karlsson
Patrik Lundberg
Malin Nordén
Amanda Svensson
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny