Kvinnan bakom Instagramfenomenet Korsdragspoesi släpper öppenhjärtig debutbok

Det populära Instagramkontot Korsdragspoesi har över 70.000 följare. Nu släpper kontots upphovsmakare Pia Eriksson boken Till dig som famlar, där hon berättar om varför hon en decemberkväll 2018 skapade kontot och vad det har betytt för henne under de senaste utmanande åren kantade av psykisk ohälsa. Poesin varvas med längre, berättande texter, och illustreras av konstnären och inspiratören Stina Wollter. 

– Boken får bli ett avslut på det som varit i mitt liv och som ett stort avstamp in i det nya. Med ängsligheten i ena handen och modet i andra ska jag nu ta med läsaren till några nedslag i mitt liv som jag aldrig kommer glömma. Somliga av dem är inte så lätta att skriva och prata om men jag väljer att göra det ändå. För att jag tror att det kan göra skillnad för någon annan, säger Pia Eriksson.

När Pia Eriksson skapade Instagramkontot Korsdragspoesi ville hon skapa något som inte styrdes av andras regler och förväntningar, som en kontrast till hur hennes liv såg ut i övrigt. Pia skriver om längtan, kärlek, egenvärde, ångest och livets liv. Poesi handlar för Pia Eriksson om att leka med språket, så det hon behöver få fatt i blir greppbart. Hon skriver för att hitta fram till sitt mod, så hon kan leva livet som hon har lust till.

När hon startade kontot hade hon i flera år levt med panikångest och varit inlagd på psykiatrin i två omgångar, tagit sig genom rättegångar och arbetade heltid samtidigt som hon levde varannan vecka-livet med sin son. Då var hon ovetandes om att hon hade ännu en lång sjukskrivning framför sig. Utmattningssyndromet som startade med ett epileptiskt anfall och en krossad ryggkota. 

Till dig som famlar beskriver hon öppenhjärtigt om utmaningarna i sitt liv över tio kapitel. Ämnen som kommer upp är ADHD-diagnosen hon fick i vuxen ålder, psykiatrin och tiden hon levde under hot och trakasserier. Med boken hoppas hon att inspirera andra till samtal om psykisk ohälsa, att våga ta hjälp när det behövs och påminna om att ingen är ensam.

Pia Eriksson är uppvuxen i Gävle men idag bosatt i Vimmerby. Efter att under många år varit guide i Astrid Lindgrens barndomshem tog Pia sin kärlek till skrivandet och berättandet vidare och startade 2018 kontot Korsdragspoesi på Instagram. Där har Pia via poesi och texter delat med sig av sina livserfarenheter kring psykisk ohälsa och reflekterat kring hur vi skapar oss både svängrum och egenvärde. Kontot har idag över 71 000 följare som delar, sparar och tatuerar sig med poesin.

Boken släpps 14 september.

Till dig som famlar : korsdragspoesi

Till dig som famlar : korsdragspoesi

  • Förlag: Bazar Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2023-09-14
  • ISBN: 9789180065894
Pressrelease

Pressrelease

Vi publicerar utvalda pressreleaser för att kunna länka till dem i våra nyhetsbrev och notiser. Förlag och andra i bokbranschen är välkomna att skicka sina pressreleaser till tips@boktugg.se Kanske publicerar vi releasen, kanske gör vi en egen nyhet på den. Vi läser i alla fall alla inkomna nyhetstips även om vi inte kan svara på alla mejl.

tips@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.