🎂 10 Ă„r idag (Nyhetsbrev #474)

Boktuggs födelsedag. Idag blir det mycket Boktugg och inte sĂ„ mycket annat nytt i nyhetsbrevet. Men det kom ju ett sĂ„ sent som i fredags.

Den korta versionen Àr att det nu gÄtt tio Är sedan vi startade en branschblogg och publicerade det allra första inlÀgget med rubriken Ny VD pÄ Adlibrisgruppen som sedan följdes upp tre Är senare Jubileumsintervju: Tre Är sedan Johan Kleberg fick VD-jobbet pÄ Adlibris.

Mycket har hÀnt sedan dess. BÄde med Boktugg och den svenska bokbranschen och branschmedia. Den etablerade branschtidningen Svensk Bokhandel hade 2014 en omsÀttning pÄ 11,3 Mkr och nio anstÀllda samt gjorde +839 tkr i rörelseresultat.

Fem Är senare hade SvB tappat till 6,6 Mkr och gjorde en brakförlust pÄ -2,5 Mkr. Antalet anstÀllda hade sjunkit till sju och och Äret dÀrpÄ till fem.

Hade det varit sĂ„ att de förlorade annonsmiljonerna hade landat hos Boktugg hade vi haft ett helt annat lĂ€ge, men sĂ„ var inte riktigt fallet. 2019 hade vĂ„r omsĂ€ttning hunnit öka till 676 tkr, alltsĂ„ en tiondel av SvB:s. Året dĂ€rpĂ„ passerade vi 1 Mkr och gjorde en vinst pĂ„ 25 tkr.

Boktugg lönsamt sedan 2020

SvB bytte Àgare och anpassade kostymen och Àr nu lönsamt sedan 2021. Boktugg har visserligen varit lönsamt sedan 2020, men det har varit tack vare lÄga kostnader som vi i Är faktiskt kommer att pressa ytterligare.

I kombination med en VD/chefredaktör som inte tar ut en krona i lön.

Planen var att vi skulle ha vÀxt till Ätminstone 3-5 Mkr idag, eller mer. DÄ hade jag kunnat plocka ut lön och ÀndÄ haft resurser över till tvÄ frilansare pÄ halvtid. Men det har vi inte lyckats med. OmsÀttningen har legat still runt miljonen.

Med smĂ„ resurser har vi Ă„stadkommit enormt mycket. Även om vi inte levererar nyheter i samma tempo som för tre-fyra Ă„r sedan sĂ„ Ă€r det fortfarande mycket bra grejer som publiceras pĂ„ sajten och i vĂ„ra nyhetsbrev.

LikvÀl befinner vi oss i ett vÀgskÀl. Det kommande halvÄret blir avgörande. Kan vi dubbla intÀkterna till 2 Mkr sÄ kan vi behÄlla nuvarande nivÄ och lite till. I annat fall fÄr vi förmodligen skÀra ytterligare nÄgonstans.

Finns det annonsmiljoner att hÀmta?

Det Ă€r ju inte bara det att jag jobbat gratis med Boktugg i tio Ă„r. Jag har ju ocksĂ„ investerat pengar i bolaget. Åtminstone 2 Mkr. Utöver Ă„tminstone 10 000 timmars obetald arbetstid.

Under de hĂ€r Ă„ren har det kommit en del uppköpsförslag, men inget som varit tillrĂ€ckligt bra. Helt enkelt för att det varit svĂ„rt att vĂ€rdera potentialen i Boktugg. Skulle det vara möjligt att ta en rejĂ€l del av de miljoner som spenderas pĂ„ marknadsföring frĂ„n förlagen – eller Ă€r merparten av de pengarna för alltid förlorade till Facebook och utökat PR-arbete? Vi har gjort ett försök och hoppas att fler vill betala för exempelvis BokslĂ€ppspresentationer.

Hur Àr acceptansen för att betala för nyheter och annat innehÄll idag jÀmfört med för tio Är sedan? Jag skulle sÀga att den Àr högre eftersom vi Àr vana att prenumerera pÄ digitala tjÀnster, som exempelvis bokstreaming. Men samtidigt Àr vÀrdet pÄ nyheter lÀgre idag nÀr förlag och andra aktörer kan nÄ direkt ut till lÀsare, ÄterförsÀljare och andra intressenter via sociala medier och webben. Utan media som mellanhand.

Betalda prenumerationer?

AlltsÄ mÄste nyheterna förÀdlas i form av kontext, kommentarer och analyser. Vilket vi försöker göra trots att vi fortsÀtter erbjuda 99 % av innehÄllet gratis för lÀsarna. Vi vill ogÀrna ta steget till betalvÀgg pÄ samtliga artiklar.

Under sommaren och hösten kommer vi att slÀppa ett par nyheter frÄn Boktugg. Egentligen hade jag tÀnkt presentera en av dem redan idag eftersom det vore en kul födelsedagspresent. Det fÄr bli senare i veckan.

Är det nĂ„got jag lĂ€rt mig under tio Ă„r sĂ„ Ă€r det att allting tar mycket lĂ€ngre tid Ă€n man tĂ€nkt sig.

Men vill du köpa en födelsedagspresent till Boktugg? DÄ ska du bli sponsor som företag eller stötta som privatperson. En av nyheterna jag tÀnkt att vi ska ordna Àr en enklare bestÀllning av sponsorskap pÄ BasicnivÄn.

PĂ„ tal om födelsedag sĂ„ startades det hĂ€r nyhetsbrevet inte förrĂ€n i augusti 2016. Den 17 juni 2017 hade vi 1600 prenumeranter – idag pendlar vi runt 10 000 prenumeranter.

Ha en fortsatt skön vecka och tack för att du lÀser Boktugg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Det blev visst ett kvÀllsnyhetsbrev idag, med 25 minuter kvar till deadline. Var bara tvungen att jaga fram ett par notiser för att göra brevet lite mer spÀnnande. DS


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


UPPSNAPPAT

🏡 BEVARAS. Ursula K. Le Guin dog 2018 i en Ă„lder av 88 Ă„r. Hon var en författare av högsta klass som bĂ„de gladde och utmanade en global publik av lĂ€sare. ”Vi kommer att hedra Ursula K. Le Guin – en av Oregons mest framstĂ„ende författare – genom att bevara hennes hem, dĂ€r hon bodde och skrev i mer Ă€n 50 Ă„r, och omvandla det till ett residensprogram”, skriver Literary Arts som fĂ„tt förtroendet av Ursula K. Le Guin och hennes familj att bevara detta historiska familjehem och omvandla det till ett arbetsutrymme. De genomför nu en insamling för att finansiera projektet.

đŸ€Ź CENSUR. Styrelsen för en skola i Indian River County, Florida, har beslutat förbjuda boken Ban This Book av Alan Gratz för att boken ”lĂ€r ut uppror mot skolans styrelses auktoritet”. Bokens huvudperson Ă€r en fjĂ€rdeklassare som skapar ett bibliotek i sitt skĂ„p med böcker som förbjudits av skolan.
Författaren sjÀlv finner beslutet Àr otroligt ironiskt.
– De förbjöd boken eftersom den handlar om de böcker som de har förbjudit och eftersom den handlar om att förbjuda böcker. Det kĂ€nns som att de vet exakt vad de gör och att de skĂ€ms lite över vad de gör och att de inte vill ha en bok pĂ„ hyllorna som kritiserar dem, sĂ€ger Alan Gratz till USA Today Network.

🏆 UNGPRISADE. Svenska Akademien har tilldelat LinnĂ©a KrylĂ©n och Christina Lindström Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur 2024. De fĂ„r 75 000 kronor vardera. KrylĂ©n Ă€r kĂ€nd för sina faktaböcker som Handbok för molnskĂ„dare, medan Lindström, författare av 19 böcker sedan 2015, Ă€r uppmĂ€rksammad för ungdomsromanen Jack. Priset delas ut vartannat Ă„r till framstĂ„ende författare inom genren.


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ kan du lĂ€sa varje nytt brev direkt – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet
Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r för endast 999 kr. Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.

De senaste tio Ă„ren har digitaliseringen av boken tagit fart. Vi har sett och hört ljudbokens framvĂ€xt. Men för att verkligen se hur radikal utvecklingen Ă€r behöver vi jĂ€mföra Ă„r…

Det talas om ljudböcker och det talas om pappersböcker. Men vi talar sĂ€llan om eboken och dess mĂ„nga styrkor. Kanske har den ramlat mellan stolarna. Vad skulle hĂ€nda om vi…


NYA BOKSLÄPP

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccĂ© och AkvarellkonstnĂ€r Stefan Gadnell, kĂ€nd som skaparen av det svenska succĂ©spelet BackPacker frĂ„n 90-talet, Ă€r idag en framstĂ„ende akvarellmĂ„lare och författare. Hans konst…

I den spĂ€nnande romanen Gropen, en fristĂ„ende uppföljare till Identiteten, Ă„tervĂ€nder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk hĂ€rva av mĂ€nniskohandel och…

Det började med att författaren blev med en liten gĂ„rd pĂ„ Österlen för snart fyrtio Ă„r sen. En annan sorts trĂ€dgĂ„rd berĂ€ttar hur Ă„kern har blivit ett paradis för mĂ€nniskor,…

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner pĂ„ det nya vĂ€rldslĂ€get. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han frĂ„n ett rikt och i stort…

Fler aktuella bokslÀpp hittar du hÀr >>


RUBRIKER

10-Ă„rsjubilerande SmĂ„lands litteraturfestival (SmĂ„lit) har vĂ€xt ur stadsbiblioteket i Jönköping och flyttar till Elmias mĂ€sslokaler. Och VĂ€rnamo byter Ă„rstid till en lördag i oktober. –…

Författaren Kurt Salomonson, har avlidit, 94 Ă„r gammal, uppger VĂ€sterbottens-Kuriren dĂ€r han inför sin 90-Ă„rsdag blev omskriven som ”den siste autodidakten” av kulturjournalisten Gunnar BalgĂ„rd. Född i…

LĂ€karen och författaren Bea Uusma fortsĂ€tter sina efterforskningar om AndrĂ©e-expeditionens öde. I augusti reser hon till Vitön tillsammans med en vetenskaplig polarexpedition för att göra…

Den kanadensiska författaren och journalisten Naomi Klein fick det brittiska litteraturpriset Women’s Prize for Nonfiction som delats ut för första gĂ„ngen. Klein prisades för sin…


SHOPPA OCH STÖTTA

Just nu pĂ„ Book Outlet: LĂ€sare av nyhetsbrevet fĂ„r 5% extra pĂ„ redan lĂ„ga priser med rabattkoden Boktugggillarbookoutlet. *

Just nu pĂ„ Bokus: Fynda bland miljoner böcker. *

Just nu pÄ Bookhero: Böcker till lÄga priser. *

Just nu pĂ„ Adlibris: Hitta de senaste böckerna. *

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Handla vĂ„rt sortiment online. *

* sponsrade affiliate-lÀnkar dÀr Boktugg fÄr kick-back nÀr du handlar


DEBUTANTPORTRÄTT


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste  Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berĂ€tta det sĂ„ att vi fĂ„r din epostadress. För varje hundralapp fĂ„r du 25 dagar som Insider. LĂ€s mer hĂ€r.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.