Åtta butiker lämnar Akademibokhandeln när kedjan stärker franchisekonceptet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Inom Akademibokhandeln pågår ett intensivt utvecklingsarbete. Samtidigt som Akademibokhandeln satsar på omnikanal och en ytterligare förbättrad butiksupplevelse stärks samarbetet med kedjans franchisebutiker. Åtta butiker har valt att inte förlänga sina franchiseavtal och lämnar kedjan vid årsskiftet.

Sedan Bokia och Akademibokhandeln gick samman år 2013 består kedjan av både centralägda butiker (80 stycken) och franchisebutiker. Franchisetagare i Akademibokhandeln får tillgång till kedjans koncept, marknadsföring, sortiment, medlemsklubb, digitala tjänster och utbildningsinsatser. I dagsläget finns 36 franchisebutiker inom Akademibokhandeln där de senaste tillskottet är en ny franchisebutik i Stenungsund.


ANNONS


– Vi driver sedan tidigare fem franchisebutiker inom Akademibokhandeln och tycker upplägget fungerar väl för oss, säger Matilda Ahlgren, VD för Bok & Co. Därför vågade vi satsa på ytterligare en butik i Stenungsund som öppnade nu i våras. Hittills har försäljningen gått bättre än vi räknat med vilket är oerhört positivt.

Akademibokhandeln har en särskild affärsområdeschef som arbetar specifikt med franchisebutikerna, för att ge service och stödja till ett likartat arbetssätt i kedjan.

– Målsättningen är att kunderna skall mötas av samma kunderbjudande och få samma upplevelse av varumärket oavsett vilken Akademibokhandelsbutik de går in i, säger Maria Edsman, försäljningschef på Akademibokhandeln. Kunden skall inte märka någon skillnad på centralägda butiker och franchisebutiker.

De nuvarande treåriga franchiseavtalen går ut vid årsskiftet och inför den kommande avtalsperioden har franchiseavtalet justerats för att säkerställa enhetligheten inom kedjan. I samband med att innevarande avtalsperiod går ut kommer åtta franchisebutiker att lämna kedjan för att i stället driva sina butiker som fristående bokhandlare i eget namn. De bokhandlar som i fortsättningen inte kommer att bära namnet Akademibokhandeln är butikerna i Sandviken, Sala, Lysekil, Katrineholm, Lindesberg, Valbo, Lidköping och Östersund. Ewerlöfs Bokhandel i Sala och Hjalmar Petterssons Bokhandel i Katrineholm har valt att gå in i JB-gruppen.

ANNONS

– Vi är medvetna om att Akademibokhandelns franchisemodell med integrerad kedjedrift inte passar alla. Därför ser vi positivt på att det finns flera olika alternativ på marknaden, säger Maria Edsman.

Akademibokhandelns nya franchiseavtal gäller i tre år från den 1 januari 2017.

Efter årsskiftet kommer alltså Akademibokhandeln bara att ha 29 franchisebutiker – var femte franchisetagare försvinner jämfört med idag. Ytterligare ett steg på vägen mot en kedja med ännu starkare centralstyrning.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.