Lovande start på Crimetime Gotland 2017

Crimetime 2017 invigning. Foto: Karl Melander

Crimetime Gotland 2017 har hunnit ungefär halvvägs och det ser lovande ut både med väder och besökstillströmning, enligt Carina Nunstedt.

Några av de gästande utländska författarna på Crimetime: Gregg Hurwitz, Jane Harper, Elly Griffiths. Foto: Karl Melander
Några av de gästande utländska författarna på Crimetime: Gregg Hurwitz, Jane Harper, Elly Griffiths. Foto: Karl Melander

Det här veckoslutet är det Crimetime Gotland och deckarförfattare från Sverige och världen har samlats i Visby för att möta läsare och aspirerande författare. På torsdagsmorgonen kunde besökarna exempelvis välja mellan Skrivarskola med Katarina Wennstam, Anders de la Motte, Sören Bondeson, Denise Rudberg och Rebecka Edgren Aldén och Bussutflykt med Mari Jungstedt.

Utöver mängder av svenska deckarförfattare så lockar Crimetime med ett par internationella namn: Gregg Hurwitz (US), Emma Donoghue (IRL), Elly Griffiths (UK), Jane Harper (AUS), Unni Lindell (NO) och Torkil Damhaug (NO).

Igår drog alltså det omfattande programmet igång och än så länge är arrangörerna nöjda. Vi fick tag på Carina Nunstedt på språng mellan olika aktiviteter på fredagseftermiddagen.

Hur är känslan halvvägs in i Crimetime?
– Tack, känslan är väldigt bra med över 50 entusiastiska författare och läsare som möts på flera scener samtidigt i vackra Visby. Vi har haft allt från en fantastisk Nesserteater, fullsatt kriminologiföreläsning med Christoffer Carlsson, hyllade samtal med Elly Griffiths, Gregg Hurwitz, Jane Harper, John Ajvide Lindqvist, Jens Lapidus, Malin Persson Giolito och många fler.

Hur har biljettförsäljningen gått jämfört med förra året?
– Ännu bättre, vi har inte hunnit summera än men det ska bli roligt att göra.

Några minnesvärda citat från scen som besökarna kommer att ta med sig hem?
– Oj, det är så mycket. John Ajvide Lindqvist, som förhandssläppte sin nya roman på plats, är en av dem som har bjudit publiken på ett minnesvärt möte. Han lockade fram många skratt och sjöng till och med en liten sång om att ”Stockholmsjävlar borde skjutas med ett speciellt förgiftat krut.”

För alla sommarevenemang är ju den ständiga oron – vädret. Hur har det varit och hur väderkänsliga är ni i programmet?
– Vi är glada när det inte är för bra badväder, det flesta av våra samtal är inomhus så det är inte väderkänsligt. Hittills har vi haft dramatiska vindstyrkor, sol och regn i en skön blandning. Barnscenen, som startade idag och är öppen för alla, har hittills haft sol och samlat massa unga läsare i Almedalen.

(Uppdaterat: en liten stund efter vår intervju rapporterade Carina att ”nu öppnade sig himlen, det kom ett helt galet skyfall så nu är vi alla genomblöta, men lite dramatik hör ju till”)

Emelie Schepp och Camilla Läckberg var två av deckardrottningarna som kom till Crimetime 2017. Foto: Karl Melander
Emelie Schepp och Camilla Läckberg var två av deckardrottningarna som kom till Crimetime 2017. Foto: Karl Melander

Och vad händer imorgon?
– Då har vi stor prisutdelning av vårt deckarpris Crimetime Specsavers Award som delas ut i fem kategorier: Årets barndeckare, Årets deckardebut, Läsarnas pris/Årets deckarförfattare, Hederspriset och nya kategorin Nordic Noir Thriller of the Year.

Och inför prisutdelningen i Crimetime Specsavers Award kan ni läsa lite om de nominerade här.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.