fbpx

Book fairies lämnar ut böcker världen över

Book fairies representeras i Sverige av Kajsa Kero. Foto: Privat

På mindre än ett år har projektet The Book Fairies spridits till över hundra länder. I Sverige är det Kajsa Kero som är chefsfe och ser till att människor får en god bok i handen.

Världen över sprider mer än 5 000 bokfeer, eller book fairies, från organisationen The Book Fairies litteratur och läsglädje runt sig. Deras uppgift är att lämna böcker på offentliga platser för vem som helst att hitta, läsa och lämna vidare.

Projektet grundades av engelska Cordelia Oxley från London. Hennes kärlek till litteraturen har fungerat som motor till flera liknande rörelser tidigare och book fairies är en vidareutveckling av Books on the underground där människor kunde hitta böcker i Londons vindlande tunnelbanesystem. Men även om tunnlarna under London är många och långa ville Cordelia något mer och tog hjälp av andra ”fairies” världen över som ville vifta med det litterära trollspöet.

ANNONS

En av dessa är Kajsa Kero som snubblade över book fairies när nyheten om att skådespelaren Emma Watson ”bokfeade” i Paris spreds på sociala medier. Då deltog redan Danmark, Norge och Finland medan chefsstolen i Sverige gapade tom. Kajsa som studerar litteraturvetenskap, bokmarknadskunskap samt media- och kommunikationsvetenskap för att bli bokförläggare, tog chansen och frågade om hon kunde få fylla den lediga platsen.

– Lite konstigt att ingen i Sverige hade nappat men jag passade på, säger Kajsa. Jag trodde genast på idén och just då hade jag mycket fritid som jag behövde fylla ut. Det tog en månad sedan fick jag svar om att jag var Sveriges ”official”.

Book fairies arbetar i verklighetens rum med att sprida böcker men övrig information och kontakt sköts nästan uteslutande via nätet. Instagram har visat sig vara den plats där det är enklast att nå människor tack vare hashtag-systemet. Inför varje ny bokutlämning fotograferas förberedelserna och ett inlägg om boken och en ledtråd om var man hittar den skapas.

ANNONS

– Jag har lämnat ut många böcker, säger Kajsa. Runt femtio stycken tror jag. Sedan finns det ett tiotal bokfeer till runt om i olika svenska städer som jag har kontakt med, men jag vet att ännu fler lägger ut böcker utan att göra officiella inlägg på sociala medier.

I uppstarten satsade Kajsa på att skaffa följare på sociala medier och innehållet i den egna bokhyllan fungerade som lager för böcker hon delade ut – allt från Harry Potter till Jojo Moyes alster har Kajsa lämnat där hon gått. När rörelsen efter ett tag etablerat sig började Kajsa ta kontakt med förlag för att få hjälp med böcker vilket gått över förväntan – två förlag har hittills donerat generöst och fler är intresserade.

– I den första försändelsen fick jag 65 böcker, säger Kajsa. Det är ovanligt. Eftersom jag har kontakt med ”official book fairies”, i andra länder vet jag att de inte brukar få så många böcker så jag blev jättetacksam. Jag tänker att i första ledet vill förlagen bidra och se om detta projekt kan växa. Men ju fler följare jag får desto gynsammare blir det också för förlagen att ge böcker. I andra länder har enskilda författare själva gått med och delat ut böcker för en dag och det har gett dem jättemycket tillbaka. Själv märker jag att rörelsen blir starkare och mer synlig nu, för både författare och förlag börjar närma sig mig med förfrågningar istället för tvärtom.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

En väl vald plats ger extra mycket uppskattning åt böckerna som lämnas ut.

Platsen i sig har också stor betydelse. Nyligen lämnade Kajsa böcker på flygplatser vilket hade extra stor genomslagskraft.

– Hittar man rätt ställe så uppmärksammas det, konstaterar Kajsa. Vi har ett stort samarbete mellan länderna och pratar via våra kanaler nästan dagligen så att vi kan hjälpa varandra. Till exempel lämnade jag ut böcker när Finland firade sin hundraårsdag. Intresset är ganska jämt i de skandinaviska länderna för vi har haft samma uppstartskurva. Men i Frankrike har book fairies blivit jättestort. De var med från början och fann kontakter och förlag att arbeta med direkt.

Kajsa ser en stor potential i projektet som bara blir större med tiden. Själv har hon 524 användare men på book fairies worldwidekonto som repostar vad som händer i respektive land finns idag 85 000 följare.

– Detta är jätteroligt, säger Kajsa. Det har inte ens gått ett år sedan Cordelia startade upp det och redan har så många uppmärksammat det. Book fairies har verkligen alla chanser.

Vill du vara med, bidra med böcker, bli bokfe eller bara en av alla dem som finner en god bok? Gå in på de svenska bokfeernas instagramkonto @bookfairies_sweden. Där finns alla inlägg och kontaktuppgifter direkt till Kajsa Kero.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.