Julkalendern 2016 – Lucka 24: Daniel Åberg

På själva julafton hittar vi Daniel Åberg i Boktuggs julkalender. Daniel är författare, frilansjournalist och även frekvent bloggare på danielaberg.se där han tar upp allt mellan himmel och jord som handlar om skrivande och bokbranschen.


dySkönlitteratur: Dykungens dotter av Birgitta Trotzig
– Jag tycker verkligen om Albert Bonniers förlags pågående klassikerutgivning i pocket, urvalet är genomgående bra och omslagen är väldigt fint formgivna. Kvartetten med svenska genombrottsromaner som de återutgav hösten 2015 var en höjdare, och jag uppskattade Birgitta Trotzigs Dykungens dotter allra mest. Under 2017 kommer det en hel drös Selma Lagerlöf-titlar i samma serie, det ser jag fram emot!

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
schlender-tetzeli_att_bli_steve_jobs_omslag_inbFacklitteratur: Att bli Steve Jobs av Brent Schlender och Rick Tetzeli

– Frånsett att vara författare jobbar jag även som journalist, och skriver en hel del om teknik. Att då och då kunna sammanföra tekniken och litteraturen är roligt, och jag gillade verkligen att läsa och sedan skriva om biografin ”Att bli Steve Jobs” när den kom i slutet av 2015 (pocketen kommer i början av 2017). Till skillnad från den officiella biografin så är den här boken skriven av två författare som verkligen förstår den värld Steve Jobs verkade i, och resultatet blir en bok som mycket bättre förklarar det som gjorde Apples forne vd unik. Vill man läsa mer om vad jag tyckte om den finns min recension för Upsala Nya Tidning här.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

29699227_O_1Barn- och ungdom: Nina börjar skolan av Emi Gunérs
– Vi köpte ursprungligen Emi Gunérs kapitelbok Nina och snöleoparden (med fina illustrationer av Loka Kanarp) till vår sexåring, men det visade sig att treåringen älskade den ännu mer. Under hösten har båda barnen varit djupt koncentrerade när vi högläst uppföljaren Nina börjar skolan. Mycket fina böcker som ömsint skildrar en vanlig vardag med alla de toppar och dalar den kan innebära.

Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Vad läser du själv i jul?
– Känner jag mina barn rätt blir det nog inte så mycket tid för läsning, däremot ska jag nog kunna snika åt mig en hel del ljudbokslyssning i mina trådlösa bluetoothlurar i allt stök. I detta nu lyssnar jag på mina Storytel Original-kollegor Jesper och Joakim Ersgårds andra säsong av ”Svart stjärna”, och därefter ligger de fyra första delarna i Stephen Kings ”Det mörka tornet”-serie och väntar, fyra mastiga böcker inlästa av Torsten Wahlund – det kan ta ett tag att gå igenom! Sedan får jag nog erkänna att jag även kommer att ta mig an andra säsongen av min egen Storytel Original-serie Virus när den kommer 3 januari, är väldigt spänd på att höra hur Disa Östrands inläsning blev!

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.