fbpx

Författaren Börge Hellström död

Foto: Peter Knutson Bilden får endast användas i litteraturpresenterande sammanhang av Piratförlagets produkter. Fotografens namn skall alltid anges vid publicering!

Succéförfattaren Börge Hellström, ena halvan av Roslund & Hellström, är död. Han blev 59 år gammal.

På fredagen nåddes Boksverige av det sorgliga beskedet att författaren Börge Hellström avlidit. Han drabbades av 2015 av lymfom, en aggressiv lymfkörtelcancer och han har därefter genomgått flera behandlingar. I slutet av januari berättade han att läkarna gett besked om att sjukdomen var obotlig.

– Det har gått så oerhört fort. Vi har vetat om att han var sjuk och det är otroligt sorgligt. Han var en mycket god vän och en sådan kär författarvän som vi har samarbetat med sedan han debuterade som författare. Vi är så ledsna, säger Piratförlagets förlagschef och vd Ann-Marie Skarp till Expressen.

ANNONS
Bokomslag-Tre-minuter
Tre minuter kom ut i juni 2016.

Tillsammans med Anders Roslund skrev Börge Hellström bland annat Tre sekunder, Odjuret och Box 21. I juni 2016 kom deras senaste bok, Tre minuter, som hamnade på plats 13 på listan över de mest sålda skönlitterära böckerna i Sverige 2016.

Författarkollegan Anders Roslund har alldeles nyligen släppt en ny bok, skriven tillsammans med Stefan Thunberg som vi intervjuade i samband med det. Beskedet om Börge Hellströms död tog Roslund hårt. Till Aftonbladet säger han:

– Jag tänker på Börge i presens. Jag fattade inte att jag skulle känna så mycket. Jag har långt till känslor och brukar inte gråta. Jag känner mig helt knäckt.

– Om jag vänder mig om i min skrivarlya så ser jag femtio Börge. Han finns överallt. I 20 år har vi varit beroende av varandra, både som yrkeskollegor och personer. För att kunna skriva de här böckerna har jag tömt Börge, och han mig. Vi har lärt känna varandra på ett sätt som man inte gör så ofta utanför familjen. Jag förlorar inte bara en vän och en yrkeskollega utan också en familjemedlem, säger Anders Roslund till Aftonbladet.

 

Fakta om Roslund & Hellström (källa: Piratförlaget)

Börge Hellström var en av initiativtagarna till KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället. Han är kriminalvårdsdebattör och har under många år arbetat med missbrukande och kriminella ungdomar.

Anders och Börges vägar möttes när Anders gjorde dokumentärfilmen Lås in dom. När filmen var klar fortsatte Anders och Börge att samarbeta. De märkte att de, trots många olikheter, trivdes tillsammans. De brann helt enkelt för samma frågor.

Samarbetet ledde till romanen Odjuret, som utkom 2004. Den uppmärksammades stort och nådde snart en bred läsekrets.

I dag finns Roslund & Hellströms romaner översatta till ett stort antal språk och de har både prisbelönats och kritikerrosats.

Bibliografi Roslund & Hellström:
Tre minuter, 2016
Två soldater, 2012
Tre sekunder, 2009
Flickan under gatan, 2007
Edward Finnigans upprättelse, 2006
Box 21, 2005
Odjuret, 2004

Bilden, fotograf: Peter Knutson
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny