fbpx

Novellsamling av Elin Nilsson nominerad till Augustpriset 2017

Författaren Elin Nilsson. Foto: Nils Wallin/Alfabeta

En av de 18 titlar som är nominerade till Augustpriset 2017 är Anrop från inre rymden av Elin Nilsson, i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

– Jag tror att det så sakteliga börjar sjunka in, säger Elin Nilsson till Boktugg. Jag har ju vetat i en vecka men det var liksom inte känts på riktigt eftersom jag inte fått berätta för någon. Och jag är framförallt – såklart – väldigt, väldigt glad! När jag tänker på alla fantastiska böcker som kommit ut under året så svindlar det lite.

Anrop från inre rymden är en samling med åtta noveller. Elin Nilsson har tidigare skrivit romaner, hon debuterade 2011 med Istället för att bara skrika och för sin andra bok Flyt som en fjäril, stick som ett bi tilldelades hon Göteborgs stads litteraturpris. Alla hennes böcker är utgivna av Alfabeta.

Vad fick dig att dras till novellformatet i det här fallet?
– Det är väldigt roligt att få skriva färdigt en berättelse! Så det var en drivkraft. En roman tar otroligt lång tid att skriva klart, så det var tillfredsställande att kunna få bli klar hela åtta gånger. Sedan har det också blivit ett sätt för mig att fortsätta utvecklas i mitt skrivande. Jag ville utmana mig själv genom att skriva koncentrerat och avskalat, säger Elin.

ANNONS

Motiveringen från Augustjuryn lyder: ”Ett tittskåp in i verkligheten – ja, det är vad Elin Nilsson ger läsaren i novellsamlingen Anrop från inre rymden. I åtta avskalade berättelser ges vi en skymt av vardagen, i all sin vardagliga ovanlighet. Det är opretentiöst, stringent, och träffsäkert. Och igenkänningsfaktorn är hög. Berättelserna – små utsnitt av tid och rum – får oss att tänka och fantisera vidare. Det är novellkonst på högsta nivå.”

Är det verkligheten och vardagen som intresserar dig som författare?
– Ja, eller i alla fall i just den här boken. Det är vardagliga situationer som jag tror många kan känna igen sig i på ett eller annat sätt. Jag har inte lagt på så mycket extra dramatik utan arbetat med att ladda just vardagliga situationer, säger Elin.

Elin Nilsson är gymnasielärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon jobbar dessutom som lärare på Albins folkhögskolas skrivarlinje i Landskrona, något hon tror påverkar hennes eget skrivande positivt.

– Det bästa är eleverna och den kreativa miljön, det är så mycket energi och glädje och allvar. Det känns som en rikedom, på något sätt. Man är hela tiden i ett pågående samtal om text.

För ungefär tio år sedan gick Elin själv skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola (samma utbildning som numera tillhör Albins folkhögskola).

Vad har författarutbildningen inneburit för ditt skrivande?
– Typ allt. Jag skrev mycket innan jag började utbildningen, men jag är övertygad om att jag hade slutat med det om jag inte fått lära mig hantverket och inte minst utveckla min kreativitet. Och såklart träffat andra som skriver, säger Elin Nilsson.

LÄS ÄVEN: Här är alla de nominerade till Augustpriset 2017


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny