đŸŠčđŸ»â€â™‚ïž Köper du stulet innnehĂ„ll? (Nyhetsbrev #458)

Årets första. MĂ€rkligt nog verkar detta vara Ă„rets första reguljĂ€ra nyhetsbrev, Ă€ven om du förstĂ„s mottagit tvĂ„ utgĂ„vor av Analysbrevet. SĂ„ Ă€r det att vara en bootstrapped liten hĂ„rt arbetande redaktion. Å andra sidan var ni mĂ„nga som var lediga förra veckan sĂ„ detta Ă€r första riktiga jobbveckan för de flesta.

Rubriken pÄ nyhetsbrevet syftar inte pÄ generativ AI, Àven om jag skrev lite om att det nu kommit till bildbankerna och dÀrmed snabbt nÀrmar sig bokomslagen. Nej, det stulna innehÄllet kommer vi till nedan. Det tangerar bokbranschen skulle man kunna sÀga.

Dessutom, Netflix har nu 23 miljoner abonnenter pÄ sitt delvis annonsfinansierade alternativ. Lek med tanken att Storytel & Co skulle följa efter.

Ha nu en skön fredag. Idag Àr det tjugonda Knut vilket utöver att det Àr namnsdag för alla med det namnet Àven innebÀr att det Àr hög tid att slÀnga ut granen (eller montera ner för ÄteranvÀndning nÀsta Är).

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


IP-TV-pirat.
Kriminella sÀljer vidare strömmar frÄn tusentals tv-kanaler, framför allt med sport, till tittare som tycker det Àr okej att köpa stulet innehÄll. Illustration: Dall-E.

EN TANKE

Köper du stulet innehÄll?

Runt 600 000 svenskar köper digitalt stöldgods, enligt Skatteverket. Nej, de uttrycker sig inte sÄ men det Àr siffran pÄ hur mÄnga som betalar för illegal IP-TV, rapporterar Kulturnytt.

Enligt Mediavision Àr det hela var fjÀrde svensk som tar del av film och serier pÄ olagliga sÀtt.

Jag kÀnner flera personer som glatt berÀttar att de köper stöldgods. Eller, de uttrycker sig ju inte heller pÄ det viset. Men de berÀttar att de betalat pengar, ibland tusenlappar, för att fÄ tillgÄng till piratkort som gör det möjligt att streama en massa tv-kanaler och dÀrmed fÄ tillgÄng till framför allt livesÀnd sport.

Lite syrligt brukar jag ibland frÄga ifall de Àven snattar pÄ Ica.

Men det Àr ju inte alls samma sak. Det hÀr Àr bara en digital kopia och inte ens det. Det Àr vÀldigt stor skillnad mot att stjÀla en fysisk vara som en butik fÄtt betala pengar för att köpa in.

Är det verkligen sĂ„? Man skulle ocksĂ„ kunna tĂ€nka att anledningen till att Viaplay var tvungna att höja priset pĂ„ sina sportpaket var att sĂ„ mĂ„nga tittare valt att köpa tillgĂ„ng av kriminella istĂ€llet för att streama legalt.

Stötta ditt lag eller … kriminella?

Om du som supporter av ett fotbollslag vĂ€ljer att köpa tillgĂ„ng till lagets matcher frĂ„n kriminella istĂ€llet för de bolag som betalat ligan (och indirekt ditt t favoritlag) för rĂ€ttigheterna – Ă€r inte det exakt samma sak som ifall du skulle smita in pĂ„ arenan utan att betala för dig med hĂ€nvisning till att det Ă€ndĂ„ fanns tomma stolar pĂ„ stadion sĂ„ klubben förlorar inga pengar?

MÄnga av oss har vÀl nÄgon gÄng piratkopierat musik eller film eller datorspel. Det finns undersökningar som sÀger att de som gjorde det faktiskt köpte mer musik, film och datorspel Àn de som inte gjorde det.

Det gÄr exempelvis inte att hÀvda att varje piratkopierad lÄt, film eller spel Àr förlorade pengar eftersom den som kopierat aldrig skulle ha köpt den. För somliga var det istÀllet ett sÀtt att prova gratis.

IP-TV gav miljoninkomster och fÀngelse

Men det Àr svÄrare att hÀvda samma sak med livestreamad sport. Nej, det Àr sjÀlvklart inte sÄ att alla de 600 000 som köper illegal streaming hade betalat för att fÄ tillgÄng till allt det innehÄllet. MÄnga av dem har faktiskt inte rÄd att betala 1000 kronor i mÄnaden för att följa sina favoritsporter eftersom det idag ofta krÀvs flera abonnemang dÄ rÀttigheterna Àr utspridda mellan flera kanaler (Déjà vu frÄn Storytels tal om exlusivitet).

Moraliskt Àr det dÄ frÄgan ifall det Àr rÀtt att de ska fÄ tillgÄng medan andra som inte har rÄd vÀljer att helt enkelt avstÄ och att inte göda den organiserade brottsligheten. I höstas dömdes tvÄ mÀn som lÄg bakom ett illegalt tv-nÀtverk för sÀndningar pÄ nÀtet till 2,5 Ärs fÀngelse för grovt upphovsrÀttsbrott och brott mot upphovsrÀttslagen. MÀnnen Älades dessutom att betala skadestÄnd pÄ totalt 195 miljoner kronor till tv-bolagen Viaplay, Discovery och Cmore.

De hade 13 000 kunder som tillsammans betalade uppemot 2 Mkr i mĂ„naden till mĂ€nnen. Verksamheten pĂ„gick mellan 2017 och 2021. Vid husrannsakan hittade polisen Whiskyflaskor till ett vĂ€rde av 1 miljon kronor och 47 guldtackor. Som hĂ€mtat ur en deckare? 

Hur Àr det med moralen i bokbranschen?

Hur mycket fuskas det med digitala böcker? I sin barndom kritiserades Storytel för att det var alltför enkelt att dela abonnemang och det talades om hur tio studenter anvÀnde samma inloggning. Sedan dess har apparna utvecklats och spÀrrar kontrollerar anvÀndningen pÄ ett helt annat sÀtt.

Men visst förekommer fortfarande piratkopierade ljudböcker och eböcker. Ett sÀtt att hindra pirater Àr att tjÀnsterna upplevs som rimligt prissatta och att de Àr mer anvÀndarvÀnliga Àn alternativet. Spotify och Netflix ger en bÀttre upplevelse Àn Kazaa eller Pirate Bay.

Ibland förvĂ„nas jag över folk i bokbranschen. I ena stunden kritiserar de streamingtjĂ€nster för att betala upphovspersonerna för dĂ„ligt. I nĂ€sta kopierar de en text som ligger bakom betalvĂ€gg och skyddas av upphovsrĂ€tten och klistrar in den i en FacebooktrĂ„d. Visserligen utan att ta betalt för den, men …

Lika förvÄnad blir jag nÀr vÀlavlönade personer som har rÄd att Äka till fjÀllen pÄ skidresa med hela familjen i sin nya bil och samma Är flyga till Thailand ÀndÄ kÀnner sig tvingade att köpa stulet innehÄll via illegal IP-TV.

Hur Àr det sjÀlv, köper du stulet innehÄll?

/Sölve Dahlgren, chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

LĂ€sare och köpare av böcker – hur mĂ„nga och vilka Ă€r de?
Bokbranschen har rätt dålig koll på sina slutkonsumenter. Det suckas om hur läsningen minskar, trots att svenskarna enligt vissa undersökningar läser nästan lika mycket som förr. Den goda nyheten är…
LĂ€sare och köpare av böcker – hur mĂ„nga och vilka Ă€r de?
Bokbranschen har rätt dålig koll på sina slutkonsumenter. Det suckas om hur läsningen minskar, trots att svenskarna enligt vissa undersökningar läser nästan lika mycket som förr. Den goda nyheten är…
AffÀrsidéer för Public Domain-böcker 2024
Varje årsskifte går upphovsrätten ut för mängder av böcker, för den svenska marknaden då det gått 70 år sedan upphovsmannens död. Den 1 januari 2024 blev exempelvis Elsa Beskows verk…
AffÀrsidéer för Public Domain-böcker 2024
Varje årsskifte går upphovsrätten ut för mängder av böcker, för den svenska marknaden då det gått 70 år sedan upphovsmannens död. Den 1 januari 2024 blev exempelvis Elsa Beskows verk…

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Prova 3 mĂ„nader för 149 kr, dĂ€refter 299 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för bĂ€sta pris (999 kr/mĂ„n). Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.


UPPSNAPPAT

đŸ“± Namnbyte. En internationell konkurrent till Storytel, Bookbeat och Nextory Ă€r amerikanska Scribd. De erbjuder dock mer Ă€n bara böcker och i november 2023 flyttade de eböcker, ljudböcker, magasin, tidningar och artiklar till en egen app med namnet Everand. Resterande material finns kvar pĂ„ Scribd och SlideShare.

🌍 Export. Nu Ă€r det klart att Annika Norlins debutroman ska ges ut i Storbritannien, dĂ€r förlaget Scribe planerar utgivning 2025, med Alice Olsson översĂ€ttare. Det avtalet innebĂ€r att Stacken kommer att översĂ€tts till totalt sex sprĂ„k. Utöver engelska Ă€r det sen tidigare klart att boken översĂ€tts till nederlĂ€ndska, danska, norska, finska och katalanska, skriver hennes svenska förlag Natur & Kultur.
– Jag Ă€r otroligt peppad pĂ„ att Stacken ska fĂ„ resa till olika lĂ€nder. Jag tĂ€nkte nog först pĂ„ den som en ganska svensk bok, men nĂ€r jag lĂ€ste Alices översĂ€ttning kom jag pĂ„ att den nog inte alls Ă€r det, sĂ€ger Annika Norlin som nyligen nominerades till Sveriges radios romanpris.

🌋 Nominera. För nionde Ă„ret i rad ska Sveriges bĂ€sta egenutgivna bok utses i Selmapriset som delas ut av Vulkan. Har du gett ut en bok under 2023 pĂ„ eget förlag eller via egenutgivningstjĂ€nster Ă€r du vĂ€lkommen att delta. Förutom Ă€ra, berömmelse och publicitet fĂ„r vinnaren ett förstapris pĂ„ 20 000 kronor. Vinnarens bidrag ges ocksĂ„ ut som ljudbok. Förra Ă„ret (för böcker utgivna 2022) gick priset till Elisabeth Berglund för Eldbarnet. Sista anmĂ€lningsdag Ă€r 31 januari 2024.

💰 Prishöjning. Bokinfo meddelar att det blir dyrare att registrera nya titlar i deras databas. Priset höjs frĂ„n 390 kronor till 410 kronor per ISBN-nummer och gĂ€ller böcker som registreras efter den 14 februari 2024. Förlagen betalar en registreringsavgift för varje format, vilket gjort att en del förlag hoppat över eböcker och ljudböcker. DĂ€remot Ă€r Bokinfo i princip heltĂ€ckande pĂ„ tryckta böcker som förlagen vill sĂ€lja via Ă„terförsĂ€ljare – och synas i Boktuggs boksök. Bokinfo skriver att ”VĂ„ra priser rĂ€knas ut sĂ„ att de tĂ€cker vĂ„ra kostnader. Vi gör inga vinstutbetalningar till vĂ„ra Ă€gare, utan investerar eventuellt överskott i utveckling.” Prishöjningen enbart gĂ€ller nya böcker. Titlar som redan Ă€r registrerade och betalade för ligger kvar utan kostnad.

NedlÀggning. I december rapporterade vi om de ekonomiska problemen och konkurshotet för Àgarna till tyska bokbranschens tidning Buchreport. IgÄr meddelade tidningen pÄ sin sajt att man lagt ner verksamheten vid Ärsskiftet och inte lÀngre kommer att leverera nyheter om bokbranschen. Buchreport har Àven skött Der Spiegels bÀstsÀljarlistor, dessa kommer nu att tillhandahÄllas av eBook-kooperativet, som inkluderar 850 oberoende bokhandlar.
”Redaktionen tackar sĂ€rskilt för förtroendet och tĂ„lamodet hos de mĂ„nga kontakterna Ă€ven vid ihĂ€rdiga undersökningar och kritiska frĂ„gor”, skriver Buchreport pĂ„ sajten.

⚖ NYT vs OpenAI. NĂ€r förhandlingarna mellan OpenAI och NY Times inte ledde framĂ„t bestĂ€mde sig NYT för att stĂ€mma för upphovsrĂ€ttsintrĂ„ng. Men Techdirt analyserar mĂ„let och kommer fram till att om NY Times vinner mĂ„let sĂ„ kan det öppna upp för andra medier (och bokförlag) att i sin tur stĂ€mma NYT för att de baserat artiklar pĂ„ deras research. I stora drag tycker Techdirt att stĂ€mningen Ă€r dĂ„ligt underbyggd och likt mĂ„nga andra stĂ€mningar skrivna av advokater som egentligen inte behĂ€rskar copyrightlagarna.

FLER RUBRIKER

Rebelliska mödrar, samhĂ€llssatir och poetiska svar pĂ„ vĂ„ld – hĂ€r Ă€r nio böcker att se fram emot i vĂ„r, enligt TT. 

Nu börjar bildbankerna introducera AI sÄ att kunderna sjÀlva kan generera AI-bilder. Men det finns fortfarande mÄnga frÄgetecken kring det hela. 

TillstÄndet för den ryske poeten Lev Rubinstein Àr fortsatt kritiskt, berÀttar hans svenske förlÀggare Ola Wallin som varit i kontakt med en vÀn till Rubinsteins familj. 

Netflix har redan 23 miljoner abonnenter pÄ sitt reklam-subventionerade abonnemang. Skulle reklam i ljudboksappar vara ett alternativ för att bredda mÄlgruppen ytterligare? 

Bookea Group, dĂ€r Vulkan och Lava ingĂ„r, har fĂ„tt in en ny delĂ€gare i form av NEA Partners tredje fond. Hur mycket pengar de gĂ„r in med framgĂ„r inte, men…

Elever i Ă„rskurs fyra ska fĂ„ lĂ€sa poesi i skolan. Författarcentrum Östs satsning, ”P som i poesi”, vĂ€nder sig till elever i socioekonomiskt utsatta omrĂ„den. 

Böcker möglar i kÀllaren under Malmö stadsbibliotek eftersom vÀggarna inte hÄller tÀtt. 

Den 15-21 april Àr det dags för Litteraturveckan i P1 som avslutas med utdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris. 

”Vi kommer Ă€ndĂ„ bara bli becknare”. Titeln pĂ„ högstadielĂ€raren Rihab Garcis debutbok Ă€r hĂ€mtad frĂ„n ett samtal med en av hennes tidigare elever.

MÄnga julklappsböcker toppar listan över de mest sÄlda barnböckerna i november 2023. 

Årets julklapp bland böcker – JĂ€vla Karlar av Andrev Valden? 

HÀr Àr de mest sÄlda fackböckerna i december 2023. I topp pÄ 100-listan hittar vi klassikern Guinness World Records 2024. 

BestĂ„r en mataffĂ€r enbart av livsmedel till salu? Inte i Matilda Josephsons debut. Serieromanen ”Mjölk och mĂ€nniskor” skildrar en brokig skara kunder i…

SmÄLits Migrantpris 2024 tilldelas Sorin Masifi för lyrikverket Staten Systrarna Dikten, dÀr berÀttelsen om en barndom sammanvÀvs med Kurdistan, kampen och statslöshetens filosofiska frÄgor. Prissumman Àr 50 000 kr. 

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.