fbpx

Borgholms bokhandel säljer till trogen kundkrets och turister

Borgholms bokhandel på Öland må ligga i ett litet samhälle. Men tack vare turism, en trogen kundkrets och ägarnas hårda arbete har de ökat sin lönsamhet de senaste fem åren.

Öländska Borgholm är en liten ort på öns nordvästra kust. Under den varma årstiden kommer sommargästerna hit – både turisterna och de återkommande stugägarna som redan till påsk öppnar upp sina små hus efter vintern. Resten av året befolkas kommunens tätort av ungefär 4000 invånare.

På samma tvärgata som Systembolaget i Borgholm ligger Borgholms bokhandel. Den 300 kvadratmeter stora boklådan rymmer inte bara böcker utan också pyssel och kontorsmaterial.

ANNONS

– Jag vet inte riktigt, säger Jeanette Ericksson som tillsammans med sin man Johan äger butiken, men jag skulle tro att bok- och pappersavdelningen är uppdelad ungefär hälften / hälften till storlek.

Hon och Johan har haft butiken i fem och ett halvt år och sedan de tog över har omsättningen trots Borgholms ringa storlek ökat.

– Vi har fördelen att inte ha någon annan bokhandel på nära håll, säger Jeanette. Inne i Kalmar finns det flera som konkurrerar med varandra. Det slipper vi här.

ANNONS

Läget på tvärgatan är centralt men trots att det ligger nära torget är det egentligen inte tillräckligt exponerat för att dra till sig de där kunderna som trillar in av en slump.

– Folk har skygglappar på, säger Jeanette. När Systembolaget stänger klockan två blir det dött här. Men vi har en trogen kundkrets som kommer tillbaka igen och igen.

Borgholms bokhandel ingår i JB-gruppen

Borgholms bokhandel ingår i JB-gruppen, något som besparar Jeanette och Johan både tid och energi som de istället kan lägga på annat. Utöver JB’s förslag köper de själva in böcker utefter kundernas intresse. Lokal Ölandslitteratur har stor efterfrågan och i butiken finns egenutgivna romaner och alster som socknar eller hembygdsföreningar i trakterna gett ut.

ANNONS

– Författarna kommer in och presenterar sina böcker och vi utökar efter det, berättar Jeanette. Vi vill gärna ha en stor bredd och egenutgivare som säljs här får komma hit och signera och visa upp sig. Vi brukar också rekommendera dem att lämna sina böcker till Ölandsposten. Att få tidningen att skriva om en är ett bra sätt att synas som författare. Ölandsposten har tre-fyra olika recensenter och varje vecka recenseras flera böcker. Det är jätteroligt.

Kunderna som kommer hit är i alla olika åldrar. I pockethyllan, bland deckare och biografier går ruljansen varm. Sommarstugegästerna är ofta 60-plussare som gärna vill ha något att läsa men även om varje kund är mycket värdefull betyder barnen något alldeles extra. Genom att bevara boklådorna hoppas Jeanette kunna göra inköpet av boken till en verklig upplevelse men också vara ett forum för att sprida böcker till barn och unga.

– Det är de som vi ska lära upp från början till att läsa böcker, säger Jeanette. Den fysiska bokhandeln är jätteviktig för dem – att kunna komma in hit, kunna fråga, titta och känna på böckerna.

borgholm2
Borgholms bokhandel.

För att stå sig som liten bokhandel på dagens bokmarknad tror Jeanette på att framhäva den personliga kontakten – kunskapen och servicen som finns i den lilla butiken men som drunknar i bruset på storköpen eller är näst intill obefintlig i näthandeln.

– Det är svårt att slåss mot de stora, säger Jeanette. Det hade varit ett önskemål att vi som bokhandlare fick böckerna före mataffärerna som dumpar priserna och inte gör någon vinst. Förlagen måste akta sig så att de inte biter sig i svansen. Det blir inte rätt att vi små ska vara skyltfönster åt böcker som folk sedan handlar billigt på nätet. Vi satsar på att ha en stor bredd i vår bokhandel – bättre med få exemplar av många än att bara köra på storsäljarna som i storköpen.

Turister och författarkvällar är viktiga

Den mindre bokhandelns trumfkort är kringarrangemangen. Borgholm är inget undantag. De anordnar många författarkvällar och boksigneringar – framförallt på sommaren.

– Turismen är jätteviktig för oss, säger Jeanette. Det börjar redan vid påsk när folk kommer hit och öppnar upp sina stugor. Juli månad drar in en hel del – utan den skulle vi inte klara oss. Men vi försöker också vara en bokhandel där det finns något för alla oavsett om man ska hitta en julklapp eller en födelsedagspresent.

I bokhandeln finns tre medarbetare på 50 procentiga tjänster. Johan och Jeanette själva arbetar heltid.

– Vi arbetar hårt och förutom den ökade omsättningen har vi utökat lagret – det är positivt, berättar Jeanette och tillägger skrattande: Vi har delat upp det så att jag köper in och så får Johan betala. Det här arbetet är så himla roligt. Jag har jobbat i många branscher innan men nu känns det som att man äntligen hittat rätt.



❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny