Den amerikanska författaren, novellisten och essäisten George Saunders. Copyright/fotograf: Chloe Aftel/Albert Bonniers förlag

George Saunders får Man Booker-priset 2017

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den amerikanska författaren, novellisten och essäisten George Saunders tilldelas The Man Booker Prize for Fiction för sin första roman Lincoln in the Bardo.

George Saunders blir den andra amerikanen som får Man Booker-priset. Den första var Paul Beatty som fick priset för The Sellout så sent som i fjol – samma år som priset öppnade upp för engelskspråkiga författare oberoende av nationalitet.


ANNONS


Vinsten är något kontroversiell, skriver Publishing Perspectives, eftersom vissa är oroliga att amerikanska författare kommer att dominera vinnarlistan.

Romanen Lincoln in the Bardo, utgiven av det oberoende förlaget Bloomsbury Publishing, är Saunders första roman. Tidigare har han skrivit novellsamlingar och essäer, däribland novellsamlingen Tionde december, som gavs ut på svenska av Albert Bonniers förlag 2016.

ANNONS

Lincoln in the Bardo handlar om Abraham Lincolns djupa sorg efter sonen Willie, som dog 11 år gammal 1862, och utspelar sig under en enda kväll. Juryns ordförande Baroness Lola Young säger i ett uttalande: ”Formen och stilen i den här ytterst originella romanen visar på en skarp, intelligent och djupt rörande berättarkonst.”

– Vi är jätteglada för att boken fått Bookerpriset och vi kommer att ge ut den tidig sommar nästa år som det ser ut nu, säger Jesper Monthán, förlagschef på Albert Bonniers förlag.

– När vi gav ut Tionde december var det ju första gången Saunders publicerades på svenska och den gången var det noveller. Vi uppfattar att vi fick ett ganska bra genomslag hos kritiker och en hel del läsare men med Lincoln in the Bardo nästa år tror vi på ett ännu bättre genomslag.

Vi har tidigare skrivit om Lincoln in the Bardo som ljudbok, som lästes in av hela 166 röster. Romanen uppmärksammades även tidigare i år då det gjordes en adaption till ett ”virtual-reality project” (en VR-film som kan ses i 360°) av regissören Graham Sack.

Man Bookers prissumman är på 50 000 pund, utöver de 2 500 pund som tilldelas de sex författarna på Man Bookers shortlist. Utöver detta får även Saunders en särskilt designad inbunden utgåva av sin bok.

Copyright/fotograf: Chloe Aftel/Albert Bonniers förlag

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL