fbpx

Ljudboksrevolutionen har inte nått Augustpriset

Den vinnande boken i skönlitterära klassen för Augustpriset 2017 fanns inte som ljudbok dagen efter prisutdelningen. Fotomontage: Boktugg.

Endast 4 av 18 nominerade titlar finns som ljudbok. Och bara en av de tre Augustprisvinnarna – och den kom ut samma dag som prisutdelningen. Mest överraskande är att Johannes Anyurus bok ännu inte går att lyssna till.

Efter prisutdelningen konstaterades under minglet att årets Augustpriser 2017 inte var någon fullträff för streamingtjänsterna eftersom nästan inga titlar går att lyssna på där. Dagen efter Augustgalan finns bara fyra av titlarna i ljudformat på streamingtjänsterna eller för download. Betydligt fler finns dock som ebok.

När det gäller Augustprisvinnaren Johannes Anyuru så är ljudboken på gång.

ANNONS

– Den spelas in i december, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts.

Försäljningen av pappersboken fick förstås ett lyft efter Augustprisnomineringen och definitivt nu efter att också ha fått Augustpriset.

– Den var redan en av årets storsäljare för oss. På tisdagsmorgonen tryckte vi till ytterligare 25 000 exemplar som kommer ut i butik nästa vecka, säger Olle Lidbom.

ANNONS

Men Boktugg har gått igenom alla de nominerade titlarna och konstaterar att det blir rejäl bakläxa för ett par förlag som ägs av Storytel liksom några förlag som ingår i Bonnierkoncernen – där även BookBeat återfinns.

Skönlitteratur
Vinnaren De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru finns inte som ljudbok ännu. Trots att den är utgiven av Storytelägda Norstedts.
Faktum är att den andra Norstedts-titeln som var nominerad, Sidonie & Nathalie : från Limhamn till Lofoten av Sigrid Combüchen inte heller är utgiven som ljudbok.
Rosor skador av Jenny Tunedal är en diktsamling, vilket kan förklara den uteblivna ljudboken.
Hastigheten av Jörgen Gassilewski finns inte heller som ljudbok.
Däremot finns Just nu är jag här av Isabelle Ståhl och I en skog av sumak av Klas Östergren. De båda titlarna kommer från Natur & Kultur.

Summa: 2 av 6 titlar finns som ljudbok.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Fackböckerna
Vinnarboken Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer finns som ljudbok. Den kom ut den 27 november, samma dag som Augustgalan …
Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried finns som ljudbok, däremot inte Brandvakten av Sven Olov Karlsson som visserligen innehåller en del bilder.
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv av Johan Svedjedal är inte utgiven i ljudformat och inte heller Är vi framme snart? : drömmen om Europas förenta stater av Per Wirtén.
Inte heller Nära fåglar av Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson har producerats som ljudbok. Det är dock fullt förståeligt med tanke på att den till stora delar är en fotobok.

Summa: 2 av 6 titlar finns som ljudbok.

Barn/ungdom
Vinnaren Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg är en bilderbok som inte blivit ljud och detsamma gäller Om dagen tar slut av Lisa Hyder och Per Gustavsson.
Anrop från inre rymden av Elin Nilsson finns inte heller som ljud trots att den är en textbok. Ungdomsboken För att väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson finns inte som ljudbok trots att den är utgiven av Storytelägda Rabén & Sjögren.
Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark med bilder av Per Gustavsson är av förklarliga skäl inte förvandlad till ljudbok.
Slutligen bilderboken Dumma teckning! av Johanna Thydell , Emma Adbåge finns inte som ljudbok.

Summa: 0 av 6 titlar finns som ljudbok.

Böcker som domineras av bilder gör sig sällan som ljudböcker och det är helt logiskt att de inte heller producerats. Men varför har inte resterande romaner, fackböcker och barn- och ungdomsberättelser lästs in? Är det ett tecken på att de böcker som nomineras för Augustpriset bedöms som så smala att lyssnarkretsen är för liten – ifall de inte uppmärksammas genom ett pris?

Kanske var det därför Storytel passade på att skicka ut de nominerade till Stora Ljudbokspriset idag? Där garanterat samtliga titlar finns som ljudbok. Och i vissa fall endast som ljudbok (och ebok).

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.