ANNONS

North Chapter – förlaget med kärlek för Norrland

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Norrland har sedan januari 2015 ett eget bokförlag. North Chapter ger ut skön- och facklitteratur med norrländsk anknytning. Vi pratar med förläggare Anna Granlund om framgångar och gränsdragningar.

Anna Granlund är den hemvändande språkläraren som bestämde sig för att satsa på ett förlag med Norrlandsprofil. Efter en karriär inom förlagsbranschen och reklambranschen i Stockholm flyttade Anna tillbaka till sin hemstad Umeå för att jobba på en lokal reklambyrå.


ANNONS


– Jag hade redan då haft funderingar på att starta ett eget förlag ett par år, men inte gjort slag i saken, jag hade varit för feg. Men när man är 45 år gammal (som jag var då) har man inte tid att vara en mes, man måste våga, och det gjorde jag!


ANNONS


North Chapter grundades i januari 2015 och har sedan dess gett ut sju titlar i en blandning av genrer. Att starta förlag var ungefär som Anna hade tänkt sig, det vill säga: ”Galet svårt, men fantastiskt roligt!”. Det svåra och utmanande har framför allt varit att nå ut och skapa kännedom, både för förlaget och författarna. Än så länge har North Chapter bara lyckats komma in med en titel på Akademibokhandeln centralt. Men i det stora hela konstaterar Anna att det hittills har gått bra.

– Alla mina böcker har nått break even eller gått med en blygsam vinst, dock så går ju alla pengar jag får in på förlaget åt till att göra nya böcker. Jag har fått ganska mycket lokal uppmärksamhet men även nationell, magasinet Books & Dreams har kallat mig ”Det coola förlaget i norr” (tack för det) och Svensk bokhandel skrev i sin ledare för höstens bokkatalog 2015 att jag var ett av tre nya förlag att hålla ögonen på. I fjol fick jag också pris av Umeå näringslivsservice då jag blev vald till Årets våghals. Lind & Co har också köpt ett par rättigheter av mig för att göra ljudböcker och pockets, det känns som ett bevis på att jag valt bra titlar och det är så klart väldigt roligt för de författarna.

Det vanligaste är att välja förlagsprofil efter genre, men du har valt en geografisk inriktning. Vad ledde fram till det?
– När jag väl hade bestämt mig för att starta förlaget insåg jag ganska snart att jag behövde en nisch. Och det var så självklart att den skulle vara Norrland. Reklambyrån jag arbetade på har som mål och drivkraft att visa att det går att göra lika bra reklam i Umeå som i Stockholm, det inspirerade mig. Och det är ju ganska coolt att ha 59 % av Sveriges yta som nisch!

Hur bär man sig då åt för att hitta författare och manus som passar in i denna norrländska mall? Flera av North Chapters författare har själva hittat till förlaget, i andra fall har Anna Granlund sökt upp dem. Förlaget tar emot ganska många spontanmanus, mest från Umeåtrakten, men även från Gävle i ”söder” och Kiruna i ”norr”.

– När det gäller exempelvis Anna Sundström Lindmark, så visste jag att hon skrev en bok om sin berömda farfar, uppfinnaren Alvar Lindmark (grundare av industriföretaget Alimak i Skellefteå). Jag kontaktade henne men då hade hon redan fått napp från ett stort förlag i Stockholm. Dock skulle det visa sig att marknadsavdelningen på det förlaget fick sista ordet gällande det utgivningsbeslutet och de ansåg att boken var ”för mycket Norrland”, så hon fick ett nej och kom tillbaka till mig. Det är jag superglad för då boken gått väldigt bra (i mina mått mätt).

Var går gränsen, hur pass norrländska måste författarna vara? Skulle det räcka att vara en inflyttad skåning, till exempel?
– Jag har faktiskt en författare, Jakob Mjöbring, bördig från Halland och Laholm. Men jag har sagt så här: boken och/eller författaren ska ha en klar anknytning till Norrland. I Jakobs fall skriver han en kriminalromanserie som utspelar sig på olika platser i Norrland, i den första boken Köld, är miljön ett svinigt kallt Arjeplog och bok två, Snö, kommer att utspela sig i bland annat Kittelfjäll, då gör det liksom inget att han skorrar lite, säger Anna Granlund.

Just nu är förlaget bland annat aktuellt med boken Salongs i Norrland, skriven av Emil Åreng (årets bartender 2015), en cocktailbok baserad på en resa genom Norrland, som har uppmärksammats på många håll. North Chapter står också för text, redigering och distribution av en titel vid namn Boken om Väven som nyligen blivit nominerad för Svenska Publishingpriset i kategorin Årets praktverk.

Foto: Matthew Phillips

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL