Denna artikel sponsras av författare/förlag

Elin Nilsson berättar sin historia för att andra ska förstå

Elin Nilsson, författare till boken Genomskinlig grå. Foto: Privat

Elin Nilsson debuterade i april 2020 med boken Genomskinlig grå, en självbiografi om fördomar man möter när man sticker ut från mängden.

– Man kan säga att ända sedan min födsel har jag fått andra livserfarenheter än andra. Jag fick syrebrist när jag föddes och det gav mig ett rörelsehinder, berättar Elin.

Hon har alltid tyckt om att skriva och när hon var liten skrev hon korta deckare, inte längre än en sida. I tolvårsåldern och framåt började hon att må dåligt, och då blev skrivandet självterapeutiskt. 

– Jag skrev massor i dagböcker och försökte sätta ord på känslor jag hade inom mig, men det var inte enkelt. Jag skrev det jag kunde. Det jag kände. Jag blev tystlåten och bar extremt mycket olika känslor inom mig som jag inte kunde få fram. Min lösning blev att skriva om det. Jag kunde då beskriva mina känslor öppet och ärligt och det kändes som en lättnad, men också som en rädsla för vad andra skulle tycka om jag gick ut med det.

Idag skriver hon inte dagbok på samma vis längre. Istället skriver hon av sig i sin blogg, som fungerar som en dagbok. 

– Det betyder mycket. Det är skönt att skriva av sig och om det är om något jobbigt eller man känner sig ensam i det, är det fint att få respons och sedan kanske man inte känner sig så ensam längre i tanken, säger Elin.

I april 2020 släpptes hennes debutbok, Genomskinlig grå. Boken handlar om Elin själv och hennes liv, om alla fördomar som finns när man sticker ut från mängden. Tilltalet är personligt och boken följer Elin genom livet, från barndom till idag, som vuxen strax över 30.

– Den beskriver alla olika sorters bemötanden jag har fått. Det är också en förklaring till vem just jag är.

Genomskinlig grå

Genomskinlig grå

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-04-23
  • ISBN: 9789189097391

Hon säger att det är blandade känslor att ha skrivit en så personlig bok.

– Det är otroligt läskigt att andra läser, men samtidigt skrev jag boken för att jag ville berätta en del saker som folk kanske inte vet om, men som de bör veta. Jag hade svårt för att sätta ord på känslor och har det fortfarande ibland. Istället för att säga rakt ut kändes det skönt att skriva istället. Från början skrev jag nog egentligen bara för mig, men ju mer jag skrev desto mer kände jag att även andra skulle få höra min historia.

Elin har en önskan om att personer i olika åldrar läser hennes bok. Helst vill hon också att personer inom skola, habilitering, färdtjänst, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska läsa den.

– Dels vill jag framför allt försöka tysta ner alla fördomar. Det är tydligen extremt enkelt att dra alla över en kam, men alla är vi olika och funkar olika, handikapp eller inte. Även om man har samma funktionshinder eller diagnos så finns det variationer. Men det är inte många som tänker så, säger Elin och fortsätter:

– Jag ville berätta vem just jag är, hur jag är. Jag försöker visa hur myndigheter som borde hjälpa snarare är emot än för. De förstår oss inte, eller vill de inte förstå?     

Musik är viktigt i Elins liv och gruppen Kent har en särskild plats i hennes hjärta. Vad gäller böcker läser hon gärna biografier och memoarer, och en särskild bok som har lämnat avtryck hos henne är Din kära syster av Agnes Lundkvist. 

– Boken fastnade hos mig. Jag tyckte språket var vackert, magiskt på något vis. Den var både sorgsen och vacker. Minns att jag tänkte att jag önskade att jag också kunde skriva så, säger Elin.

Om författaren

Elin Nilsson är född 1988 i Karlstad men växte upp i Göteborg och bor idag i Lund. Hon tog studenten 2007 med gymnasieutbildning Media och Grafisk design som inriktning. Hon har haft tillfälliga jobb lite till och från, men sedan något år tillbaka är hon fast anställd på en secondhandbutik. Hon vill helst jobba i en bokhandel och hon läser mycket. Hennes debut kom med självbiografin Genomskinlig grå i april 2020.

Genomskinlig grå

Genomskinlig grå
Författare
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor272
Vikt240 gr
Utgiven2020-04-23
SABLz
ISBN 9789189097391
Jag skriker men ingen hör mig, för det kommer inget ljud ut ur min mun. Jag hittade inga ord. Det fanns inga ord för de känslor jag hade inom mig. Från livets första andetag skulle mitt liv bli annorlunda. Det är en sorg som aldrig kommer släppa taget om mig. Jag fastnade inuti den som hatade sig själv, som hatade allt i livet. I en omgivning som fick mig att känna mig, konstig, besvärlig och udda kunde jag inte acceptera den jag blev. Jag var inne i mörkret, men jag tog mig ut ur det. Min Verklighet består för alltid och den kan få mig att gå sönder av ilska och meningslöshet ibland. Även om det är svårt, så försöker jag göra allt jag kan för att livet ska vara mer värt att leva.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se