Leopard förlag går samman med ETC – tar över ETC:s bokutgivning

ETC utveckling AB med VD Johan Ehrenberg i spetsen förvärvar 50 % av Leopard förlag. De båda bolagen går samman och kommer gemensamt att satsa på högkvalitativ utgivning.

Johan Ehrenberg och mediabolaget ETC köper halva Leopard förlag. Leopard kommer från och med årsskiftet ta över ETC bokförlags utgivning, samtidigt som man behåller sin tidigare profil.

– Idag är ETC så stor som rörelse att vi kan börja bygga en motoffentlighet. ETC ska finansiera, producera och sprida till stora grupper. Men inte styra vad som ska ges ut. Därför är det mycket bättre att Leopard tar hand om våra författare medan vi hjälper innehållet att nå ut, säger Johan Ehrenberg i ett pressmeddelande.

Från Leopards sida säger VD och förlagschef Moa Elf Karlén i samma pressmeddelande att man inom förlaget det senaste året har funderat på vad som bäst garanterar Leopards framtid.

– Det stod tidigt klart att vi ville satsa. Att vi tror på att ge ut böcker av hög kvalitet. Vi ser en bransch under snabb omvandling. Förändringen idag är allomfattande och gäller allt från produktion till tryck, distribution och återförsäljare. Tillsammans med ETC kommer denna satsning vara möjlig.

De båda bolagen har en gemensam ambition i att vilja utmana de kommersiella krafterna inom mediabranschen. Dan Israel, styrelseordförande och grundare Leopard förlag, menar att ETC är en rörelse över hela landet som utmanar den alltmer monopoliserade mediabranschen och de likriktade åsikterna inom områden som ekonomi, utrikespolitik och invandring.

– Att få vara en del av denna rörelse och få direktkontakt med våra läsare ser jag som ett naturligt steg för Leopard, säger Dan Israel.

– Det går inte att backa när ytlig kommersialism förstör samtal och kritisk diskussion. Böcker behövs och måste spridas, säger Johan Ehrenberg.

I samband med sammanslagningen kommer Leopard förlag utveckla sin verksamhet med digitala satsningar, evenemang och direktförsäljning. Dessutom kommer en ny bokklubb att se dagens ljus. Varumärket Leopard kommer att finnas kvar, likaså kommer förlagschef Moa Elf Karlén och den övriga personalen på Leopard att fortsätta på sina positioner.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL