Spritz Lit
Teamet bakom nya förlaget Spritz Lit, Hans-Olov Öberg, Anna Granlund och Emil Åreng som ska ge ut böcker om goda drycker. Foto: Pressbilder.

Southside Stories lanserar Spritz Lit – nytt imprint för dryckesböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Southside Stories (en gång Kalla Kulor) firar 20 år som förlag. Man gör det genom att starta ett nytt imprint för dryckesböcker: Spritz Lit tillsammans med Anna Granlund och Emil Åreng.

– Målet med Spritz Lit är att skapa en samlingsplats för den goda dryckeskulturen. Vi vill ge ut dryckesböcker som har någonting extra – det kan vara riktigt djupnördiga drinkböcker, eller brett folkbildande, historiskt intressanta eller varför inte allt detta på en gång?


ANNONS


Det säger Hans-Olov Öberg, grundare av Southside Stories och förlagschef för Spritz Lit. Han är själv författare till en rad böcker, inte minst Jakten på en perfekt Gin & Tonic utgiven på LB Förlag 2018 som 2019 utsågs till Världens Bästa Ginbok i Gourmand Awards. Den boken har sålt i över 25 000 exemplar.

Till sin hjälp har han även Anna Granlund som drev förlaget North Chapter under några år innan hon åter blev anställd inom Bonnierförlagen. Hon gav bland annat ut cocktailboken Salongs i Norrland av Emil Åreng som är prisbelönt bartender med bas i Umeå där han snart öppnar nattklubb (Facit bar) med mycket höga ambitioner. Emil skriver dessutom för tidningen Café och driver podden “Den blinda grisen” tillsammans med Måns Herngren och Adam Lundgren.

– Jag älskar en utmaning och när Hans-Olov bad mig hoppa på detta projekt kunde jag inte säga nej. Tillsammans har vi redan bokidéer som mer än väl
täcker ett par års utgivning framåt – dessutom hoppas vi kunna förnya branschen med nya synsätt på samarbeten, lanseringar och genretänk, säger Anna Granlund som även är författare till en serie spänningsromaner (exempelvis Den röde hanen) som är utgivna på – just det, Southside Stories.

Emil Åreng kommenterar beslutet att hoppa på projektet så här i ett pressmeddelande:

ANNONS

– Så sjukt kul att få jobba med Hans-Olov och Anna. Det är två ofantligt
kompetenta människor och tillsammans ska vi höja standarden för litteratur inom en genre som behöver skakas för att läsarna skall bli riktigt rörda. Herregud, nu börjar jag låta som Hans-Olov!

Första boken har klarat sig igenom tryckerikaoset och är på väg ut – på måndag släpps en drinkbok riktad till aktiesparare, Börsens Bartender, som
ges ut i samarbete med Affärsvärlden, Sveriges ledande affärsmagasin, skriven av förlagschefen själv. Under våren finns redan flera titlar inplanerade.

Hur många drinkböcker eller dryckesböcker finns det utrymme för?
– Jag samlar på mig flera drinkboksidéer i månaden så det handlar mer om att välja de projekt vi tror på. Ska jag ge ett exempel ur den kommande utgivningen får det bli Shakers – kvinnor som skakat om barvärlden där vi lyfter fram passionerade och banbrytande kvinnliga bartenders, både historiskt och nutida. Den boken släpps såklart den 8 mars – på internationella kvinnodagen, säger Hans-Olov.

Hur går det då för huvudförlaget Southside Stories? Bokslutet för 2020 visar en omsättning på 8,6 Mkr och en liten förlust på 79 tkr.

– Southside Stories går bra och vi har utrymme att växa. Exakt var vi landar i år vet vi ju inte förrän julhandeln är slut men om den går som vi hoppas så kanske vi kan nå 10 miljoner i försäljning 2021, säger Hans-Olov Öberg till Boktugg.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …