Julkalender 2017 – lucka 22: Jenny Bjarnar

Julkalender 2017. Jenny Bjarnar, som är marknadschef på Ordfront förlag och Alfabeta Bokförlag.

Det är nästan jul, men tempot under årets slutspurt är fortfarande högt för Jenny Bjarnar, som är marknadschef på Ordfront förlag och Alfabeta Bokförlag.

Jenny var egentligen på väg mot ett helt annat yrke och pluggade affärsjuridik i flera år. Men under en paus, då hon kände sig osäker på sitt val, passade hon på att anmäla sig till en kurs i litteraturvetenskap.

– På uppropet fanns Ebba Witt-Brattström som då var professor på Södertörns högskola. Hon började med att säga: ”Tro inte att ni inte kan bli någonting av att läsa litteraturvetenskap för jag har så många exempel på motsatsen.” Det var bra att höra i det läget.

Jennys egna tips till alla de som vill in i branschen och jobba med marknadsföring handlar om att man måste tro på att allt är möjligt och tänka i nya banor. Ett särskilt gott råd är att fixa praktik och där komma med udda idéer som rör PR-vinklar, sociala medier-inlägg och evenemang av olika slag.

– Att du älskar litteratur är underförstått, säger Jenny. Men att du förstår hur man säljer litteratur är något annat. Fundera på vad det är som gör att du hittar en bok. Väljer du böcker som tv-serier, tvättmedel eller som en tröja? Eller på andra premisser? Genom annonser, recensioner eller på rekommendation? Hittar du dina böcker i en välsorterad bokhandel, i kön på Coop eller i mobilen på väg till jobbet? Där kan du börja nysta i alltihop. Det lovar jag att du kommer att ha användning för oavsett om du jobbar som förläggare eller med marknadsföring på ett bokförlag.

Goda tips att bära med sig, för alla er som är nyfikna på bokbranschens alla hjul och kvarnar. Men vad innebär då jobbet för de som är mitt inne i det, som Jenny själv? Jodå, det är alltid fullt upp.

Trots att vi befinner oss i slutet av 2017 och är nära jul har Jenny Bjarnar fullt upp med de två böcker som man smygsläppt i december. Hon berättar att det handlar om två skilda verk – en bok om vegetarisk mat och en om psykologisk prepping inför en potentiell framtida katastrof.

– Ja, de hör egentligen till utgivningen 2018, säger Jenny. Det är Mega vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo och Överlev katastrofenTolv sätt att förbereda dig av zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer. Just nu har jag fullt upp med marknadsföringen.

Förutom det så jobbar hon med det sista av 2017 års uppgifter. Det handlar om allt från tilltryck och signeringar till annonser. Och trots att det är mitt i vintern är det dags att förbereda säljtexter och omslag inför sommarlistan.

Men snart ska jag vara ledig, säger Jenny. Vi ska fira jul hos svärmor i Uppsala och sedan ska jag och familjen till Göteborg, där jag kommer ifrån. Jag längtar efter att ligga på soffan och se The Handmaid’s Tale som jag helt missat. Fast jag gissar att min 2-åring och 6-åring vill ha mer att göra, så det blir säkert museum, äventyrsbad och kanske en minisväng nånstans för att åka skidor.

Men den egna läsningen tänker hon förstås inte göra avkall på, och hon har en lång lista som hon hela tiden betar av. På den finns just nu bland annat Separationen av Katie Kitamura, Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò och så Jeanette Wintersons nya julsagokokbok.

På tipslistan vill jag gärna lägga Anna Ringbergs fantastiska roman Till minne av Berit Susanne Fredriksson. Hon är en författare i stil med Inger Alfvén eller Susanna Alakoski, som lyfter fram de som ingen ser i samhället. I den här boken får vi läsa om Sussi som de flesta skulle döma ut som någon som haft ett miserabelt liv. Själv är hon ändå rätt nöjd.

Och så klart finns där något för barnen också på tipslistan, nämligen bilderboken Dumma teckning! av Johanna Thydell och Emma Adbåge.

– Båda mina barn älskar den, trots åldersskillnaden. Den är väldigt träffsäker och rolig och handlar om hur hårt det kan vara att vara yngst.

Sista tipset blir annars X – den sista platsen, i vilken hon tycker att John Ajvide Lindqvist åter igen förnyar sig.

– Han är en mästare på att skildra det svenska samhället, det vardagliga som få fångar upp. Samtidigt är det alltid stora läsupplevelser att befinna sig i hans världar där allt kan hända. 

Klassikertipset då?

– Det blir Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson.

Köpa böckerna

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Stanna hos mig

Stanna hos mig

  • Förlag: Piratförlaget
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-10-18
  • ISBN: 9789164205049
Separationen

Separationen

  • Förlag: Sekwa Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-11-15
  • ISBN: 9789187917325
Dumma teckning!

Dumma teckning!

  • Förlag: Alfabeta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-10-10
  • ISBN: 9789150119329
Kvinnor och äppelträd

Kvinnor och äppelträd

  • Förlag: Bonnier Audio
  • Format: Ljudbok (mp3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2009-10-03
  • ISBN: 9789173484077
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL