fbpx

Sara Lundberg tilldelas Snöbollen för Fågeln i mig flyger vart den vill

Fågeln i mig flyger vart den vill har utsetts till förra årets bästa bilderbok och får priset Snöbollen. Foto: Ola Kjelbye

Fågeln i mig flyger vart den vill fick Augustpriset 2017 för bästa barn- och ungdomsbok. Nu tilldelas Sara Lundbergs bildroman bilderbokspriset Snöbollen.

Två prestigefyllda litterära utmärkelser inom loppet av några månader. En stor eloge, säger författaren och illustratören Sara Lundberg till Boktugg.

– Det känns som att bli sedd. Det tog över två år att göra den här boken, och även om jag har haft möten med Jenny (Franke, förlagschef på Mirando bok) så har jag mest jobbat själv i min ateljé.

ANNONS

Hon berättar att boken var en chansning för både henne själv och förlaget. Den innebar mycket arbete samtidigt som de inte hade någon aning om hur den skulle tas emot.

– Att få de här priserna är dels en fjäder i hatten och kommer förhoppningsvis även att generera försäljning av böcker, säger Sara. Det är så svårt att leva på att göra böcker så det är viktigt med den här typen av uppmärksamhet.

Sara Lundberg är mestadels verksam som illustratör och har illustrerat ett 30-tal böcker. Men hon har även gjort flera egna bilderböcker, bland annat Vita streck och Vita streck och Öjvind. Fågeln i mig flyger vart den vill är hennes sjätte egna bok. Den innehåller både text och bild och är inspirerad av Berta Hanssons liv och konstnärskap.

– Jag försökte så innerligt och ärligt som möjligt spegla det här året i Berta Hanssons liv, berättar Sara. Det var spännande på många sätt. För mig innebar det också många rädslor för att råka trampa någon på tårna. Men eftersom vi hela tiden har varit tydliga med att det inte är en biografi och inte skildrar sanningen, så kunde jag känna mig friare i min tolkning.

Boken är riktad till en lite äldre målgrupp, från ungefär tio år och uppåt. Också det var ett experiment för Sara som tidigare har skrivit för mindre barn.

– Det var lustfyllt. De existentiella grubblerier som kommer när man är lite större är väldigt spännande och passar mig att arbeta med. I den här boken handlar det mycket om frågor som hur man ska våga vara sig själv när man borde följa flocken. Jag kände mig hemma i de frågeställningarna.

Hon berättar att även själva arbetet med boken skilde sig åt från hennes tidigare bilderböcker i det att skrivprocessen och skapandet av historien var mer sökande och experimenterande.

– Vanligtvis har jag skrivit text och sedan gjort bilder, men med den här boken rörde jag mig mycket fram och tillbaka. Det blev som ett lapptäcke – jag skrev scener som till första början inte riktigt hängde ihop, men som i slutändan bildade ett sammanhang.

Har du nya egna bokprojekt på gång?
– Just nu håller jag på med ett samarbete med Ylva Karlsson för Urax förlag där hon gör text och jag bild. Efter det får vi se vad som händer.

Årets svenska bilderbok 2017

Fågeln i mig flyger vart den vill har utsetts till årets svenska bilderbok 2017 av Snöbollens jury med motiveringen: Konstnärligt och litterärt övertygande gestaltar Sara Lundberg ur ett levande barnperspektiv hur den jämtländska bonddottern Berta Hansson (1910–1994) redan som ung hittar vägen att själv forma sitt liv, utbilda sig och förverkliga sin längtan att bli konstnär. ”Fågeln i mig flyger vart den vill” visar i sin bildrikedom och generösa, medvetna utformning att bildberättandet är till för alla oavsett ålder och tillhörighet. Boken om Berta Hanssons gryende konstnärskap är av stort värde, såväl konstnärligt som folkbildande och kvinnohistoriskt.

Priset delas ut under Littfest i Umeå den 16 mars. Samma dag öppnar även en utställning med Sara Lundbergs bilder från boken på Bildmuseet i Umeå.

Snöbollen är ett bilderbokspris som nu delas ut för sjunde gången. Bakom priset står Krumelur-föreningen för unga ord i norr, Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival, Mittuniversitetet samt Svenska Tecknare.

Läs också en intervju med Jenny Franke på Mirando bok om att Fågeln i mig flyger vart den vill fick Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2017.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny