fbpx

Fyra dagar litteraturfestival på Louisiana

Författarmöten och samtal om litteratur ska fördjupa läsarnas läsupplevelse, det är hela tanken bakom Louisianas årliga litteraturfestival som nu närmar sig.

Med ett gediget program spikat närmar sig Louisianas litteraturfestival/Louisiana Literature 18 – 21 augusti. Sedan 2010 återkommer festivalen årligen och det moderna museet i danska Humlebäck presenterar i år 54 författare för en bred publik. Litteratur från flera världsdelar är representerad och utöver de skandinaviska bidragen är författare från bl a Nigeria, Polen, Marocko, USA och Storbritanien inbjudna för att uppträda på scenerna både inne på museet och ute i parken.

Festivaldirektör Christian Lund berättar att man väljer de författare som berör men också gärna ser de som är annorlunda och skiljer sig från mängden.

ANNONS

– Det finns författare vi varit i dialog med i flera år för att få hit som Claudio Magris, Italien, säger han. Och så finns det röster som är så starka att vi bara måste ha dem med som Hanya Yanagihara, USA och Olga Tokarczuk, Polen. Engelska Julian Barnes har vi också önskat att få till festivalen under flera år.

Festivalen har givet tema på förhand, men de besökande författarna är färgade av den samtid som de skriver i  och det färgar varje år festivalen. Den situation Europa befinner sig i med krig och flyktingströmmar trot Christian Lund kommer influera i år. Samtidigt hoppas man också vara en inspirationskälla för nya läsupplevelser genom att uppmärksamma okända författare.

– Lydia Davis, USA, var i stort sett okänd i Danmark innan hennes uppträde här 2014, säger Christian. Men efter det fick många upp ögonen för hur enastående prosa hon skriver.

Årets evenemang riktar sig till många människor. Närmare tiotusen betalande besökare kommer att delta men av erfarenhet vet man att de inte bara är där för att ta del av festivalen, utan också köpa många av de böcker som säljs i rikliga mängder under de fyra dagarna för att ta med sig inspirationen hem.

– Självklart är det mycket viktigt med alla författarintervjuer och samtal i festivalprorgrammet, berättar Christian. Men att skapa en bra festival handlar också om att skapa upplevelser som inte kan förutsägas sen innan. Varje år arrangerar vi konversationer mellan författare som utformar sig mer spontant än intervjuerna gör.

Själv ser han mycket fram emot att se Julian Barnes, Storbrittanien, på scen tillsammans med Lorrie Moore, USA.

– Innan Barnes tackade ja till att delta ville han att vi skulle bjuda in Moore. Han bad också själv om att få uppträda tillsammans med Moore som han kallar för Americas bästa novellförfattare, säger Christian.

Ett skandinaviskt tungviktsmöte blir när Karl Ove Knausgård möter Tomas Espedal.

– De är gamla vänner och med i varandras böcker, säger Christian. Ändå har de aldrig uppträtt tillsammans. Det ska bli väldigt spännande att se hur de interagerar.

Andra namn på den dignande listan över gästande författare är Claudio Magris, Italien, Chigozie Obioma, Nigeria, Erica Jong, USA, Abdellah Taïa, Marocko, All Smith, Skottland, Jonas Hassen Khemiri Sverieg/Tunisien, Linn Ullmann Sverige, Hanya Yanagihara USA och Beate Grimsrud, Norge.

– Vi vill gärna fira författarna och den stora betydelse de har för oss som läsare men också belysa det värde de har för samhället, säger Christian. Vi vill gärna skapa fyra inspirerande dagar där publiken får ta del av stark litteratur och starka samtal samtidigt som vi belyser den litterära offentligheten som i annars inte får så mycket uppmärksamhet som den förtjänar.

Festivalen hålls 18 – 21 augusti och för mer information om LousianaLiterature samt festivalprogram kan man besöka hemsidan eller festivalens facebooksida.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny