fbpx

Kolik tar farväl efter 13 år av serieutgivning

Josefin Svenske, förläggare på Rabén & Sjögren. Foto: Gert Jan Pos

I september 2017 meddelade förlagschef Josefin Svenske att serieförlaget Kolik lägger ner. ”Det är dags för annat”, säger Josefin till Boktugg.

Förlaget Kolik startade 2005 och har sedan dess gett ut 52 böcker och 14 magasin, haft vik- och affischtidning samt en nättidning vid bloggarnas begynnelse. De senaste fyra åren har förlaget haft ett samarbete med Norstedts.

– Var sak har sin tid, och nu är det dags att ge plats för annat. Det var inget lätt beslut, men dygnet har för få timmar. Jag har lagt alla mina extratimmar i många år på en grej, visserligen en rolig, utvecklande, fet feministisk bokutgivning men fortfarande, bara en grej, säger Josefin Svenske.

ANNONS

Har det alls att göra med en minskande läsekrets?
– Nej, det har det faktiskt inte alls, den har bara ökat.

När och hur sker avvecklandet?
– Förlaget lägger ner under hösten och finns inte efter årsskiftet, mer än i minnet och i folks bokhyllor. Författarna tar olika vägar med sina böcker, några kommer flytta till andra förlag, andra driva eget. Jag är helt överväldigad av det fina stöd jag fått från tecknarna och upphovspersonerna efter att jag berättat om beslutet, säger Josefin.

Koliks första bok var Stolle Bengtsson av Tom Karlsson, enligt Josefin en liten tunn pocket av dåligt papper med bra svärta och ”teckningar det riktigt spratt om”.

Vilken blev den sista titeln?
Den första kvinnan av Linda Spåman. En serieroman om den fösta kvinnan, innan Eva liksom. Samtidigt som det är en bok om alla tveksamma par-relationer och framförallt om kulturmän idag. Det är Spåman mästerlig på att göra roligt och begripligt obegripligt, med dramatiska och helt självklara linjer, säger Josefin.

Josefin berättar att hon alltid haft jobb vid sidan av Kolik. Hon har hunnit vara butiksbiträde i en garnbutik, bildlärare och pedagog, räkna tåg åt lokaltrafiken, tecknat och illustrerat, föreläst om serier, byggt och organiserat utställningar och främst varit lärare på Serieskolan i Malmö.

– Men sedan ett par år tillbaka jobbar jag heltid som bilderboksförläggare på Rabén och Sjögren. Så det är det jag fortsätter göra på dagtid nu. Men på kvällar och semestrar som jag nu inte kommer jobba med Kolik hinner jag skaffa mig en fritid hoppas jag, hänga med vänner och kanske skaffa en trädgård.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny