Ben Stiller och Lena Dunham – två av 166 röster i ny ljudbok

Ljudboksversionen av George Saunders roman Lincoln in the Bardo blir unik. Hela 166 personer har bidragit med sina röster till inspelningen, däribland Lena Dunham, Ben Stiller och Susan Sarandon. Förlaget hoppas på ett världsrekord.

Det är inte helt ovanligt i USA med ljudböcker som har mer än en skådespelare som inläsare. Men just den här ljudboken slår rekord. Det är till och med så att förlaget Penguin Random House Audio har ansökt om ett Guiness World Record för ”flest individuella röster på en enda ljudbok”, skriver Time.

– Jag hade kontaktat Kelly Gildea, producenten, med höga förhoppningar men också (kan jag se i efterhand) utan någon aning om hur mycket jag begärde – mängden arbete och organisation det krävde. Men hon sa ja direkt och började jobba: 166 olika röster, en för varje karaktär i boken, ingen dubblering, och den slutliga rollistan inkluderade Hollywood-skådespelare, fantastiska ljudboksproffs, och (speciellt viktigt för mig) ett par familjemedlemmar, nära vänner och frivilliga från Random House och ICM, skrev Saunders i ett mejl till Time.

ANNONS

Till och med författaren själv har bidragit med en röst. Boken handlar om Abraham Lincolns son Wille Lincolns död och hans upplevelser i livet därefter. Storyn berättas i en kakafoni av röster och är något av ett litterärt experiment om man ska tro Lithub.

Lincoln in the Bardo släpps den 14 februari, i alla format. Författaren George Saunders är främst känd för sina noveller och kortromaner, detta är hans första roman. På svenska gav Albert Bonniers förlag ut hans novellsamling Tionde december (2015).

Nu är förstås frågan – när kommer den första svenska ljudboken med mer än hundra olika inläsare?

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.