Ben Stiller och Lena Dunham – två av 166 röster i ny ljudbok

Ljudboksversionen av George Saunders roman Lincoln in the Bardo blir unik. Hela 166 personer har bidragit med sina röster till inspelningen, däribland Lena Dunham, Ben Stiller och Susan Sarandon. Förlaget hoppas på ett världsrekord.

Det är inte helt ovanligt i USA med ljudböcker som har mer än en skådespelare som inläsare. Men just den här ljudboken slår rekord. Det är till och med så att förlaget Penguin Random House Audio har ansökt om ett Guiness World Record för ”flest individuella röster på en enda ljudbok”, skriver Time.

– Jag hade kontaktat Kelly Gildea, producenten, med höga förhoppningar men också (kan jag se i efterhand) utan någon aning om hur mycket jag begärde – mängden arbete och organisation det krävde. Men hon sa ja direkt och började jobba: 166 olika röster, en för varje karaktär i boken, ingen dubblering, och den slutliga rollistan inkluderade Hollywood-skådespelare, fantastiska ljudboksproffs, och (speciellt viktigt för mig) ett par familjemedlemmar, nära vänner och frivilliga från Random House och ICM, skrev Saunders i ett mejl till Time.

Till och med författaren själv har bidragit med en röst. Boken handlar om Abraham Lincolns son Wille Lincolns död och hans upplevelser i livet därefter. Storyn berättas i en kakafoni av röster och är något av ett litterärt experiment om man ska tro Lithub.

Lincoln in the Bardo släpps den 14 februari, i alla format. Författaren George Saunders är främst känd för sina noveller och kortromaner, detta är hans första roman. På svenska gav Albert Bonniers förlag ut hans novellsamling Tionde december (2015).

Nu är förstås frågan – när kommer den första svenska ljudboken med mer än hundra olika inläsare?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL