fbpx

Mariefred håller litteraturfest den 21 oktober

Om mindre än två veckor är det fest för litteraturen i Mariefred. På nio platser runt om i staden kan besökarna då möta bland annat de tre Augustprisvinnarna Majgull Axelsson, Torbjörn Flygt och Kristina Sandberg.

Mariefreds litteraturfest är en tillställning av den lite mindre och lite intimare sorten. Festen hölls för första gången 2015 på ett initiativ av den lokala bokhandlaren Eva Karlsson som ett komplement till de aktiviteter Strängnäs Bibliotek håller året om. I år går den av stapeln lördagen 21 oktober mellan klockan 9.30 och 19.00.

Besöksantalet låg de två första åren på mellan 1 000 och 2 000 personer och Strängnäs kommuns kulturchef och projektledaren Christer Hermansson menar att de mindre publikskarorna skapar goda grunder för nära möten mellan besök och författare som båda kan få ut mer av upplevelsen.

– Våra scener är inte så stora, störst är Församlingshemmet och Biohuset som rymmer 100 platser vardera, säger han. Intimiteten gör att det ofta blir intressanta samtal vilket både läsarna och författarna uppskattar. Vi kallar hela arrangemanget ”fest” för att markera att det är lite mindre pretentiöst än en festival.

ANNONS

Trots sin totala litenhet strävar arrangörerna efter en bredd i programutbudet så att alla oavsett ålder ska finna något som engagerar. Det ger en stor variation, från dinosaurietema för de minsta till författarsamtal med tre Augustprisvinnare för de vuxna.

– Festen äger rum på nio olika platser runt om i centrala Mariefred, säger Christer. Staden har en tight stadskärna så det fungerar bra att göra så. Vi försöker ha ett brett anslag med jämlik fördelning mellan kvinnliga och manliga författare och mixade aktiviteter som riktar sig till olika målgrupper. Scenerna har förändrats – första året fick alla som ville vara med. I år har vi plockat bort den lokala scenen men har sammanlagt fler scener. Jag har märkt att de stora författarnamnen har en stor betydelse för att locka människor men vi har också lokala författare som kommer, främst poeter och så författaren Lotta Tell.

Att lyssna till samtalen med Majgull Axelsson och Torbjörn Flygt kostar en slant. En biljett med tillgång till framträdandena i Församlingshemmet går på 150 kronor och författarfrukosten där Kristina Sandberg pratar i Slottspaviljongen kostar 100 kronor, och då ingår frukost. Resten av evenemangen är gratis men eftersom platserna är begränsade kan biljetter hämtas i förväg för den som vill vara garanterad en plats.

– Vi har stöd från Svenska Akademien, Länsbiblioteket i Sörmland, Kulturrådet och Strängnäs kommun men budgeten är liten och vi måste ha in en del pengar, säger Christer. Många av de som ställer upp med arbetsinsatser är volontärer som har ett stort litterärt intresse. Jag som kulturchef har också ett ansvar för biblioteksverksamheten. Det görs massor med litterära och läsfrämjande aktiviteter där men det här initiativet från Eva Karlsson är viktigt som ett lite större arrangemang som kompletterar bibliotekets program. Det är mycket stimulerande och enkelt att anordna litteraturfesten eftersom invånarna i Mariefred är positiva och hjälper till. Det är det som gör det möjligt att genomföra det.

Mariefreds litteraturfest inleds i år med författarfrukosten på Slottspaviljongen och avslutas med en litterär salong med fokus på poesin på Callenderska gården. Biljetter går att köpa/hämta i Mariefreds Bokhandel.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny