Forum köper pocketrättigheterna till Omgiven av idioter från Hoi

Forum köper pocketrättigheterna till succéboken Omgiven av idioter av Hoi Förlag, förlagets största försäljningssuccé som hittills sålt i över 60 000 exemplar. Boken släpps i pocket av Månpocket i september 2017.

Thomas Eriksons populära självhjälpsbok om kommunikation har sålt i över 60 000 exemplar i originalformat och säljer fortfarande tusentals exemplar i månaden. Det är hybridförlagets största försäljningsframgång sedan starten 2010. Nu väljer författaren och Hoi Förlag i samråd att sälja pocketrättigheterna till Bonnierförlagen Forum och Månpocket.

– Avtalet är ännu ett glädjande bevis för hur Hoi Förlag med sin unika affärsmodell har utvecklats till en stark aktör i förlagsbranschen. Jag ser det här som ett erkännande av kvaliteten och styrkan i vår utgivningsmodell och vår förmåga att arbeta framgångsrikt med populära titlar, säger Lars Rambe, VD för Hoi Förlag.

Hoi Förlag är ett växande bokförlag med en bred utgivning inom såväl skönlitteratur som facklitteratur. Förlaget har numera flera storsäljande titlar bakom sig, och har utmärkt sig med en förlagsmodell som ger författarna själva en stark roll i utgivningen av sina böcker och lejonparten av vinsten.

Omgiven av idioter är dock den allra största framgången försäljningsmässigt. Beteendevetaren, föreläsaren och författaren Thomas Erikson bok utkom på Hoi Förlag redan 2014 och försäljningskurvan har bara fortsatt uppåt. Det är tydligt att detta är ett ämne som intresserar många.

– Det här är en uppskattad bok som passar in i vår utgivning, säger Klara Johansson, produktansvarig hos Månpocket

Förlaget tror att anledningen till att boken sålt så bra är att den är både underhållande och konkret i beskrivningen av en metod som hjälper oss att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation i fyra olika profiler. Efter att ha läst boken är det numera många som ser röda, gröna, gula eller blå personer överallt i sin omgivning.

– Vi ser mycket fram emot att få arbeta med den här populära titeln och överenskommelsen med Hoi Förlag ger oss bästa tänkbara förutsättningar, säger Klara Johansson.

Pocketversionen av Omgiven av idioter planeras utkomma i september 2017.

Hoi Förlag har de senaste åren släppt fram väldigt många debutanter och ett par av dessa har lockats till andra förlag. Gabriella Ullberg Westin debuterade på Hoi med Ensamfjäril och lyckades så bra att Harper Collins Nordic fick upp ögonen för henne och skrev avtal om hennes uppföljare och samtidigt köpte pocketrättigheterna till debuten. Mattias Leivinger debuterade på Hoi med Freudland men skrev därefter en ny bok tillsammans med Johannes Pinter som kommer att ges ut av Piratförlaget under 2017.

– Vi är ett förlag som sätter författaren i fokus och som författare måste man titta på varje enskild titel för att se var den passar bäst. Thomas var etablerad som romanförfattare och valde oss när han skrev fackboken Omgiven av idioter som hans dåvarande förlag inte såg potentialen i. Vi har sålt pocketrättigheter och audiorättigheter till andra förlag tidigare där vi sett att det gynnat både författaren och Hoi , säger Lars Rambe.

Tack vare sin affärsmodell där författaren är med och finansierar utgivningen – i utbyte mot en betydligt större del av vinsten än på traditionella förlag – öppnar Hoi vägen för fler debutanter.

– Ett traditionellt förlag har kanske bara plats för ett par enstaka debutanter per år. Vi kan släppa fram tjugo debutanter på ett år, förutsatt att vi tycker att manus håller och att det finns kommersiell potential i bok och författare. Jag ser det som att vi öppnar dörren för fler, både nya författare och etablerade författare som har titlar som kanske inte passar in på deras nuvarande förlag, säger Lars Rambe.

Ett format som Hoi satsat hårt på de senaste månaderna är audio där ett stort antal backlisttitlar släpps under vintern.

– Vi tror på att våra böcker ska finnas tillgängliga i så många format som möjligt. När förlaget startade var vi ett av få som gav ut alla titlar både på papper och som ebok. Nu är det fler och fler som frågar efter ljudböcker, inte minst efter Storytels framgångar, säger Lars Rambe.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL