fbpx

Jenny Franke bakom bilderboksförlaget Mirando Bok

Efter flera år som frilansande bokformgivare tog Jenny Franke steget till att bli egen. Hon startade Mirando Bok, ett bilderboksförlag med kvalitet i fokus.

Det är många som drömmer om att starta ett förlag, inte minst de som frilansar i bokbranschen åt andra förlag. Boktugg passade på att intervjua en av dem som tagit steget.

Vad gjorde att du beslutade dig för att ta steget från bokformgivare till att starta ett bilderboksförlag?

– Jag har alltid velat jobba med boken/berättelsen som helhet – den bärande idén, textbearbetning, bildval, omsorgsfull formgivning och roliga, riktade kringaktiviteter … Därför har jag t.ex. pluggat litteratur- och förlagskunskap parallellt med många års frilansande som bokformgivare och en reklamutbildning.  Till sist hade jag så pass mycket erfarenhet, kunnande och vilja att jag bestämde mig för att ta risken att sjösätta förlagsprojektet Mirando Bok.

Varför föll valet just på bilderböcker?

ANNONS

– Mitt intresse för illustration och bildberättande är stort och jag har samlat på mig högar av bilderböcker genom åren. För mig är bilderboken ett slags ”allkonstverk”; en sinnlig kombination av olika uttryck som bild, text, rörelse. Det finns många otroligt spännande bilderboksillustratörer och bildberättare i Sverige just nu. Det tror jag bland annat beror på nya möjligheter att inrikta sig på bildberättande på till exempel HDK och Konstfack, medvetna bilderbokskritiker och alltfler illustratörer som prövar gränserna när det gäller tematik, manér och så vidare. Oändligt mycket finns också att inspireras av internationellt. Jag vill gärna medverka till att fler bildberättare som Beatrice Alemagna från Italien och Jimmy Liao från Taiwan (som står för illustrationen nedan) utkommer på den svenska barnboksmarknaden.”

SKOGENS-HEMLIGHETER-_STOR

Du skriver att ni fokuserar på kvalitetsutgivning. Vad innebär det för dig?

– Böcker gjorda med stor omsorg på alla tänkbara sätt; idéinnehåll, text- och bildspråk, en form som överensstämmer med berättelsens ton. Böcker som kräver tid och som på ett eller annat sätt utmanar det förväntade.

Hur mår förlagsbranschen idag?

– Under de cirka femton år som jag har frilansat som bokformgivare upplever jag att bokmarknaden blivit allt hårdare. Till exempel när det gäller klimatet för både anställda och frilansare, vinstkrav och konkurrens. Som litet, nystartat förlag behöver man förhålla sig till allt det på något sätt. För mig känns det viktigt med en tydlig nisch, att inte kompromissa med kvalitet och att jobba för nära, långsiktiga samarbeten.

Vad är de tuffaste utmaningarna för er som ett ganska nytt förlag?

– Införsäljningen till de hårt marknadsstyrda bokhandelskedjorna och tillgången till medieutrymme. Men jag tror att de författarskap och böcker som Mirando velat lyfta ändå nått ut ganska bra genom recensioner, samarbeten med kvalitets-bokhandlare runtom i landet och författarbesök. Men det kvarstår mycket arbete innan förlaget står stadigt! Jag driver än så länge Mirando Bok själv.

Vilka är de närmsta projekten Mirando har på gång?

– I september utkommer två nya titlar. Det är dels en prisad, grekisk bilderbok om barn på flykt; Sabelles röda klänning. Illustratören Daniela Stamatiadi, är en av Greklands främsta illustratörer. Både hon och författaren Marina Michaelidou-Kadi kommer till Bokmässan i Göteborg. Alexandra Pascalidou har översatt bilderboken om Sabelle. Samtidigt utkommer en ny bilderbok/grafisk roman för läsare från ca 10 år – Din tur, Adrian – av författaren Helena Öberg och illustratören Kristin Lidström.

Varför ska man hålla utkik efter Mirando förlag nästa gång man ska handla en bok?

– Jag vill att Mirando Bok ska stå för riktigt, riktigt fina bilderböcker. Böcker som man sparar och läser många gånger. ”Förunderliga bilderböcker” är förlagets motto.

 

Fotnot: bilden överst i artikeln kommer från Lilla stora Boubo av författaren/illustratören Beatrice Alemagna. Hon fanns bland de nominerade till Alma-priset 2013 och 2014.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired6@boktugg.se

Stäng meny