ANNONS

Julkalender 2017 – lucka 6: Christoffer Palmer

Christoffer Palmer

Hos bokhandlare Christoffer Palmer finns alltid plats för läsning av en god bok. Under ett par lediga dagar i jul tänker han läsa om Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken för första gången på 30 år. 

Julhandeln står för dörren och Christoffer Palmer, ägare till bokhandeln i Båstad och bokhandeln i Höganäs, är just nu i full gång med att städa butikerna och fylla på med varor som ska förvandlas till klappar under december. Samtidigt smider han planer tillsammans med Höganäs kommun för ett mer långsiktigt projekt: en internationell bokfestival som förhoppningsvis ska äga rum på orten i maj 2019.

– Det tåget har börjat rulla nu och jag tror det kommer att bli något utöver det vanliga, berättar Christoffer under en paus i julförberedelserna.

Christoffer kommer att arbeta in i det sista i jul. Inte förrän klockan ett på själva julafton stänger han butiken och går hem för att hålla två och en halv dagars ledigt.

– Julafton blir som vanligt hela vägen in i kaklet, sedan kommer två av mina favoritdagar på hela året, säger han. Då går jag omkring i pyjamas hela dagarna och klär inte på mig förrän till middagen när vi ska äta kalkon. Sedan sätter allt igång igen i mellandagarna. Som handlare ska man inte glömma bort tiden mellan jul och nyår – det är då som folk kommer in och köper den där boken de inte fick i julklapp eller vill leta upp något att läsa när de är lediga.

Vad läser du själv i jul?
– Jag bestämde mig för att läsa Den allvarsamma leken under en författarkväll jag hade om Hjalmar Söderberg för ett par veckor sedan. Jag har inte läst den på 30 år men jag tror att det är en bok som kommer att växa när jag läser om den.

Vilka böcker från 2017 skulle du vilja tipsa om att ge bort i julklapp?
– Jag vill först rekommendera Kjell Westös Den svavelgula himlen som är en stor episk roman med mycket atmosfär och tidsanda. Sedan vill jag också slå ett slag för Antal Szerbs Resa i månljus. Den är en stor läsupplevelse som känns både modern och aktuell. Den skrevs 1936 men kom som pocketutgåva i år.

Och om du skulle tipsa om en tidlös klassiker att ge bort i julklapp?
The Great Gatsby av F Scott Fitzgerald. Jag fick den när jag var tretton eller fjorton år och den var en helt magisk läsupplevelse.

Mer om böckerna (som du givetvis även kan fråga efter i din lokala bokhandel):

The Great Gatsby

The Great Gatsby

Den svavelgula himlen

Den svavelgula himlen

Resa i månljus

Resa i månljus

  • Förlag: Nilsson Förlag
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-05-11
  • ISBN: 9789188155252

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se