fbpx

Tjänsten Pronoun för egenutgivare stänger i januari 2018 – många författare drabbas

Foto: Fotolia

Den amerikanska publiceringstjänsten stänger efter att ha misslyckats med att vända gratismodellen till en vinstgivande verksamhet.

Många författare vänder sig till tjänster där de själva kan ge ut sina böcker och marknaden har vuxit snabbt de senaste åren. Nu går en av de största aktörerna i graven. Pronoun hette från början Vook, men bytte namn när företaget startade om 2015. Det intressanta med tjänsten var att de lovade gratis distribution av eböcker för de författare som anlitade dem. Företaget fick in en miljon dollar som startkapital och köptes senare av Macmillan, som nu meddelar att verksamheten läggs ner.

– Trots att vi fått väldigt bra feedback och är nöjda med vår investering, så har vi kommit fram till att den inte kommer att kunna förvandlas till en inkomstbringande rörelse”, säger Jeff Seroy på Macmillan. Vi kommer att fortsätta investera i den tekniska lösningen som hör till Pronoun, där vi ser en möjlig framtid. Statistik- och datasidan av verksamheten är värdefull för oss.

ANNONS

Han säger också att en del av de 20 personerna i personalen på Pronoun stannar hos Macmillan, medan andra valt att gå vidare till annat.

Författarna som använder plattformen för att ge ut sina böcker fick beskedet via mejl och genom ett meddelande på sajten. Där framhåller Pronoun att de hela tiden velat skapa en plattform som satte författarna först och som frångick den vanliga publiceringsordningen. Flera gånger kallar man sig för indie-utgivare och påtalar att man är stolt över den produkt man skapade. Men tyvärr meddelar man alltså nu att alltihop stängs ner i januari 2018. Fram till dess kan författare fortfarande logga in på sina konton och distribuera sina böcker.

Enligt anonyma källor var idén dömd från början. Att distribuera eböcker helt utan intäkter bär sig inte i längden, även om tanken var god. Genom tjänsten kunde vem som helst få hjälp med att skapa en digital bok, som sedan distribuerades kostnadsfritt till bland andra Apple, Google Play och Amazon.

Det ska bli intressant att se vad som dyker upp istället. Marknaden hittar som bekant alltid ett sätt att täppa till hålen och skapa nya tjänster för att locka till sig kunder. Men kanske inte gratis den här gången.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny